A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Észszerű megállapodás Szudánnal

Európa biztonsága az afrikai stabilitással kezdődik, mivel az Afrika felőli bevándorlási nyomás érdemben továbbra sem csökken, az a legjobb védelem Európa számára, ha Afrikában stabilitás, béke és gazdasági növekedés van - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szudáni kollégájával tárgyalt kedden Budapesten.

A tárcavezető a közös sajtótájékoztatón kiemelte: éppen ezért gyorsult fel az európai együttműködés kiépítése Szudánnal az elmúlt időben.
    A szudáni külpolitika jelentős mértékben nyit Európa és az Egyesült Államok felé, ezt viszonozták mindkét oldalról, így Magyarország feladata, hogy az ebből fakadó előnyöket a magyar cégeknek is elérhetővé tegyék - mutatott rá.    
    Szijjártó Péter kifejtette: Afrika robbanásszerű fejlődési szakasz előtt áll, ezért a nagy világgazdasági hatalmak egyre intenzívebben érdeklődnek a kontinens iránt. Szudán geopoliitkai helyzete jelentősen megváltozott Dél-Szudán függetlenedésével, ez a fejlemény új gazdaságfejlesztési irányt tett szükségessé, ami egyben új lehetőségeket is jelent - magyarázta.
    Emlékeztetett: Európa és Szudán együttműködésében új korszak kezdődött, az Egyesült Államok eltörölte a korábban érvényben lévő szankciókat, a nemzetközi közösség együttműködése Szudánnal a terrorellenes küzdelemben egyre erőteljesebb. Mindezek fényében helyes, ha egy uniós tagállam a saját nemzetgazdasági érdekei szerint is építi a kétoldalú kapcsolatokat Szudánnal - vélekedett.
    A külügyminiszter kitért rá: a magyar cégek elsősorban négy területen számíthatnak jó lehetőségekre Szudánban, a mezőgazdaság - ezen belül az öntözés, vízgazdálkodás -, az egészségügyi szolgáltatások, az infrastruktúrafejlesztés, valamint a megújuló energiák tekintetében. Azért, hogy a magyar cégeknek a helyszíni képviseletet biztosítsák, Kartúmban nem önálló, állandó külképviselet, konzuli iroda nyílik külgazdasági attaséval - mondta.
    Megjegyezte: jövő szeptembertől 25 szudáni hallgatónak adnak ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz.
    Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a szudáni terrorellenes ügynökség szorosan együttműködik a TEK-kel, novemberben delegációjuk is jön Budapestre.
    Ibrahim Ghandur szudáni külügyminiszter arról beszélt, hogy országa kedvező természeti adottságokkal rendelkezik, sok a termőföld és a víz, de szükség van a szakértelemre mindezek kihasználásához, és ezért fontos partner számukra Magyarország.
    Mint mondta, Szudán sok tapasztalatot szerzett a terrorizmus elleni küzdelemben a térségben, különleges földrajzi fekvése Afrika közepén a szudáni biztonsági szerveket olyan tapasztalattal látta el, amely fontos lehet a szervezett bűnözés elleni küzdelemben és az illegális migráció kezelésében is.
    A sajtótájékoztató előtt a miniszterek a két kormány közötti gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást írtak alá.
    A sajtótájékoztatón a Nigériában elrabolt magyar ügyéről Szijjártó Péter kérdésre elmondta: a tárca folyamatosan kapcsolatban áll a nigériai külügyminisztériummal, a TEK pedig a német és a nigériai társszervekkel.
    A Belgiumban megtámadott magyar kamionsofőr esetéről Szijjártó Péter közölte: egyelőre hivatalos tájékoztatást nem kaptak, csak informális tájékoztatást, e szerint két olyan embert gyanúsítanak a támadás elkövetésével, akik migránsként érkeztek Európába és nem Belgiumban akarták beadni a menekültkérelmüket, vagyis többszörösen is megsértették az európai jogszabályokat, a schengeni és a dublini szabályokat.