A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Észszerű megállapodás Szudánnal

Európa biztonsága az afrikai stabilitással kezdődik, mivel az Afrika felőli bevándorlási nyomás érdemben továbbra sem csökken, az a legjobb védelem Európa számára, ha Afrikában stabilitás, béke és gazdasági növekedés van - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szudáni kollégájával tárgyalt kedden Budapesten.

A tárcavezető a közös sajtótájékoztatón kiemelte: éppen ezért gyorsult fel az európai együttműködés kiépítése Szudánnal az elmúlt időben.
    A szudáni külpolitika jelentős mértékben nyit Európa és az Egyesült Államok felé, ezt viszonozták mindkét oldalról, így Magyarország feladata, hogy az ebből fakadó előnyöket a magyar cégeknek is elérhetővé tegyék - mutatott rá.    
    Szijjártó Péter kifejtette: Afrika robbanásszerű fejlődési szakasz előtt áll, ezért a nagy világgazdasági hatalmak egyre intenzívebben érdeklődnek a kontinens iránt. Szudán geopoliitkai helyzete jelentősen megváltozott Dél-Szudán függetlenedésével, ez a fejlemény új gazdaságfejlesztési irányt tett szükségessé, ami egyben új lehetőségeket is jelent - magyarázta.
    Emlékeztetett: Európa és Szudán együttműködésében új korszak kezdődött, az Egyesült Államok eltörölte a korábban érvényben lévő szankciókat, a nemzetközi közösség együttműködése Szudánnal a terrorellenes küzdelemben egyre erőteljesebb. Mindezek fényében helyes, ha egy uniós tagállam a saját nemzetgazdasági érdekei szerint is építi a kétoldalú kapcsolatokat Szudánnal - vélekedett.
    A külügyminiszter kitért rá: a magyar cégek elsősorban négy területen számíthatnak jó lehetőségekre Szudánban, a mezőgazdaság - ezen belül az öntözés, vízgazdálkodás -, az egészségügyi szolgáltatások, az infrastruktúrafejlesztés, valamint a megújuló energiák tekintetében. Azért, hogy a magyar cégeknek a helyszíni képviseletet biztosítsák, Kartúmban nem önálló, állandó külképviselet, konzuli iroda nyílik külgazdasági attaséval - mondta.
    Megjegyezte: jövő szeptembertől 25 szudáni hallgatónak adnak ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz.
    Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a szudáni terrorellenes ügynökség szorosan együttműködik a TEK-kel, novemberben delegációjuk is jön Budapestre.
    Ibrahim Ghandur szudáni külügyminiszter arról beszélt, hogy országa kedvező természeti adottságokkal rendelkezik, sok a termőföld és a víz, de szükség van a szakértelemre mindezek kihasználásához, és ezért fontos partner számukra Magyarország.
    Mint mondta, Szudán sok tapasztalatot szerzett a terrorizmus elleni küzdelemben a térségben, különleges földrajzi fekvése Afrika közepén a szudáni biztonsági szerveket olyan tapasztalattal látta el, amely fontos lehet a szervezett bűnözés elleni küzdelemben és az illegális migráció kezelésében is.
    A sajtótájékoztató előtt a miniszterek a két kormány közötti gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást írtak alá.
    A sajtótájékoztatón a Nigériában elrabolt magyar ügyéről Szijjártó Péter kérdésre elmondta: a tárca folyamatosan kapcsolatban áll a nigériai külügyminisztériummal, a TEK pedig a német és a nigériai társszervekkel.
    A Belgiumban megtámadott magyar kamionsofőr esetéről Szijjártó Péter közölte: egyelőre hivatalos tájékoztatást nem kaptak, csak informális tájékoztatást, e szerint két olyan embert gyanúsítanak a támadás elkövetésével, akik migránsként érkeztek Európába és nem Belgiumban akarták beadni a menekültkérelmüket, vagyis többszörösen is megsértették az európai jogszabályokat, a schengeni és a dublini szabályokat.