A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
67 Nő-Köz-Pont

A cél a nők foglalkoztathatóságának elősegítése

A Nők a családban és a munkahelyen című pályázat eredményeképpen megalakuló centrumok helyi szinten, helyi eszközökkel, a helyi igényekre reagálva nyújtanak segítséget a nők rugalmas foglalkoztatásához, a munka és a magánélet összehangolásához, valamint a munkába való visszatéréshez a gyermekvállalás után – tudtuk meg Fűrész Tündétől, a bölcsődei rendszer átalakításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztostól, aki hozzátette, hogy a növekvő munkaerőhiány miatt egyre inkább rákényszerülnek a munkaadók a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatására.

Mi lesz a Nő-Köz-Pontok feladatköre?
 
– A Nő-Köz-Pontok női információs és szolgáltató centrumként fognak működni. Az EFOP-1.2.9-17 Nők a családban és a munkahelyen című felhívásának keretösszege 13,3 milliárd forint, melynek eredményeként országszerte 67 konzorcium nyert, melyeknek a feladata a Nő-Köz-Pontok létrehozása. Egy ilyen konzorciumban egy civil szakmai szervezet, mellette egy helyi vagy önkormányzati vagy egyéb költségvetési szerv indult közösen a pályázaton. Amikor a pályázat meghirdetésén gondolkodtunk, tudtuk, hogy sok nő számára gondot okoz a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtése, a munkahelyi és a családi kötelezettségek összeegyeztetése. Tehát nemcsak foglalkoztatáspolitikai, hanem családpolitikai okai is vannak a nők munkában való elhelyezkedésének. A nőknek nemcsak a foglalkoztatását, hanem a foglalkoztathatóságát is elő akartuk segíteni. Ezeknek a központoknak éppen az lesz a feladatuk, hogy ha betér hozzájuk egy édesanya, aki kisgyermeket nevel, vagy idős szüleiről gondoskodik, s közben szeretne munkát vállalni, akkor olyan gyakorlati segítséget kapjon, ami által mindkét területen meg tudja állni a helyét. A centrumok tehát helyi szinten, helyi eszközökkel, a helyi igényekre reagálva nyújtanak segítséget a nők rugalmas foglalkoztatásához, a munka és a magánélet összehangolásához, valamint elősegítik azt, hogy az anyák képesek legyenek visszatérni a munkába a gyermekvállalás után.
 
Ha valaki kisgyermeket nevel, akkor otthon végezhető – nem háztartásbeli – munkát tud vállalni?
 

– Az is feladata lesz a centrumoknak, hogy összekapcsolják a munkaadókat, akik rugalmas, családbarát, atipikus munkalehetőségeket, így akár otthonról végezhető távmunkát tudnak felajánlani, s azokat az édesanyákat, akik ilyen módon szeretnének dolgozni. Hiszen annak, aki atipikus munkát végez, sokkal könnyebb összeegyeztetnie a két területet. A centrumok szolgáltatásai közé tartozik az átképzés, a gyermekfelügyelet, a háztartásban való segítség, a vállalkozási vagy karriertervezési tanácsadás. A centrumok felhívják a helyi vállalatok figyelmét, hogy merjenek akár atipikus formák között is foglalkoztatni nőket, és elsősorban édesanyákat.
 
Mernek a munkaadók kisgyermekes anyukákat foglalkoztatni?
 

– A növekvő munkaerőhiány miatt egyre inkább rákényszerülnek a kisgyermekes édesanyák nagyobb arányú foglalkoztatására. Őket viszont a hagyományos, nyolc órás keretek között sokkal nehezebb elérni, mint rugalmasabb formában foglalkoztatni. Természetesen szükséges a szemléletformálás a munkaadók és a munkavállalók körében egyaránt. De az várható, hogy egyre nagyobb teret kap a jövőben az atipikus foglalkoztatás, s ehhez hozzájárulnak a Nő-Köz-Pontok is.
 
Tavaly az Eurostat jelentése szerint az EU-ban magasabb a női munkavállalók körében a felsőfokú végzettségűek aránya, mint a férfiak esetén. Mit mutatnak a hazai statisztikák?
 

– Magyarországon a diplomások között néhány százalékkal nagyobb a nők aránya. A műszaki és az információs technológia területén viszont még mindig nagyon alacsony a nők száma. Az a célunk, hogy a Nő-Köz-Pontok szervezzenek többek között olyan képzéseket, tréningeket, workshopokat is, melyek orvosolhatják ezt a problémát úgy, hogy javítják a nők digitális kompetenciáit és ráébresztik akár a kisgyermekes édesanyákat is arra, hogy érdemes elvégezni egy ezzel kapcsolatos tanfolyamot.
 
Mi a véleménye arról a vádról vagy sztereotípiáról, miszerint a nők foglalkoztathatósága a gyermekszám függvényében romlik, s ez összefügg az otthoni feladatok hagyományosan egyenlőtlen elosztásával is?
 

– Fontosnak tartjuk, hogy az úgynevezett láthatatlan munkából, tehát a háztartási, gyermekneveléssel összefüggő munkából minél inkább egyenlő arányban vegyék ki részüket a nők és a férfiak. Láthatók a generációs különbségek, a fiataloknál már valamivel egyenlőbb a tehermegosztás a szülői szerepek és feladatok tekintetében, és egyre nagyobb a fiatalemberek részéről is az igény, hogy egy „jelen lévő” apa szerepét töltsék be, de ezen feladatok nagyobb része általában még mindig az édesanyákra marad. Kimutatható, hogy a több gyermeket nevelő édesanyáknál pontosan a láthatatlan munkával, az otthon töltött időszak alatt nagyon sok olyan képesség kifejlődik, ami hasznos lehet a munka világában is. Hiszen egy többgyermekes anyukának nagyon sok mindenre kell figyelnie, fejlődik a szervezési, problémamegoldási képessége, mely a munkahelyen is nagyon jól hasznosítható. Az anyák nagyon hatékony és lojális munkaerőkké tudnak válni, s erre mindenképpen fel kell figyelniük a munkaadóknak.
 
Medveczky Attila