A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
67 Nő-Köz-Pont

A cél a nők foglalkoztathatóságának elősegítése

A Nők a családban és a munkahelyen című pályázat eredményeképpen megalakuló centrumok helyi szinten, helyi eszközökkel, a helyi igényekre reagálva nyújtanak segítséget a nők rugalmas foglalkoztatásához, a munka és a magánélet összehangolásához, valamint a munkába való visszatéréshez a gyermekvállalás után – tudtuk meg Fűrész Tündétől, a bölcsődei rendszer átalakításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztostól, aki hozzátette, hogy a növekvő munkaerőhiány miatt egyre inkább rákényszerülnek a munkaadók a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatására.

Mi lesz a Nő-Köz-Pontok feladatköre?
 
– A Nő-Köz-Pontok női információs és szolgáltató centrumként fognak működni. Az EFOP-1.2.9-17 Nők a családban és a munkahelyen című felhívásának keretösszege 13,3 milliárd forint, melynek eredményeként országszerte 67 konzorcium nyert, melyeknek a feladata a Nő-Köz-Pontok létrehozása. Egy ilyen konzorciumban egy civil szakmai szervezet, mellette egy helyi vagy önkormányzati vagy egyéb költségvetési szerv indult közösen a pályázaton. Amikor a pályázat meghirdetésén gondolkodtunk, tudtuk, hogy sok nő számára gondot okoz a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtése, a munkahelyi és a családi kötelezettségek összeegyeztetése. Tehát nemcsak foglalkoztatáspolitikai, hanem családpolitikai okai is vannak a nők munkában való elhelyezkedésének. A nőknek nemcsak a foglalkoztatását, hanem a foglalkoztathatóságát is elő akartuk segíteni. Ezeknek a központoknak éppen az lesz a feladatuk, hogy ha betér hozzájuk egy édesanya, aki kisgyermeket nevel, vagy idős szüleiről gondoskodik, s közben szeretne munkát vállalni, akkor olyan gyakorlati segítséget kapjon, ami által mindkét területen meg tudja állni a helyét. A centrumok tehát helyi szinten, helyi eszközökkel, a helyi igényekre reagálva nyújtanak segítséget a nők rugalmas foglalkoztatásához, a munka és a magánélet összehangolásához, valamint elősegítik azt, hogy az anyák képesek legyenek visszatérni a munkába a gyermekvállalás után.
 
Ha valaki kisgyermeket nevel, akkor otthon végezhető – nem háztartásbeli – munkát tud vállalni?
 

– Az is feladata lesz a centrumoknak, hogy összekapcsolják a munkaadókat, akik rugalmas, családbarát, atipikus munkalehetőségeket, így akár otthonról végezhető távmunkát tudnak felajánlani, s azokat az édesanyákat, akik ilyen módon szeretnének dolgozni. Hiszen annak, aki atipikus munkát végez, sokkal könnyebb összeegyeztetnie a két területet. A centrumok szolgáltatásai közé tartozik az átképzés, a gyermekfelügyelet, a háztartásban való segítség, a vállalkozási vagy karriertervezési tanácsadás. A centrumok felhívják a helyi vállalatok figyelmét, hogy merjenek akár atipikus formák között is foglalkoztatni nőket, és elsősorban édesanyákat.
 
Mernek a munkaadók kisgyermekes anyukákat foglalkoztatni?
 

– A növekvő munkaerőhiány miatt egyre inkább rákényszerülnek a kisgyermekes édesanyák nagyobb arányú foglalkoztatására. Őket viszont a hagyományos, nyolc órás keretek között sokkal nehezebb elérni, mint rugalmasabb formában foglalkoztatni. Természetesen szükséges a szemléletformálás a munkaadók és a munkavállalók körében egyaránt. De az várható, hogy egyre nagyobb teret kap a jövőben az atipikus foglalkoztatás, s ehhez hozzájárulnak a Nő-Köz-Pontok is.
 
Tavaly az Eurostat jelentése szerint az EU-ban magasabb a női munkavállalók körében a felsőfokú végzettségűek aránya, mint a férfiak esetén. Mit mutatnak a hazai statisztikák?
 

– Magyarországon a diplomások között néhány százalékkal nagyobb a nők aránya. A műszaki és az információs technológia területén viszont még mindig nagyon alacsony a nők száma. Az a célunk, hogy a Nő-Köz-Pontok szervezzenek többek között olyan képzéseket, tréningeket, workshopokat is, melyek orvosolhatják ezt a problémát úgy, hogy javítják a nők digitális kompetenciáit és ráébresztik akár a kisgyermekes édesanyákat is arra, hogy érdemes elvégezni egy ezzel kapcsolatos tanfolyamot.
 
Mi a véleménye arról a vádról vagy sztereotípiáról, miszerint a nők foglalkoztathatósága a gyermekszám függvényében romlik, s ez összefügg az otthoni feladatok hagyományosan egyenlőtlen elosztásával is?
 

– Fontosnak tartjuk, hogy az úgynevezett láthatatlan munkából, tehát a háztartási, gyermekneveléssel összefüggő munkából minél inkább egyenlő arányban vegyék ki részüket a nők és a férfiak. Láthatók a generációs különbségek, a fiataloknál már valamivel egyenlőbb a tehermegosztás a szülői szerepek és feladatok tekintetében, és egyre nagyobb a fiatalemberek részéről is az igény, hogy egy „jelen lévő” apa szerepét töltsék be, de ezen feladatok nagyobb része általában még mindig az édesanyákra marad. Kimutatható, hogy a több gyermeket nevelő édesanyáknál pontosan a láthatatlan munkával, az otthon töltött időszak alatt nagyon sok olyan képesség kifejlődik, ami hasznos lehet a munka világában is. Hiszen egy többgyermekes anyukának nagyon sok mindenre kell figyelnie, fejlődik a szervezési, problémamegoldási képessége, mely a munkahelyen is nagyon jól hasznosítható. Az anyák nagyon hatékony és lojális munkaerőkké tudnak válni, s erre mindenképpen fel kell figyelniük a munkaadóknak.
 
Medveczky Attila