A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Azok fizessenek, akik a kárt okozták

Az ellopott pénzekből az MSZP és a DK kampányát akarták feltehetőleg finanszírozni

Mit tartalmaz módosító indítványuk a Czeglédy-ügyben? Kik fizessenek? Az állam, vagy más? Indítványukat támogatja-e a kormánypárti többség? – kérdeztük többek közt Pócs Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét.

Az Országgyűlés már megkezdte a Czeglédy-ügyben a károsult diákok kárrendezési határozati javaslatának tárgyalását. Mielőtt a javaslatra rátérnénk, elevenítsük fel a Czeglédyhez kapcsolódó vádakat.
 
– Czeglédy Csaba visszaélt a gyerekek bizalmával, amikor munkabérüket nem fizette ki. Emellett a Czeglédy által vezetett, a Humán Operátor Zrt. köré szerveződő munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégháló 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek, 1,7 milliárd forint áfát és 1,6 milliárd forint személyi jövedelemadót nem fizettek meg. Viszont fordítsuk meg a sorrendet, és erről szól az előterjesztés, nem a megszokott gyakorlat szerint először az államot, hanem a károsultakat kell kártalanítani. Hiszen abszurdum, hogy azok a gyermekek, akik lehet, hogy életükben első alkalommal találkoztak a munkával, vagy a munka fogalmával, dolgoztak, hogy ruhát vegyenek maguknak, vagy az első nyaralásukra szerettek volna pénzt gyűjteni, s a nekik járó összeget nem kapták meg. Közben Czeglédy luxusautóval járt és milliós fizetéseket vett fel. A gyanú szerint – mert még bírósági ítélet nem született – ezt a pénzt ellopták, elsikkasztották, pártfinanszírozásra fordították. Ez nem egyedüli a baloldalnál. Gondoljunk Hunvald György és Hagyó Miklós esetére, akik a fővárosban „vitézkedve” ezen a terepen mozogtak. Beszélhetünk Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök elévült Fittelina-ügyéről, illetve balatonőszödi nyaralójáról és a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz köthető Hajdú-Bét-ügyről. Legutóbb Botka Lászlónál is felvetődtek a Szeviép kapcsán bizonyos kapcsolatok. S kezdődött az egész a Tocsik-üggyel. Czeglédy Csaba esetében ráadásul Gyurcsány Ferenc személye is felvetődik. Ők, bár a fővárost, az országot csapnivalóan vezették, de egyhez értettek, a közpénzek lenyúlásához. A Czeglédy-ügy azért is álságos, mert a gyermekek munkabérét nem fizették ki. Ezek a diákok áldozatok – ebben mindenki egyetért. Kivéve az MSZP-t és a DK-t, akik nem óhajtják a fiatalokat kártalanítani. Meglepő volt az október 12-ei vita, mert az ellenzéki pártok nem szavazták meg azt, hogy a kártalanítást a fiatalok kapják meg. Ez óriási felháborodásra adott okot. Előterjesztésem pedig arról szólt, hogy az az igazság, hogy az fizessen, aki a kárt előidézte, és az ügy haszonélvezője volt – így a DK és az MSZP.
 
Völner Pál államtitkár úr azt mondta, hogy a fiatalok kárrendezése után a követelés átszáll a kárrendező államra. Ezért nyújtottak be Boldog Istvánnal együtt módosító javaslatot?
 

– Azzal nem értünk egyet, hogy az adófizetők pénzéből kártalanítsák a fiatalokat. Az állam pénze, az adófizetők pénze mindannyiunk pénze. A tisztességesen dolgozó ember befizetett pénzéből további családi kedvezményeket, nyugdíjtámogatást vagy jobb egészségügyet, jobb közbiztosságot kellene finanszírozni, és nem a maffiapolitikusok helyett az ő sarukat takarítani, mert az emberek nem őértük dolgoznak és fizetnek adót, közterheket. Azzal egyetértünk, hogy a fiatalokat kártalanítani kell, de nem az államnak. Ezt a lehetőséget a megfelelő bizottságok megvizsgálják. Nem szeretnénk, hogy az állam nyúljon a zsebébe, ha valaki kárt okoz. Tehát Czeglédy vagy az érintett pártok fizessenek!
 
De a DK-t és az MSZP-t lehet-e erre kötelezni? Ahogy ismerjük őket, mondhatják erre, ehhez semmi közünk. Nem akarok az ördög ügyvédje lenni, de ez a folyamat eltarthat éveken keresztül.
 

– Mivel nem szavazták meg a gyermekek kártalanítását, biztos ellenezni fogják, hogy mindezt a pártok finanszírozzák. Meggyőződésünk, hogy a lakosság többségének van egy jogos igazság iránti elvárása, hogy kártalanítani kell ezeket a gyermekeket, de az is egy jogos elvárás, hogy nem az adófizetők pénzéből. Azoknak kellene fizetniük, akik a kárt okozták.
 
A kormánypárti képviselők közül mennyien értenek egyet az önök módosító javaslatával?
 

– Völner Pál államtitkát úr is azt mondta, hogy először a gyermekeket kell kártalanítani.
 
Arra van bizonyíték, hogy az ellopott pénzekből az MSZP és a DK kampányát akarták finanszírozni?
 

– Feláll egy nyomozó bizottság. Az illetékes bizottságok megvizsgálják a történetet. Nincs a parlamentnek nyomozó bizottsága csak illetékes bizottsága, vagy ad hoc bizottsága majd ők megvizsgálják a hatóságok jelzése alapján, hogy hová lett a gyermekeknek járó munkabér.
 
Ilyenkor szokták mondani az ellenzékiek, hogy a Czeglédy-ügy a bíróságra, és nem az Országgyűlésre tartozik, mert régen szétválasztották a törvényhozói és a törvénykezési gyakorlatot.
 

– Czeglédy büntetése valóban a rendőrségre és a bíróságra tartozik. Az viszont a kormány feladata, hogy a gyerekek kapják meg a nekik járó pénzüket. Tehát azok fizessenek, akik a kárt okozták. Mi azt kérjük, hogy a rendőrség és a bíróság vizsgálja ki az ügyet, és amennyiben a balosok okozták ezt a hatalmas gondatlanságot, felelőtlenséget, akkor ők fizessenek, ne az állam.
 
Medveczky Attila