A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Menekülteket és visszatelepülőket segítenek Irakban a magyarok

Azonnali humanitárius segélyakciókkal és hosszú távú felújítási programmal

Több száz észak-iraki keresztény családnak nyújtott segítséget október második felében az Ökumenikus Segélyszervezet. A szervezet nemzetközi programjainak vezetőjét, Bálint Gábort arról is faggattuk, mennyien dolgoznak a helyszínen, hol szerzik be az adománycsomagok tartalmát, s meddig tart ez a segélyakció.

Mióta tartózkodnak a helyszínen?
 
– Segélyszervezetünk már 2003-ban iskolaépítéssel segített az akkori harcok utáni újjáépítésben. Biztonsági okok és a harcok kiújulása miatt, ottani tevékenységünket fel kellett függeszteni. 2014 augusztusát követően – amikor az Iszlám Állam elfoglalta Moszult – néhány nap után az onnan elmenekülteknek már segítettünk a helyszínen. Tehát munkatársaink 2014 óta, 2016-tól kezdődően pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében a helyszínen vannak. Kezdetben helyi partnerszervezetekkel együttműködésben, illetve maga a segélyszervezet is támogatott olyan menekülttáborokat, ahová az Iszlám Állam elől menekülőket helyezték el. Ezek sok helyen nem is „klasszikus” táborok voltak, hanem rögtönzött sátortáborok a templomok kertjében, vagy épülő bevásárlóközpontokban, magánházakban, barátoknál laktak az emberek hónapokig. A kezdeti segítségnyújtáskor arra fókuszáltunk, hogy ezeket a menekülteket támogassuk. 2016 tavaszától egy munkatársunk állandóan a térségben tartózkodik, s idéntől ketten dolgoznak az Erbilben működő humanitárius képviseletünkön. Így azonnal tudtunk segíteni azoknak a belső menekülteknek is, akiknek a legutóbbi, az iraki hadsereg és a kurd pesmergák közötti harcok miatt kellett elhagyniuk otthonukat az elmúlt hetekben. Olyan keresztény családokról van szó, akik átmenetinek tartják menekült mivoltukat, s ahogy rendeződnek a viszonyok, vissza szeretnének térni otthonaikba.
 
Semmilyen inzultus nem érte munkatársait?
 

– Minden biztonsági előírást betartunk. Segélyszervezetünk is kidolgozott általános és országspecifikus biztonsági előírásokat. Tagja vagyunk annak a biztonsági információt nyújtó nemzetközi szervezetnek is, amely kifejezetten civil szervezeteket tájékoztat lehetséges veszélyforrásokról. Mi a hátországban dolgozunk, s elkerüljük azokat a térségeket, ahol összecsapások vannak. Megvannak a kimenekítési terveink arra az esetre, ha a helyzet elmérgesedne, és komolyabb krízis alakulna ki.
 
Irakon kívül más muszlim országban élő keresztényeken is segítenek?
 
– A segélyszervezet alapvetően nemre, vallásra, nemzetiségre és világnézetre való tekintet nélkül végezi munkáját. Irak esetében elsősorban azért támogatjuk a keresztényeket, mert őket érte a támadás, a belső menekültek jelentős részben különböző egyházakhoz tartozó keresztények.
 
Szíriában nincsenek jelen?

Olvassa végig interjúnkat a november 9-én megjelent Heti Magyar Fórumban!