A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Menekülteket és visszatelepülőket segítenek Irakban a magyarok

Azonnali humanitárius segélyakciókkal és hosszú távú felújítási programmal

Több száz észak-iraki keresztény családnak nyújtott segítséget október második felében az Ökumenikus Segélyszervezet. A szervezet nemzetközi programjainak vezetőjét, Bálint Gábort arról is faggattuk, mennyien dolgoznak a helyszínen, hol szerzik be az adománycsomagok tartalmát, s meddig tart ez a segélyakció.

Mióta tartózkodnak a helyszínen?
 
– Segélyszervezetünk már 2003-ban iskolaépítéssel segített az akkori harcok utáni újjáépítésben. Biztonsági okok és a harcok kiújulása miatt, ottani tevékenységünket fel kellett függeszteni. 2014 augusztusát követően – amikor az Iszlám Állam elfoglalta Moszult – néhány nap után az onnan elmenekülteknek már segítettünk a helyszínen. Tehát munkatársaink 2014 óta, 2016-tól kezdődően pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében a helyszínen vannak. Kezdetben helyi partnerszervezetekkel együttműködésben, illetve maga a segélyszervezet is támogatott olyan menekülttáborokat, ahová az Iszlám Állam elől menekülőket helyezték el. Ezek sok helyen nem is „klasszikus” táborok voltak, hanem rögtönzött sátortáborok a templomok kertjében, vagy épülő bevásárlóközpontokban, magánházakban, barátoknál laktak az emberek hónapokig. A kezdeti segítségnyújtáskor arra fókuszáltunk, hogy ezeket a menekülteket támogassuk. 2016 tavaszától egy munkatársunk állandóan a térségben tartózkodik, s idéntől ketten dolgoznak az Erbilben működő humanitárius képviseletünkön. Így azonnal tudtunk segíteni azoknak a belső menekülteknek is, akiknek a legutóbbi, az iraki hadsereg és a kurd pesmergák közötti harcok miatt kellett elhagyniuk otthonukat az elmúlt hetekben. Olyan keresztény családokról van szó, akik átmenetinek tartják menekült mivoltukat, s ahogy rendeződnek a viszonyok, vissza szeretnének térni otthonaikba.
 
Semmilyen inzultus nem érte munkatársait?
 

– Minden biztonsági előírást betartunk. Segélyszervezetünk is kidolgozott általános és országspecifikus biztonsági előírásokat. Tagja vagyunk annak a biztonsági információt nyújtó nemzetközi szervezetnek is, amely kifejezetten civil szervezeteket tájékoztat lehetséges veszélyforrásokról. Mi a hátországban dolgozunk, s elkerüljük azokat a térségeket, ahol összecsapások vannak. Megvannak a kimenekítési terveink arra az esetre, ha a helyzet elmérgesedne, és komolyabb krízis alakulna ki.
 
Irakon kívül más muszlim országban élő keresztényeken is segítenek?
 
– A segélyszervezet alapvetően nemre, vallásra, nemzetiségre és világnézetre való tekintet nélkül végezi munkáját. Irak esetében elsősorban azért támogatjuk a keresztényeket, mert őket érte a támadás, a belső menekültek jelentős részben különböző egyházakhoz tartozó keresztények.
 
Szíriában nincsenek jelen?

Olvassa végig interjúnkat a november 9-én megjelent Heti Magyar Fórumban!