A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Új párt

Zsille Gábor: A Visztulától a Dunáig

A politika egy meglehetősen bonyolult sakkjátszma – bár gyermeki naivitással néha azt hisszük, átlátjuk a lépéseket, remekül értjük a sakkozók szándékait. Ám ez a csalóka érzés ritkán kerít hatalmába, és legtöbbször csak találgatjuk az események okait, hátterét. Azt hiszem, most is ez utóbbiról van szó, legalábbis nekem nem sikerült megfejtenem a történések titkát. Múlt szombaton Varsóban bejelentették egy új politikai párt létrehozását, Egyetértés (Porozumienie) elnevezéssel. Ez a friss tömörülés a jobboldali Lengyelország Együtt (PR) parlamenti párt és több más, szintén jobboldali csoportosulás egyesülésével jön létre. A párt alakulását a PR kongresszusán közölték hivatalosan; elnöke minden bizonnyal a jelenlegi miniszterelnök-helyettes, Jaroslaw Gowin lesz. Mostanáig ő volt a PR elnöke.
Mit érdemes tudnunk az új párt bázisát jelentő PR-ről? 2013-ban alapította néhány olyan parlamenti képviselő, akik az előző kormánypártból, a jobbközép liberális Polgári Platformból léptek ki. Más szavakkal: olyan politikusok alapították, akik szembefordultak Donald Tusk politikájával, mert túlságosan liberálisnak tartották az irányvonalat. A kis tömörülés 2015-ben a parlamenti választásokon győztes konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párttal lépett kormánykoalícióra. Elnöke, Gowin miniszterelnök-helyettes lett, mindamellett tudományos és felsőoktatási miniszter. Korábban az igazságügyi miniszteri tisztséget is betöltötte. Most pedig bejelentette, hogy ő lesz a most életre hívott új párt elnöke. 1961-ben született, egyetemistaként Krakkóban tanult, majd Cambridge-ben volt ösztöndíjas. Krakkói diákéveiben a domonkosok templomába járt szentmisére, és lelkes tagja volt a domonkosok kolostorában működő ifjúsági közösségnek.
Múlt szombaton Gowin megtartotta első pártelnöki programbeszédét. Hangsúlyozta, hogy az új párt egyik legfontosabb célkitűzése a család- és népesedési politika lesz, mert ezen alapulhatnak többek között a többgyermekes családoknak juttatandó adókedvezmények. Másik fontos feladatuknak tartják az önkormányzatiság fejlesztését. Ennek érdekében létrehozzák az önkormányzati tanácsot, amely az önkormányzati reformra fog összpontosítani. Szintén lényegesnek tekintik a lengyel hagyományok és az „elődök hitének” védelmét. Azt, hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem fejtette ki. Ugyanakkor részletesen szólt arról, hogy az Egyetértés első kongresszusa egy év múlva lesz. Akkor hozzák majd létre demokratikus voksolással a vezetőtestületét is. Megjegyzendő, hogy ez tökéletesen illeszkedik a lengyelországi parlamenti választási kampányhoz: a következő választásokat 2019-ben tartják.
A PR mostani kongresszusán betegsége miatt nem vett részt a díszvendégként meghívott Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, aki levélben üdvözölte az egész Lengyelországból összegyűlt mintegy ezer résztvevőt. Többek között azt írja: örül az új tömörülés létrejöttének, amely végre nem megosztottságból, hanem az eszmeileg egymáshoz közel álló politikai közösségek konszolidációjának „konstruktív aktusával” jön létre. Magyarul inkább fogalmazzunk úgy: az eszmeileg egymáshoz közel álló politikai alakulatok és polgári közösségek együttműködő lépésével.
Mindeközben a külpolitika színpadán is tart az előadás. Most hétfőn bekérették a lengyel nemzetvédelmi minisztériumba a varsói német katonai attasét. E határozott diplomáciai lépés oka Ursula von der Leyen német védelmi miniszter egyik kijelentése. 

Olvassa végig cikkünket a november 9-én megjelent Heti Magyar Fórumban!