A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A bűvös 7. cikkely

Zsille Gábor: A Visztulától a Dunáig

Egy hétfői híradás szerint az Európai Parlament (EP) szigorú büntetésekkel fenyegető eljárást akar kezdeményezni Lengyelország ellen. Az EU-s hivatalnokok arra készülnek, hogy bevetik a rettegett csodafegyvert, minden kormányok rémét, a lázongó nemzetek mumusát, az eurókötegeket elszipkázó átokmágnest: a titokzatosan hírhedt 7. cikkelyt. E sorokat kedden délután írom – az EP szerdán szavaz a kezdeményezésről. Egyelőre annyit tudunk, hogy az EP négy frakciójának állásfoglalás-tervezete úgy ítéli meg: a jelenlegi lengyelországi helyzet „az Európai Uniós értékek súlyos megsértésének kockázatát rejti magában”. Ezért a szerzők kezdeményezik, hogy az EP illetékes szakbizottsága készítsen különjelentést, melyben felkéri a tagországokat az uniós szerződés 7. cikkének megfelelő eljárás megindítására. Nem mellékesen megjegyzendő, hogy ez a nagyhatalmú EP-s szakbizottság mostanság ugyanilyen jelentést készít Magyarországról. Ezzel kapcsolatban a testület állampolgári bizottsága december 7-ikén tart majd egy meghallgatást, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter fogja képviselni a magyar kormányt.
Múlt csütörtökön Beata Szydlo lengyel kormányfő Varsóban, a tizenötödik alkalommal megrendezett Külpolitikai Fórumon bejelentette: Lengyelország bizonyos akar lenni abban, hogy az Európai Unióban a keresztény hagyományokat nem vetik alá ideológiai cenzúrának. Majd ismét leszögezte, hogy pártja ellenzi a muzulmán bevándorlást. Nos, ezzel nem kimondottan javította Lengyelország esélyeit a most szerdai szavazáshoz a 7. cikkely érvénybe léptetéséről… Ám a kormányfő bizonyára tudja, mit miért mond éppen akkor, amikor. Magyarországhoz hasonlóan Varsó is többször elutasította már a Brüsszel által annyira propagált menekültkvótát, arra hivatkozva, hogy a muszlim bevándorlók veszélyt jelentenek a nemzet biztonságára és stabilitására. A közvélemény-kutatások szerint a lengyel lakosság háromnegyede elutasítja az illegális bevándorlók befogadását.

A történet tegnap folytatódott: Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a többségi frakciók által megszavazott, a lengyel jogállamiságra vonatkozó határozat többek között arra hívja fel a lengyel kormányt, hogy ítélje el a szombati függetlenség napi menetet. A határozat "idegengyűlölőnek és fasisztának" minősíti a mintegy 60 ezer fő részvételével megtartott rendezvényt, amelyen néhány rasszistának minősíthető jelszó is megjelent.
    "Lengyelország mentes az antiszemitizmustól és a rasszizmustól. Aki mást mond, távol áll az igazságtól" - szögezte le Szydlo a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak nyilatkozva. Hozzáfűzte: a marginális incidenseket nem lehet az egész nemzettel azonosítani.
    A szombati lengyel állami ünnep napján megtartott függetlenség menetén Szydlo szerint "a főleg fiatal hazafiak mellett provokátorok is akadtak", akiket egyes internetfelhasználók "oroszbarátok személyekként" azonosítottak.
    Aláhúzta egyúttal: lengyel kormányfőként, "de egyszerű állampolgárként is határozottan elhatárolódik a rasszista és az antiszemita magatartástól".
    Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az oka a Lengyelországgal szembeni újabb támadáshullámnak, Szydlo úgy vélekedett: a varsói példa "nagyon ijesztő az európai elit számára", hiszen "az erős játékosoknak eddig  alárendelt ország mind öntudatosabbá válik".
    A menet kapcsán az EP liberális képviselőcsoportját vezető Guy Verhofstadt szerdán kijelentette, hogy "több ezer fasiszta, újnáci, fehér fajvédő masírozott Varsó utcáin", és "mindez 300 kilométerre zajlott az auschwitz- birkenaui egykori haláltábortól", majd hozzáfűzte, soha nem gondolta volna, hogy ez még megtörténhet Európában.
    Witold Waszczykowski külügyminiszter az ilyen kijelentésekre reagálva leszögezte: a kormányt megdöbbentette ezeknek a nyilatkozatoknak a hangneme, és egyes képviselők az ilyen felszólalások kapcsán biztosan panaszt fognak tenni gyűlöletbeszéd miatt.
    A lengyel külügyminiszter bejelentette, hogy Beata Szydlo a közeljövőben Franciaországba látogat, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel fog tárgyalni.
    Az EP-vita hangnemére reagálva Andrzej Duda lengyel államfő szerda este elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki Polgári Platform Strasbourgban felszólaló EP-képviselőinek "és koalíciós partnereinek" magatartását és beszédstílusát. "Ez hazug beszéd, mely Lengyelország, a lengyelek, a lengyelek választásának joga ellen irányul. Hova lett a demokrácia iránti tisztelet?" - olvasható az államfőnek a Twitter internetes közösségi oldalon közölt bejegyzésében.

Lengyel-magyar rovat minden héten a Magyar Fórumban!