A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Ilyen az igaz barátság

M.T.

Ezeréves barátság fűz bennünket a lengyel nemzethez, egy a sorsunk, a történelmünk és geopolitikai helyzetünk. A keleti és a nyugati óriás birodalmak közé szorult magyar és lengyel nép már az Árpádok és a Piastok óta kitűnő kapcsolatnak örvend. Gondoljunk a dinasztiák közötti házasságokra, a rendszeres katonai segítségnyújtásra, Nagy Lajos és Báthory István lengyel királyságára, vagy a török kiűzésére, melyben oroszlánrészt vállalt Sobieski János és hada. Vehetjük példának úgyszintén Bem Józsefet és ’48 többi lengyel szabadságharcosát, a lengyel menekültek befogadását a II. világháború idején, valamint 1956-ot, amikor a két nép fiai a legnehezebb pillanatokban nyilvánították ki egymásnak rokonszenvüket.
Csak néhány csúcspontja ezeréves barátságunknak, amelyekből kiemelkedik az 1335-ös visegrádi királytalálkozó, amelyen Károly Róbert Lokietek Kázmér lengyel királlyal és Luxemburgi János cseh királlyal olyan gazdasági és külpolitikai szövetséget kötött, amellyel hosszú évtizedekre megtörték a Habsburgok közép-európai hatalmát. Ez a szövetség ihlette a rendszerváltozás után Antall Józsefet, Lech Walesát és Vaclav Havelt, hogy 1991-ben, szintén Visegrádon, közös nyilatkozatot írjanak alá a három ország együttműködéséről. (Két évvel később Csehszlovákia felbomlásával a visegrádi hármakból visegrádi négyek lettek.)
Az élet 2015-ben ismét szorosabbra fűzte barátságunkat, először a migrációs válság idején történt összefogással. Később pedig azzal, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) választási győzelmével azonos szemléletű, keresztény-nemzeti kormánya lett Lengyelországnak, mint hazánknak. A Budapest–Varsó tengely kiépülésével és a visegrádi szövetség megerősödésével egy 64 millió fős érdekközösség alakult ki, amely a legkomolyabb politikai tényezővé válhat a hanyatló Európában. Ezért is zúdul Brüsszelből, Berlinből és a világ összes liberálisától olyan mérhetetlen össztűz Varsóra, mint 2010 óta számos alkalommal Budapestre. És lengyel barátaink számítanak ránk.
"Amennyiben az európai parlamenti határozat következtében szavazásra kerülne sor a Lengyelországgal szembeni uniós szankciókról, Varsó számít a magyar vétóra" - jelentette ki Mariusz Blaszczak belügyminiszter csütörtökön, a lengyel közszolgálati rádiónak adott interjúban. 
Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén a többségi frakciók megszavazták a lengyel jogállamiságról szóló határozatot, amelynek alapján a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben. Az említett eljárás a 2016 elején Varsóval szemben elindított uniós jogállamisági mechanizmus harmadik, utolsó szakasza, amelynek végén szankciók vethetők ki, ha ezt a tagállamok egyhangúan megszavazzák.
    A szankciókra és az ezek bevetését megakadályozó vétójogra vonatkozó kérdésre válaszolva Blaszczak elmondta: számít Magyarország támogatására. "A magyarok biztosan tudatában vannak annak, hogy ők következnének", amennyiben "szabad embereknek akarnak megmaradni, megőrizni szabad államukat, a válasz egyértelmű" - jelentette ki, utalva ezzel a hasonló, Magyarországra vonatkozó májusi EP-határozat lehetséges következményeire.
    Elmondta: ő nem folytat ez ügyben tárgyalásokat Budapesttel, a szerdán Varsóban megkezdődött kétnapos közép-európai belügyminiszteri találkozó, a Salzburg Fórum során viszont beszélt a magyar küldöttség vezetőjével, és kiderült, hogy "az álláspont egyértelmű, osztjuk egymás nézeteit".
Nem is hagyhatjuk őket magukra, az egyetlen népről van szó, akikre mindig is támaszkodhattunk az elmúlt ezer esztendőben. A Budapest–Varsó tengely kiegészülve a csehekkel és szlovákokkal erősebb, mint Brüsszel és Berlin identitását vesztett liberálisai és bürokratái. Minden korábbinál fontosabb a lengyel–magyar barátság, a határozott kiállás egymás mellett. Hiszen közös a múltunk, közös a jelenünk és csak a közös jövőben bízhatunk!