A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
​A dunaszerdahelyi meccs újra a szlovák rendőrség célkeresztjében

Jancsó Badacs Károly

Alig csendesült el november negyedikén a pozsonyi Slovan Bratislava és dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapata közt lezajlott mérkőzés örömünneplése, már felrebbent a törvényszegés gyanúja a meccsen lezajlott szurkolói megnyilvánulásokkal kapcsolatban.
Ezen esetben viszont a gyanú nem az agresszív, piromán és vandál magatartást gyakorló Slovan szurkolókra hullott, mint az megannyi más Slovan meccsen már hagyománnyá vált. A meccsen csak a DAC szurkolói vehettek részt, mivel a Slovan szurkolók ki lettek tiltva a dunaszerdahelyi arénából egy előző, Aranyosmaróton elkövetett randalírozásuk okán. A Slovan szurkolókra vonatkozó elmarasztaló döntést a Szlovák Labdarúgó Szövetség hozta meg, mely határozatot sportújságíróknak adott interjúban a DAC főrészvényese, a dunaszerdahelyi sportarénát építtető Világi Oszkár is helyeselt. Mivel a Slovan szurkolók demolíciós magatartása ezennel elmaradt és a DAC csapata 2:1-es győzelmet aratott a Slovan fölött, sportriporterek által is páratlan sportélményként lett elkönyvelve a sportesemény. Nemcsak a Slovan és a DAC játékosainak bravúros játéka, de a DAC szurkolók által keltett fergeteges hangulat miatt is. Ám a rendőrségnek épp e fergeteges hangulatban ütöttek szemet a DAC szurkolók nyakában lévő magyar nemzeti színű sálak és kezükben lobogtatott magyar zászlók. Viszont ami a törvényesség fölött őrködők figyelmét felkorbácsolta, az a meccs folyamán az újonnan átadott dunaszerdahelyi aréna egyik tribünjét rövid ideig teljesen beborító piros fehér zöld lobogó kialakítása. Annak közepén egy címerpajzsban a pozsonyi vár, mely felett egy szigorú DAC-szurkoló alakja emelkedik, jelképezve ezzel a DAC fölényét a Slovan csapata fölött. Mivel a DAC színei a sárga és a kék, és nem a piros-fehér-zöld, a szurkolói megnyilvánulást szításnak, hergelésnek minősítették és az 1/2014-es sz. törvény, tehát a nyilvános sportesemények megrendezéséről szóló törvény 6. paragrafusának megsértését látták benne, vagyis az esemény szervező azon kötelesség be nem tartását, mely szerint a szervezőnek biztosítania kell, hogy a rendezvényen ne legyenek használatosak idegen országok államjelképei, vagy azok elődjeinek államjelképei olyan módon, hogy az a közrend és közbiztonság felborításához vezessen, illetve ne okozza a rendezvény nyugodt lefolyásának megzavarását.
A meccsen csak a hazai szurkolói tábor volt jelen 10226 nézővel, melynek zöme hazai, illetve magyarhoni magyar volt. A vélt „provokáció” ezek szerint nehezen szerezhetett volna érvényt. Ám a Slovan csapata és a meccsen jelen lévő szlovák elkötelezettségű szurkolók láttára a DAC győzelméért lezajló, nem a DAC csapat jelképeivel, hanem Magyarország fölségjelvényeivel gyakorlott szurkolás a rendőrség szerint teljesítette a fentebb említett törvény megsértését. A rendőrség ezért száz eurós pénzbüntetéssel sújtott egy Gergő nevezetű harmincnégy éves személyt, azon oknál fogva, hogy „egy idegen ország államjelképét vitte be a tribünre”. Ugyanezen oknál fogva a rendőrség egy húszéves Vince nevű fiatalembert is kitessékelt a tribünről. A rendőrség szóvivőjének elmondása szerint a rendőrség részéről további kiértékelések és nyomozások folynak a sportrendezvény folyamán az idegen ország államjelképeinek használatával kapcsolatban. Minden bizonnyal az egész tribünt beborító magyar zászlót jelképező piros-fehér-zöld sáv kialakítása foglalkoztatja a törvény őreit.
A Szlovák Labdarúgó Szövetség eddig nem nyilatkozott a meccsel kapcsolatban.