A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Kevesebb, de jó minőségű bor várható

Annak, aki az ágazatban dolgozik, egyre kevesebb időt kell az íróasztal mögött töltenie

A magyar bor iránt sosem volt olyan jelentős kereslet, mint most, akár belföldi, akár külföldi piacokról van szó – felelte megkeresésünkre a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Gál Péter kiemelte: a rendszerváltás óta még soha nem volt ennyire kedvező szabályozási és gazdasági környezet a borágazat számára. Ez mindenképpen jelentős biztatást adhat a fiatalok számára a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez.

Az eklektikus időjárás, így a tavaszi fagy, majd a jégkár és az aszály befolyásolta-e a szőlő mennyiségét?
 

– 2017-ben a rendkívül hideg téli időjárás, majd az áprilisi fagyok, májusban, illetve a nyár első időszakában a heves esőzéseket kísérő jégeső okozott jelentősebb károkat az ország több borvidékén. Az idei esztendő időjárására jellemző szélsőségek egész Európában éreztették hatásukat. Minden bortermelő országban jelentős csökkenéssel számolnak az előrejelzések. Az előző évhez képest akár 20 hektoliter is lehet a termésmennyiség csökkenésének mértéke. A 2016-os mérték: 168 millió hektoliter, a 2017-es előrejelzés: 145 millió hektoliter. Az Európai Unióban az elmúlt 10 év legalacsonyabb termésmennyiségére lehet számítani. Az elmúlt 5 év átlagához viszonyítva Franciaországban -17%-os, Olaszországban -21%-os, míg Spanyolországban -12%-os visszaesést prognosztizálnak. Az alacsonyabb bortermelés hatására a készletek csökkenésére, közép- és hosszú távon pedig a földrajzi jelzés nélküli bor árának kis mértékű emelkedésére lehet számítani.
 
Milyen minőségű bortermés várható hazánkban?
 

– A természeti károk ellenére a szakemberek Magyarországon jó minőséget várnak. Jelzéseik alapján a szőlő cukortartalma magas, míg a savak az optimálisnál alacsonyabban alakulhatnak. Több borvidéken is tapasztalható volt a fajták összeérése. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa augusztusi termésbecslése alapján a borszőlőtermés mennyisége 4,1 millió mázsa lesz, ami mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbornak felel meg. Ennek mennyisége az időjárás függvényében még változhat, valószínűleg nőni fog.
 
Az alacsony felvásárlási ár mennyiben befolyásolja a magyarországi gazdákat?
 

– A felvásárlási árak az idén a tavalyi szint környékén alakulnak. Az ágazat egyik legfontosabb kérdése ez. Itt egyszerre van szükség a viszonyok átláthatóbbá, tervezhetőbbé tételére – ezt szolgálja a felvásárlás szerződéses szabályozása –, valamint az érintett termelők összefogása.
 
Voltak, akik az időjárási körülmények miatt felhagytak a szőlészettel?
 

– A 2011 óta alkalmazott agrárkár-enyhítési alap működésének köszönhetően a gazdálkodóknak nem kell a termelés kényszerű felhagyását választaniuk. Az agrárkár-enyhítési rendszerben kezelt elemi károk köre: téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy, aszály, mezőgazdasági árvíz, belvíz, felhőszakadás, vihar és a jégeső okozta károk. Nincs tudomásunk olyan termelőről, aki az idei év időjárási viszonyai miatt tervezné a művelés felhagyását.
 
Hogyan lehet a fiatalok érdeklődését a szőlészet és borászat iránt felkelteni?
 

– A kormány által 2010 óta a szőlő- és borágazatban megtett intézkedések egyre kedvezőbb feltételeket teremtenek a gazdálkodásra. A múlt héten hatályba lépett kisüzemi bortermelői regiszter egy újabb lépés abba az irányba, hogy aki az ágazatban szeretne dolgozni, annak egyre kevesebb időt kelljen az íróasztal mögött töltenie. A magyar bor iránt sosem volt olyan jelentős kereslet, mint most, akár belföldi, akár külföldi piacokról beszélünk. A rendszerváltás óta még soha nem volt ennyire kedvező szabályozási és gazdasági környezet a borágazat számára. Ez mindenképpen jelentős biztatást adhat a fiatalok számára a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez.
 
Medveczky Attila