A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Fodor Gábort helyretették

A liberalizmusról, az illiberális államról, a bevándorlás-politikáról és Magyarország Brüsszelhez való viszonyáról vitatkozott Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerdán, egy budapesti konferencián.

Az A liberalizmus kilátásai Magyarországon és Európában című eseményen Fodor Gábor egy idézettel kezdett, amelyi szerint a liberalizmussal szemben ellenforradalom zajlik. Ezt azzal folytatta, hogy a liberálisokból, a liberális eszméből sokan próbálnak ellenséget csinálni és e törekvés során az önmagukat konszolidáltnak tartó jobboldali pártok és a szélsőjobb gyakran "összeérnek". A pártelnök a Soros György elleni kampányt is egy olyan, a liberalizmussal szembeni fellépésnek tartotta, ahol teljes az összhang a Fidesz-KDNP és a Jobbik között.
    A kereszténység Európa egyik fontos építőköve, miközben már régóta elvált a vallástól és egy értékrendet jelent - fogalmazott. A liberalizmus is olyan értékrendet jelent, amely elvált a liberális pártoktól - folytatta. Magyarázatként felhívta a figyelmet, hogy a szólásszabadság, a szabad választás, vagy az oktatás szabadsága olyan jogok, amelyek beépültek az emberek mindennapi életébe.
    A kormány helytelenül, súlyosan téves módon hirdetett meg egy olyan illiberális államot, amelynek építése közben folyamatos támadás zajlik a liberalizmus ellen - jelentette ki. A Magyarországon épülő illiberális állam szembemegy a liberális és a nyugati értékrendekkel - tette hozzá.
    Gulyás Gergely hangsúlyozta, az EU-nak közös menekültpolitikája van, de közös bevándorlás-politikája nincs, mert ez a kérdés a tagállamok hatáskörébe tartozik. Ehhez kapcsolódva intoleránsnak nevezte, hogy egyes tagállamok úgy érzik: megmondhatják másoknak, hogyan kellene cselekedniük a kérdésben.
    A frakcióvezető azt mondta: a Jobbiknak megszűnt az identitása, ezért az ideológiai kérdések során nem szeretne róluk beszélni. A politikus úgy fogalmazott: az összes többi párt viszont elfogadja a klasszikus liberalizmus alapelveit, egyikük sem gondolja, hogy a szólásszabadság vagy a gyülekezési jog ne lenne érték. A kérdés csak az, hogy hol húzódnak meg a határok - tette hozzá.
    Példaként említette, hogy az MSZP-kormány idején vezették be a gyűlöletbeszéd büntetését. Lehet vitatkozni, hogy ez jó-e vagy sem, de az biztos, hogy antiliberális lépés volt, mert korlátozza a szólásszabadságot - mondta. Magyarország attól demokrácia és azért mutatott válságtüneteket 2006-ban, mert senkinek nem lehet korlátozni azt a jogát, hogy egy hivatal előtt tüntessen - emelte ki. Hozzátette: azzal viszont személy szerint már nem ért egyet, hogy tiltakozók a magánlakások előtt demonstrálhassanak.
    Az illiberális államra vonatkozó megjegyzésével Orbán Viktor miniszterelnök nem a klasszikus liberalizmus alapelveit kritizálta, azt a megszólalást nem lehet úgy értelmezni, hogy bármilyen értelemben is a szabadságjogok elvonásáról szólt volna - szögezte le. A kormányfő által említett illiberális demokrácia nem áll szemben a klasszikus liberális értékekkel, de kibékíthetetlen ellentétben áll azzal, amit az önmagát liberálisnak nevező SZDSZ képviselt, különösen 2002. után - hangsúlyozta.
    Kiemelte, hogy a tagországok közül Magyarországon az egyik legmagasabb az uniós tagság támogatottsága, de eközben sikeres a Brüsszel elleni kritika és az ahhoz kapcsolódó kampány is. Ezt azzal magyarázta: a választók értik, hogy miközben az intézményesített európai együttműködésnek nincs alternatívája, a brüsszeli történések nem segítik elő, hogy az EU sikeres legyen.
    A frakcióvezető azt kérte, mindenki felejtse el azt a provinciális álláspontot, hogy aki az EU-t bírálja, az szemben áll az egységesülő Európa gondolatával vagy az intézményesült európai együttműködéssel. Arról zajlik a vita, hogy például a bevándorlás vagy a gazdaság kérdésében az unió jó irányba megy-e vagy sem - emelte ki.
    Gulyás Gergely a moderátor felvetésére válaszolva felháborítónak nevezte és visszautasította, hogy a Soros György elleni kampánynak antiszemita felhangjai lennének. Hangsúlyozta, hogy nem az üzletember személyével, hanem az általa képviselt állásponttal van problémájuk.