A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Kötelességünk kiállni Lengyelország mellett

Óriási csapás volt az európai szolidaritásra, ahogy a visegrádi államok egységesen elutasították a bevándorlók áthelyezési rendszerét, hiszen tárt karokkal kellett volna fogadni az érkezőket - mondta Ana Gomes, az Európai Parlament (EP) portugál képviselője vasárnap az M1 aktuális csatorna riportjában.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakciójában ülő képviselő gyalázatosnak nevezte, hogy a visegrádi államok a rendszer ellenzőinek első vonalában álltak, mivel ezzel - mint fogalmazott - nagyon lerontották Európa hitelességét a világ színe előtt.
    Elismerte, hogy a válságot Európa nem kezelte jól, és ebben minden tagállamnak felelőssége van, de a baloldali képviselő úgy vélte, Orbán Viktor kormánya különösen Európa-ellenes és antihumánus volt.  A magyar kormányfő volt a legdühödtebb bírálója a mechanizmusnak, amely többek között az ilyen reakciók miatt nem működött jól - hangsúlyozta.  
    A portugál képviselő felidézte, hogy szükség volt az átmeneti védettséget nyújtó szabályokat és a szolidaritási rendszerre, mivel - mondta - a dublini rendelet a felelősséget kizárólag a frontországokra helyezte. Akinek sokáig kell embertelen körülmények között maradnia, azt megkörnyékezik az embercsempészek - tette hozzá.
    Ana Gomes a migráció kezeléséről Törökországgal kötött megállapodást eredménytelennek nevezte, mivel az szerinte nincs hatással a menekültáradatra. Elutasítja a líbiai kormánnyal és fegyveres csoportokkal kötött megállapodást is - szerinte ugyanis a támogatások bűnszervezetek kezébe jutnak -, a válságot előidéző, korrupt afrikai rezsimek pénzelése helyett pedig a civil szervezetekhez juttatná el a segítséget.
    A politikus kitalációnak és a szélsőjobb rágalomhadjáratának tartja azt a feltételezést, hogy a civilek együttműködnek az embercsempészekkel. Mint fogalmazott, egyesek így akarják megakadályozni a civileket a humanitárius segítségnyújtásban és  emberéletek megmentésében.
    Ana Gomes úgy véli, hogy nemcsak a közel-keleti válság, hanem a szegénység elől menekülőket, a gazdasági migránsokat is be kell fogadni, a hazájukban uralkodó körülmények miatt a menedékkérelem benyújtása után menekültekké válnának.  
    A képviselő megfelelő intézkedéseket sürgetett arra az esetre, ha egy ország a humanitárius menedékjoggal ellenkezik. Hozzátette, hogy a következményeknek akkor van hatásuk, ha azok "zsebbe vágóak".Mint mondta, amikor 2011-ben, a médiatörvény kapcsán támadást indítottak Magyarország ellen, még nem lehetett tudni, "ki áll velünk szemben, de lengyel barátaink akkor is kiálltak mellettünk". Az azóta eltelt hat évben mi már szinte megszoktuk ezeket a támadásokat" - jelentette ki a politikus, hozzátéve, most Lengyelország ellen indult akció.
    
Szövetségesi szolidaritásból és erkölcsi kötelességből is kiállunk Lengyelország mellett, és megvétózzuk, hogy felfüggesszék az ország uniós szavazati jogát; erről Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő beszélt vasárnap, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ),  által a budapesti Bem-szobor elé szervezett demonstráción.A lengyelek most ugyanazokat az értékeket védik, amelyek szerint mi is éljük az életünket - fogalmazott a szónok, hangsúlyozva: mindkét esetben nyilvánvaló, hogy azok támadtak, akik szerint a nyílt társadalom és az Európai Egyesült Államok kiépítésének legnagyobb gátja a büszke és erős nemzetállamok léte.
    A mi világnézetünk és az ő világnézetük között az a különbség, hogy míg az egyik, a nyílt társadalom eszméjének utópiája egy ki nem próbált utópia, a miénk, a másik pedig egy józan észre, az elmúlt kétezer év keresztény hagyományára és a keresztény emberképre alapuló világnézet - fogalmazott az országgyűlési képviselő.
    Hozzátette: "otthon nélkül elveszettek vagyunk, család nélkül nem teljes az életünk; egy elvont ideológia alapján éppen ezt akarják elvenni tőlünk", holott csak annyit akarunk, hogy megőrizhessük hagyományainkat, "egy magyar Magyarországon élhessünk, a lengyelek pedig egy lengyel Lengyelországban élhessenek".
    Meg akarjuk őrizni nemzeti identitásunkat, ezért nem kérünk a multikulturalizmusból - jelentette ki Hollik István a hol lengyel, hol magyar nemzeti színekkel megvilágított Bem-szobor előtt, 200-250 fős hallgatóságának, hozzátéve, "a hazánk csak akkor a miénk, ha mi dönthetünk a saját sorsunkról".
    A szónok szerint ha demokráciát akarunk, akkor a nemzetállamokat is akarnunk kell, "mert afölött nem a népakarat érvényesül, hanem valami egészen más".
    Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, a megmozdulás ötletgazdája az eseményen arról beszélt, két nemzet - a magyar és a lengyel - van Európában, amely "mélységében érti, mit jelent a barátság, a bajtársiasság", s ezek szövetsége ezeréves, hihetetlenül gazdag és sokszor nagyon nehéz közös múltra tekint vissza.
    Ma nem hallatszik fegyverropogás, mégis sokban hasonló a helyzet: ma a politikai korrektség és a nyílt társadalom eszméjének katonái támadnak minket - jelentette ki.
    Hozzátette, a demonstráció résztvevői hisznek a nemzetekben, és gyalázatosnak tartják, hogy "ha így megy tovább, Brüsszeltől a nemzetek nem jobb jövőt remélhetnek, hanem betagozódást", amit csak akadályoznak az erős nemzetek.
    A szavazati jog megvonásával kapcsolatos eljárás szavai szerint "újabb támadás a közép-európai, értékközpontú, prosperáló demokráciák ellen", pedig nem térségünkben, hanem épp a kontinens nyugati felén vannak veszélyben Európa értékei.
    Náluk törlik el a férfit és a nőt, tiltják be a keresztet és a betlehemet, törlik el a határokat, és igen, ők azok, akik megtagadják a normalitást - fogalmazott, kiemelve, hogy a magyar és a lengyel nemzet barátságára éppúgy büszke lehet, mint keresztény múltjára és jövőjére.
    Mi erős Európát szeretnénk, de erős nemzetállamokkal, nem azt, hogy senki által meg nem választott bürokraták mondjanak ítéletet rólunk - fogalmazott az IKSZ elnöke, aki szerint "Európa akkor marad erős, ha felemeli a nemzeteket, nem pedig akkor, ha lenyomja".