A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Új-Oroszország

Märle Tamás

Határozottan elítéli az Európai Unió az ukrajnai orosz agressziót, és soha nem fogja elismerni a Krím félsziget illegális annektálását – mondta Donald Tusk Brüsszelben. Miközben az Európai Tanács elnöke a valóságtól elrugaszkodott kijelentéseket tesz, addig újult erővel lángoltak fel a harcok a Donyeck-medencében, a kijevi műveleti parancsnokság sajtóosztálya tájékoztatása szerint az elmúlt napokban összesen öt ukrán katona esett el és négy sebesült meg. Érdekes, hogy Tusk a Krímről beszél, amikor az már nem kérdés, hogy Oroszország része, és ez ellen senki sem fog tenni. Ugyanakkor az új ukrán oktatási törvény ellen nem kelt ki ily módon, pedig az az ő honfitársait is súlyosan érinti.
A Luhanszk megyei Krimszke településénél nyolc órán át tartott az összecsapás az ukrán fegyveres erők és a Moszkva által támogatott szakadárok között. A parancsnokság közlése szerint a katonák nyolc szakadár fegyverest likvidáltak és kilencet sebesítettek meg. A helyi szakadárok hivatalos hírportálja ezt viszont eddig nem erősítette meg.
A kijevi parancsnokság közlése szerint Donyeck megyében a Mariupol Azovi-tenger-parti kikötővárostól északkeletre fekvő településeknél vették heves tűz alá az ukrán katonák állásait akna- és gránátvetőkkel, harckocsikkal és nagy kaliberű golyószórókkal. Az elmúlt napban a szakadárok hétszer sértették meg a tűzszünetet, amire minden alkalommal célzott lövésekkel válaszoltak az ukrán fegyveres erők.
Eduard Baszurin donyecki szakadár vezető arról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján, hogy az eltelt egy hét alatt a megye általuk ellenőrzött részében két fegyveresük vesztette életét, egy megsérült, és egy polgári személy is megsebesült az ukrán fegyveres erők támadásaiban. A szakadárok szerint az elmúlt napban 25-ször sértette meg az ukrán hadsereg a tűzszünetet a megye területén nehézfegyvereket is bevetve.
Alexander Hugh, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának helyettes vezetője egy pénteki lapinterjúban pedig arról beszélt, hogy a megfigyelők szerint az elkövetkező napokban nagy bizonyossággal tovább éleződik a helyzet a kelet-ukrajnai fronton. Mostanra ugyanis fagyossá vált a talaj, ezért könnyebb a nehézfegyverek mozgatása, intenzívebbé válhatnak a harcok. Lényegében már most is ez történik.
A frontvonal mögött egyéb érdekes események is lezajlottak. Kedd óta ismeretlen fegyveresek tartják megszállva páncélozott harcjárművekkel Luhanszk központját, csütörtökön Igor Plotnyickij, a luhanszki szakadárok politikai vezetője elmenekült a városból, minden bizonnyal Oroszországba utazott. Plotnyickij, a három éve kikiáltott Luhanszki Népköztársaság elnöke egészségügyi okokra hivatkozva mondott le posztjáról, közleménye szerint többszöri harctéri sérülései késztették erre a döntésre. Különös, hogy korábban sem az ukrán, sem az orosz, sem a szakadár sajtó nem adott hírt arról, hogy Plotnyickij megsérült volna bármilyen harci cselekményben. Orosz források szerint Plotnyickij mostantól a minszki megállapodások teljesítéséért felelős megbízotti tisztet tölti be.
Ekképp a Luhanszki Népköztársaság „hivatalos” tájékoztatása. Más források szerint viszont a szakadárok között belviszály robbant ki, miután Plotnyickij hétfőn úgy döntött, meneszti a szakadár luhanszki terület belügyminiszterét, Ihor Kornetet. Utóbbi nem törődött bele a döntésbe, sőt cáfolta, hogy leváltották volna őt hivatalából. Így történt, hogy kedden ismeretlen, azonosítót nem viselő fegyveresek szállták meg Luhanszk városát páncélozott harcjárművekkel, szerdán megszállták a helyi főügyészséget is, és szoros ostromgyűrűbe zárták Plotnyickij hivatalát, aki csütörtökön Oroszországba menekült. Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok szerint tehát puccsszerű hatalomváltás történt, mivel kibékíthetetlen ellentét keletkezett a szakadár terület politikai és fegyveres testületei között. A két tábornak a 112.ua ukrán hírportál szerint más-más orosz kurátorai vannak: míg Plotnyickij támogatója a Kreml „szürke eminenciásának” nevezett Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó, addig a fegyveres testületek mögött az orosz titkosszolgálat, az FSZB áll.
Az sem kizárt, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egy vezető alatt egyesítik a két kelet-ukrajnai, azaz a donyecki és a luhanszki szakadár területet, és ennek élén szívesebben látnák a donyecki vezetőt, Olekszandr Zaharcsenkót, vagyis beáldozzák Plotnyickijt. Így lehetne újjáéleszteni az Új-Oroszország-tervet.
Dmitro Timcsuk kijevi parlamenti képviselő, aki jól ismeri a Donbászon (Donyeck és Luhanszk) lévő helyzetet és erőviszonyokat, arról beszélt, hogy az elkövetkező hónapokban akár egyesülhet is a két kelet-ukrajnai népköztársaság. Szerinte mindaz, ami jelenleg történik Luhanszkban, erre utal. Feltevése arról szól, hogy a két formáció összeolvad és egy népköztársaság lesz, csak donyecki központtal. Úgy véli, ezen dolgozik már rég Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság vezetője. A Luhanszki Népköztársaság vezetőjének, Igor Plotnyickijnek az elűzése is erről szól.
Szokás szerint az oroszok hallgatnak, az ukránok pedig az elszakadástól félnek, és nem minden alap nélkül. Mi következik? Elismeri a nagyvilág is Új-Oroszország függetlenségét, vagy Oroszország Donbászt is bekebelezi? Vagy először kivívják függetlenségüket, majd később csatlakoznak Oroszországhoz? Szinte mindegy. Egy biztos: Donbász valójában már nem Ukrajna része, és csak idő kérdése, hogy mikor kénytelen ezt elismerni a világ. Ahogy a Krím bekebelezését is elfogadták mára, hiszen Donald Tusk kijelentése nem több egy kötelező szófordulatnál.