A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Az Aranycsapatnak Belgiumban is respektje van

Kovács Attila

A Magyar Labdarúgás Napján a magyar válogatott újdonsült kapitányát, Georges Leekenst kértük, hogy meséljen az Aranycsapathoz fűződő élményeiről.

– Hazájában, Belgiumban is ismert volt az 1950-es évek káprázatos magyar válogatottja?
– Természetesen igen, gyermekkoromban sokat hallottam otthon is az Aranycsapatról. Nálunk is sokan szeretik a futballt, a jó futballt különösen, és így minden, a világ labdarúgásában nyomot hagyó komoly együttes Belgiumban is ismert. Az 1950-es években az Aranycsapat az egész világot meghódította, így aligha van olyan belga futballrajongó, aki számára ismeretlen volna az Aranycsapat, vagy leghíresebb játékosainak neve.
– Személyes emlékei is vannak a játékosokról?
– Kicsit más volt még a technika akkoriban, mint manapság. Az otthoni fekete-fehér televíziónkon azonban minden futballközvetítést igyekeztünk nyomon követni. Ennek jóvoltából több, korábbi Aranycsapat-játékost is láttam a televízión keresztül, például Puskás Ferenc, Kocsis Sándor vagy éppen Czibor Zoltán játékára emlékszem, akik akkor a Real Madrid, illetve a Barcelona csillagai voltak.
– Az Aranycsapat Alapítvány elnöke, Kű Lajos kiemelte, hogy milyen szívélyes levéllel válaszolt a meghívására. Miért érezte fontosnak, hogy mindenképpen jelen legyen a megemlékezésen?
– Ennek több oka is van. Amint mondtam, az Aranycsapatnak az én hazámban, de az egész világ futballközvéleménye szemében komoly respektje van. Emellett mint szövetségi kapitány, alapvető kötelességemnek érzem, hogy minél jobban megismerjem annak az országnak a futballmúltját, ahol munkát vállaltam. A harmadik ok pedig Kű Lajos személye. Annak idején csapattársak voltunk a BEK-döntőig menetelő FC Bruges-ben, és kitűnőnek tartom azt a kezdeményezését, hogy a régmúlt nagyjainak emlékét tudatosan ápoló szervezetet hozott létre. Magam is azt vallom, hogy múlt nélkül sem jelen, sem jövő nincs, így nem is volt kérdéses, hogy igent mondjak Lajos kedves meghívására.
 
Az Aranycsapat Alapítvány rendezvényén a rendkívül közvetlen Georges Leekens hosszabb lélegzetvételű interjúra is rendelkezésünkre állt, amelyben eddigi magyarországi tapasztalatairól, a válogatott élén elérni kívánt célokról, az infrastruktúra terén végbemenő fejlesztésekről, valamint a magyar futballszurkolókról is elmondta véleményét.
A Kű Lajos segítségével létrejött interjút lapunk jövő heti sportrovatában (december 7-én jelenik meg) olvashatják majd.