A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Délvidék legyőzte Felvidéket és Székelyföldet

Immár a tizenharmadik összmagyar diákbajnoki döntő volt az idei

Háromnapos programmal zárult idén a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság teremsport döntője Székesfehérváron. A koronázóváros először adott otthont a különleges sporteseménynek, de máris sikerült felejthetetlen házigazdának lenniük. A legjobban várt döntőben, a lány kézilabdázóknál a délvidéki Ada szoros meccsen legyőzte a dunaszerdahelyieket, míg a bronzérem Gyergyószárhegyre került.

A Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság november 10-i megnyitóján Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára emelkedett szólásra. Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket „a nemzet történelmi bölcsőjében”, Székesfehérváron. Reményét fejezte ki, hogy a versenyek közben, valamint a közös programok során rengeteg barátság is születik, és ezek a barátságok, kapcsolatok a technikai vívmányok, a közösségi oldalak segítségével haza is elkíséri a fiatalokat. Arra biztatta a diákokat, hogy készítsenek fotókat, szelfiket és látszódjon rajta, hogy: „ti itt vagytok, valahonnan a Kárpát-medencéből, erre ti büszkék vagytok, és hitet tesztek amellett, hogy ezt a nyelvet, ezt a kultúrát, ezt a történelmet és ezt a sportéletet folytatni fogjátok.”
Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, három fontos dologban fognak a fiatalok vetélkedni a következő két napban, és ez a három dolog egyben a közös nemzeti jövőépítés alapja is. A sportban – ami a test edzettségét adja, és ez elengedhetetlen ahhoz, hogy utána lelki, szellemi kérdésekkel tudjunk foglalkozni. A történelemben – a múlt ismerete nélkül nem tudjuk ezt az építkezést, a nemzetépítést közösen elvégezni. A harmadik pedig a magyar nyelv, márpedig a Kárpát-medence jövője magyar nyelven íródik – idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait Vargha Tamás.
Másnap a Szent István Székesegyházban ökumenikus imádsággal, majd a Nemzeti Emlékhelyen koszorúzással kezdték a napot a résztvevők. Legtöbbjük ekkor járt először a koronázóváros nevezetes emlékhelyén. Ezután vették kezdetüket a sportprogramok. A kézilabda meccseket a Tóvárosi Általános Iskolában, a sakkot és az asztaliteniszt a Németh László Általános Iskolában, a birkózást a Honvéd Szondi SE csarnokában rendezték meg, az irodalmi és történelmi vetélkedők pedig a Fehérvári Civil Központban zajlottak le.
A sportversenyek talán minden korábbinál magasabb színvonalú küzdelmeket hoztak. A legnagyobb érdeklődés ezúttal is a leány kézilabda-döntőt kísérte. Az idei fináléba Dunaszerdahely és Ada csapatai jutottak be. Szoros, mindvégig kiélezett döntő végén a délvidékiek örülhettek, így először a bajnokság történetében Adára került a leány kézilabdatorna aranyérme. A dobogó harmadik fokára Gyergyószárhegy csapata állhatott fel.
A diákbajnokság állandó eseményeként megtartott irodalmi, történelmi és kulturális vetélkedőn több jeles irodalmi és történelmi évfordulóról is megemlékeztek. Volt feladat Arany Jánosról, Szent Lászlóról, Prohászka Ottokárról, a pozsonyi csatáról, az 500 éves reformációról, az 50 évvel ezelőtt elhunyt Kodály Zoltánról és természetesen Puskás Ferencről, az Aranycsapat legendás csapatkapitányáról, aki idén lenne 90 éves. Az ünnepélyes zárórendezvényt és a díjátadót vasárnap tartották a Tóvárosi Általános Iskolában.
A rendezvény rövid értékelésekor Kű Lajos az Aranycsapat Alapítvány elnöke a következőket mondta el lapunknak:
Köszönettel és hálával tartozunk Szent István városának, jelenlegi vezetőinek, hogy e csodálatos történelmi város több létesítményét a Kárpát-medencei fiatalok diáksportja számára biztosították. A rendezvényen részt vett a Kossuth-díjas kitűnő előadóművész, énekmondó Tolcsvay Béla, aki egészen kiemelkedő előadást tartott. Ezt követően egy igazi unikum, a rédicsi „gördeszkás pap”, azaz Lendvai Zoltán katolikus atya kápráztatta el kivételes tudásával a megjelenteket. Szűnni nem akaró taps volt a jutalma. Díszvendégünket Wittner Máriát, az 1956-osok élő, és hiteles hősét köszöntöttük idén ünnepelt 80. születésnapja alkalmából. További meghívott díszvendégeink voltak: Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus, Sinkovits-Vitay András színművész, Prof. Dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Rácz Lajos világbajnok birkózó, valamint Mészáros Attila és Brájer Éva alpolgármesterek. A jelenlevő sportszakemberek véleménye szerint soha nem látott magas színvonalú küzdelmeknek lehettünk szemtanúi, ami rendkívül jó hír, és lehetőség is a magyar sport számára. Tudni kell ugyanis, hogy versenyzőink 90%-a a Történelmi Magyarországról származva immáron magyar állampolgársággal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a magyar címeres mez viselésére is jogosultak lehetnek beválogatásuk esetén. Nemzetegyesítő programunk kitűnő hangulatban, rendkívül magas színvonalon zajlott, ami nagyon biztató a jövőre nézve, az általános magyar sportélet összességét tekintve – zárta összegzését Kű Lajos.
Az Aranycsapat Alapítvány által szervezett események az idei évre még nem értek véget. Jövő héten az 1953. november 25-én Londonban lejátszott „Évszázad mérkőzéséről” emlékeznek majd meg. Az eseményre lapunk is meghívást kapott, a történésekről sportrovatunk is beszámol.
 
****
 
Lendvai Zoltán: Fiatalok, szeressétek Krisztust, hogy fiatalok maradjatok!

 
Amint azt Kű Lajos kiemelte, a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjének egyik üde színfoltja volt a „gördeszkás pap”, vagyis a rédicsi plébános, Lendvai Zoltán bemutatója és megszólalása. Lapunk egyebek mellett arról kérdezte a plébános atyát, hogy számára mit ad egy ilyen rendezvényen való részvétel?
 
– Jómagam számos egyházi kapcsolattal rendelkezem Szlovéniában, és egy ilyen vendégség során, a szlovéniai Lendván ismertem meg Kű Lajost. Ottani beszélgetésünk alkalmával szereztem tudomást arról, hogy ilyen jellegű tevékenységet folytat az általa életre hívott alapítvány. Mivel mindig Nagy-Magyarországban gondolkodtam, így azonnal nagy érdeklődéssel kezdtem el követni az Aranycsapat Alapítvány programjait. Egy kőszegi esemény volt az első, amelyen személyesen is részt vettem és nagyon magával ragadott, amit ott láttam. Miután Kű Lajos rendszeresen meghív az aktuális eseményekre, így örömmel megyek, ha tudok és ha már ott vagyok, igyekszem is hozzátenni a programhoz.
– Katolikus papként ön mit tart a legnagyobb értéknek, leginkább követendőnek a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságban?
– Azt hiszem, az egész esemény önmagában is példaértékű, de külön is van néhány dolog, amit ki tudok emelni. Az első az, hogy minden esetben van istentisztelet a rendezvényen. Ezt rendkívülinek tartom, és érzékelhető, hogy ez áthatja az egész esemény szellemiségét is. Azt is kiemelendőnek érzem, hogy a rendezvény mostanra tényleg összmagyar, mert a világ minden tájáról érkeznek magyar gyermekek. S ha már a gyermekekről beszélünk: a legnagyobb vívmánya ennek a bajnokságnak talán éppen az, hogy gyermekeknek szerveződik. Utazhatnak, kirándulhatnak, ismeretségeket köthetnek, megmérethetik magukat, és ami a legfontosabb: magyarnak érezhetik magukat, bárhol éljenek is. Egyértelműen ők a jövő minden értelemben, így rendkívül fontos, hogy minden lehetséges módon erősítsük egyrészt magyar identitásukat, másrészt pedig a nemzeti összetartozás érzését. Ehhez pedig a sport és a játék a leggyorsabb út. Az is dicséretes, hogy rendszerint eljön néhány nagyon komoly sportember ezekre az eseményekre. Ők mint igazi példaképek, sokat lendíthetnek egy-egy fiatal sport iránti elköteleződésén.
– Az idei évben mit mondott el a résztvevőknek?
– Amint azt már tőlem megszokhatták, tartottam egy gördeszkás bemutatót, ami nagyon tetszett a fiataloknak. Számomra is öröm egy ilyen bemutató, hiszen nagyon szeretem a sportot és szeretek gördeszkázni is, ám nyilvánvaló, hogy ez egyfajta csali is a gyerkőcök számára. Egy gördeszka-bemutató után talán nyitottabb szívvel hallgatják meg, amit mondok nekik és több esélye van, hogy eljut hozzájuk az üzenet. Talán sokak által ismert Szent Benedek híres mondata: ora et labora, vagyis imádkozzál és dolgozzál. Egyrészt ezt tanácsoltam a srácoknak, némileg átalakítva, miszerint imádkozzál és sportoljál. Kiemeltem, Szent Ágoston üzenetét, miszerint Krisztus szeretete, Krisztus követése segít abban, hogy megmaradjanak fiatalnak. A Filippi 4,13-ban található az a mondat, ami engem nagyon magával ragadott és amelyből nagyon sok erőt merítettem: „Mindenre van erőm a Jézusban, aki engem megerősít”. Ezt mondtam el legfőbb üzenetként a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság résztvevőinek is, mert azt próbáltam kihangsúlyozni – igazodva a reformáció 500 éves évfordulójához –, hogy mindig azt keressük egymásban, ami összeköt bennünket, és ne azt, ami elválaszt.
 
Kovács Attila