A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Nő a partnerség

Csorja Gergely

Egyre többet hallani a visegrádi országok jelentőségéről. A minap, Iain Lindsay, Nagy-Britannia nagykövete nyilatkozta, hogy a V4-ek ugyan egyenként eléggé kicsik, együtt azonban 65 milliós népességük akkora, mint Franciaországé és nagyobb, mint Olaszországé. Mennyire jelent valós egységet a visegrádi országok együttműködése, kérdeztük Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt, a külügyi bizottság tagját.

CSK: Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttműködése 2010 óta egyre szorosabb. Ennek oka részben az Európai Unió nyilvánvaló válsága, oka a világpolitikában bekövetkező hangsúlyeltolódás, a sok egymással egyenértékű hatalmi központ kialakulása és oka, hogy a magyar kormány és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli erőfeszítéseket tett, hogy a történelmi szövetséget erősítse, és valós tartalommal töltse meg.
MF: Mi lehet ez a valós tartalom?
CSK: A V4-ek politikai, gazdasági, tudományos, oktatási és honvédelmi együttműködése ma már tény. Ennek intézményrendszere kialakulóban van, a politikai helyzet ma ezekben az országokban kedvez a szövetség elmélyítéséhez.  Idővel ehhez a szövetséghez Ausztria is csatlakozhat. Érdemes a térképre vetni egy pillantást és azonnal látjuk, hogy micsoda geopolitikai erőt jelent ez a szövetség.
MF: A hatalmi tényezőkön túl, az átlagember mit érezhet ebből?
CSK: A V4 országaiban élő emberek biztonságérzete nő a V4 együttműködés erősödésével. A kelet-közép-európai  térség népeinek évezredes félelme, hogy a nagyhatalmak kénye-kedvének vannak kitéve, hogy nem dönthetnek saját sorsukról. Egy 65-70 milliós népességű és jelentős gazdasági, katonai erejű tömb már dönthet saját sorsáról, azt már nem olyan egyszerű elsodorni.
MF: A biztonságérzetből még nem lesz kolbász.
CSK: A gazdasági fellendülést mindig a stabilitás, a biztonságérzet alapozza meg. Nézze meg, hogy amióta Magyarországon stabil belpolitikai helyzet van -  tehát 2010 óta - milyen mértékben nőtt a befektetők érdeklődése. Ha a V4 országai egységes politikával lépnek fel, ha a szövetség nem csak politikai, de gazdasági együttműködést is jelent, ha kialakul egy nagy egységes piac, az lehetőséget teremet a vállalkozásoknak, az munkahelyeket hoz létre, az növeli az államháztartás bevételeit. Tehát összességében jólétet teremt. A jólét növeli a béreket, a nyugdíjakat, a családok bevételeit.
MF: Ön mennyiben járul hozzá a V4 együttműködés elmélyítéséhez?
CSK: A külügyi bizottság tagjaként ez kötelességem, a bizottsági munkában a V4 együttműködés fejlesztése hangsúlyos. De ezen túl is igyekszem segíteni az együttműködést. Idén hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg Lillafüreden a Nő a Partnerség konferenciát.  Március elején a II. Nő a Partnerség konferenciára a V4 országok női szervezeteit is meghívjuk, így a magyar női szervezetek élő együttműködése mintául szolgálhat, kiterjedhet a V4 országaira is.