A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Nő a partnerség

Csorja Gergely

Egyre többet hallani a visegrádi országok jelentőségéről. A minap, Iain Lindsay, Nagy-Britannia nagykövete nyilatkozta, hogy a V4-ek ugyan egyenként eléggé kicsik, együtt azonban 65 milliós népességük akkora, mint Franciaországé és nagyobb, mint Olaszországé. Mennyire jelent valós egységet a visegrádi országok együttműködése, kérdeztük Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt, a külügyi bizottság tagját.

CSK: Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttműködése 2010 óta egyre szorosabb. Ennek oka részben az Európai Unió nyilvánvaló válsága, oka a világpolitikában bekövetkező hangsúlyeltolódás, a sok egymással egyenértékű hatalmi központ kialakulása és oka, hogy a magyar kormány és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli erőfeszítéseket tett, hogy a történelmi szövetséget erősítse, és valós tartalommal töltse meg.
MF: Mi lehet ez a valós tartalom?
CSK: A V4-ek politikai, gazdasági, tudományos, oktatási és honvédelmi együttműködése ma már tény. Ennek intézményrendszere kialakulóban van, a politikai helyzet ma ezekben az országokban kedvez a szövetség elmélyítéséhez.  Idővel ehhez a szövetséghez Ausztria is csatlakozhat. Érdemes a térképre vetni egy pillantást és azonnal látjuk, hogy micsoda geopolitikai erőt jelent ez a szövetség.
MF: A hatalmi tényezőkön túl, az átlagember mit érezhet ebből?
CSK: A V4 országaiban élő emberek biztonságérzete nő a V4 együttműködés erősödésével. A kelet-közép-európai  térség népeinek évezredes félelme, hogy a nagyhatalmak kénye-kedvének vannak kitéve, hogy nem dönthetnek saját sorsukról. Egy 65-70 milliós népességű és jelentős gazdasági, katonai erejű tömb már dönthet saját sorsáról, azt már nem olyan egyszerű elsodorni.
MF: A biztonságérzetből még nem lesz kolbász.
CSK: A gazdasági fellendülést mindig a stabilitás, a biztonságérzet alapozza meg. Nézze meg, hogy amióta Magyarországon stabil belpolitikai helyzet van -  tehát 2010 óta - milyen mértékben nőtt a befektetők érdeklődése. Ha a V4 országai egységes politikával lépnek fel, ha a szövetség nem csak politikai, de gazdasági együttműködést is jelent, ha kialakul egy nagy egységes piac, az lehetőséget teremet a vállalkozásoknak, az munkahelyeket hoz létre, az növeli az államháztartás bevételeit. Tehát összességében jólétet teremt. A jólét növeli a béreket, a nyugdíjakat, a családok bevételeit.
MF: Ön mennyiben járul hozzá a V4 együttműködés elmélyítéséhez?
CSK: A külügyi bizottság tagjaként ez kötelességem, a bizottsági munkában a V4 együttműködés fejlesztése hangsúlyos. De ezen túl is igyekszem segíteni az együttműködést. Idén hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg Lillafüreden a Nő a Partnerség konferenciát.  Március elején a II. Nő a Partnerség konferenciára a V4 országok női szervezeteit is meghívjuk, így a magyar női szervezetek élő együttműködése mintául szolgálhat, kiterjedhet a V4 országaira is.