A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Ferenc pápa és a brüsszeliták

Ki melyik oldalon áll? – foglalkoztatja nap mint nap a közbeszédet, hiszen a bevándorlás kontinensünket és hazánkat is fenyegeti. Különösen nagy figyelem hárul a pápára, mert amíg mi a keresztény Európát igyekszünk megőrizni, addig időnként úgy látszik, hogy a Szentatya mindezt nem tartja olyan fontosnak. A sajtó előszeretettel idézi, amikor menekültekről, migránsokról szól, hiszen nem ugyanazt hangoztatja, mint a magyar kormány. Bár ebben a kérdésben sosem említette meg a magyar álláspontot, üzeneteit mégis mindig úgy tálalják, mintha Budapest lenne a címzett. Pedig mindezidáig hazánk fiaival nem beszélgetett a bevándorlásról, vagy legalábbis nem kapott nyilvánosságot ilyen beszélgetés.
November végén azonban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai ad limina látogatáson vettek részt Rómában, és a Szentatyával folytatott beszélgetésen egyik fél sem kerülte a kényes témákat. Szó esett migrációról, Brüsszelről, genderről, de valahogy az ott elhangzottak nem kaptak akkora nyilvánosságot, mint Ferenc pápa egyéb megszólalásai. A látogatás óta azonban a Vatikáni Rádió mindegyik magyar püspökkel részletes interjút készített.
Érthető módon, többek között Márfi Gyula is nagy izgalommal tért be a pápához, hiszen mint azt lapunkban is megírtuk, a veszprémi érsek többször is élesen felszólalt Európa iszlamizációja ellen. A találkozóról ekképp nyilatkozott: „A Szentatya nagyon higgadtan és nagyon kiegyensúlyozottan elmondta, hogy igen, ő is ismeri a veszélyeket, tudja azt, hogy az iszlám folyton változik – időben is, térben is, nem mindenütt ugyanaz. Tudja, hogy általában ha egy muszlim ember házasságot köt egy keresztény emberrel, minden gyermeküknek muszlimnak kell lennie, különben megölik. A Szentatya is tudja, hogy ott ez a szabály. Megemlítette például Iránt – ezt már én mondom, annak ellenére, hogy a toleránsabb országok közé számít –, ahol szintén nagyon kemények a törvények. Én teszem hozzá, hogy 2008 áprilisában ott is hoztak egy olyan törvényt, hogy aki elhagyja az iszlám vallást, azt halálra kell ítélni és ki kell végezni. Kiderült, hogy a Szentatya sokkal többet tud mind az iszlámról, mind a migrációról, mint azt mi az egyoldalú híradások alapján gondoljuk róla.”
Kicsit később így folytatta a témát Márfi Gyula: „Jézus azt mondja, hogy legyetek szelídek, mint a galambok, de legyetek okosak, mint a kígyók. A Szentatya okos ember, hangoztatja is mindezt, csak ez érdekes módon a híradásokból általában – én legalábbis úgy tapasztalom – kimarad. Mintha a Szentatya egyoldalúan csak a befogadást hangsúlyozná, mintha a Szentatya nem is volna tisztában az ezzel járó problémákkal.
Bábel érsek úr fölvetette a kérdést, hogy hogyan látja a Szentatya Európa jövőjét. Ő erre megint elmondta, hogy ismeri a veszélyeket, tudja, mi az, hogy globalizáció, és hogy mennyi veszéllyel jár az, amikor az egységet összetévesztik az egyformasággal. Vagy amikor az egyenlőséget szintén összetévesztik az egyformasággal. Itt van például a genderideológia, ami meg akarja szüntetni a férfiak és a nők közötti alapvető pluralitást, különbséget is. Itt is elmondta a Szentatya, hogy igen, szükség van nemcsak szelídségre, hanem prudentiára is. Azt is tudja, hogy nagyon sok esetben, ha uniós támogatást kérnek valahol Keleten – ha a Nyugattól kérnek támogatást Keleten –, akkor feltételként szabják azt, hogy törvénybe iktatták-e a melegházasságot az adott országban, hogy van-e olyan intézmény, ahol a genderideológiát oktatják. A Szentatya ezekkel tisztában van, és természetesen ő sem ért azzal egyet, hogy ezekhez kössék egy projekt támogatását. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti sajátosságokat meg kell őrizni, hogy a gyökereinkhez ragaszkodnunk kell. Külön kiemelte azt is, hogy a mai fiataloknak meg kell hallgatniuk a nagyszüleiket, és az ő véleményüket is figyelembe kellene venniük.”

Mit mondott erre Kiss-Rigó László és Veres András püspök? Akkor melyik oldalon áll a pápa? Olvassa el a legújabb Magyar Fórumban!