A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
​Mindenki ugyanazt a meccset nézi?

Märle Tamás

Csak néhány mozzanat a két napos EU-csúcsról. Az első felfordulást Donald Tusk okozta, aki előre jelezte a részt vevőknek: jó lenne, ha végre elvetnék a kvótarendszert, hiszen már rég megbukott. Az Európa Tanács elnökének kijelentése meglepetést és hisztériát okozott, mivel lengyel létére idáig hűen szolgálta a brüsszeli bürokráciát. Alighogy kimondta az igazságot, már „keresztre is szegezték”, majd Jean-Claude Juncker állt ki, hogy bejelentse: a kvótarendszer sikeres és nem érti miért jelentenének veszélyt Európának a bevándorlók. Mintha nem ugyanazt a meccset néznék. Mintha nem lenne tény, hogy a menedékkérők elenyésző részét sikerült „szétosztani”, mintha a halálos áldozatok százai nem a veszélyt bizonyítanák.
Más érdekes megszólalások is elhangzottak a brüsszeli csúcson, a még épphogy hivatalban lévő osztrák kancellár, Christian Kern úgy nyilatkozott, mintha a választók nem mutattak volna neki elég határozottan ajtót. „Hiba lenne feladni a kötelező uniós menekültügyi kvóták elgondolását”, majd saját migrációs politikáját méltatta. Nem sokkal később megszólalt a választásokon győztes Sebastian Kurz is, és teljes mértékben igazat adott Donald Tusknak.
Európa két pártra szakadására és a nyugati politikára jellemző, hogy amíg néhány ország a megoldást keresi, addig Angela Merkel és Emmanuel Macron azzal volt elfoglalva, hogy a hetes cikkely szerinti eljárást sürgesse Lengyelország ellen. A kontinens jövője szempontjából ez legalább annyira égető kérdés, mint a melegházasság bevezetése…
Ennél már csak az olasz miniszterelnök volt jobb: a visegrádi országok vezetői arról döntöttek, hogy 35 millió euró felajánlásával támogatják az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést. Alig telik el néhány óra, és Paolo Gentiloni olasz kormányfő miközben elismerte, hogy történt előrelépés a bevándorlási válság kezelésében, odaszúrta, hogy „még nem sikerült leküzdenünk a visegrádi országok ellenállását a kötelező kvóták ügyében”. 
Kap egy halom pénzt tőlünk, aztán meg nekünk esik. Tehet egy szívességet.
Nem véletlenül fogalmazott úgy Orbán Viktor hazaindulás előtt: A csúcsnak vége, a harc folytatódik.