A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

​Mindenki ugyanazt a meccset nézi?

Märle Tamás

Csak néhány mozzanat a két napos EU-csúcsról. Az első felfordulást Donald Tusk okozta, aki előre jelezte a részt vevőknek: jó lenne, ha végre elvetnék a kvótarendszert, hiszen már rég megbukott. Az Európa Tanács elnökének kijelentése meglepetést és hisztériát okozott, mivel lengyel létére idáig hűen szolgálta a brüsszeli bürokráciát. Alighogy kimondta az igazságot, már „keresztre is szegezték”, majd Jean-Claude Juncker állt ki, hogy bejelentse: a kvótarendszer sikeres és nem érti miért jelentenének veszélyt Európának a bevándorlók. Mintha nem ugyanazt a meccset néznék. Mintha nem lenne tény, hogy a menedékkérők elenyésző részét sikerült „szétosztani”, mintha a halálos áldozatok százai nem a veszélyt bizonyítanák.
Más érdekes megszólalások is elhangzottak a brüsszeli csúcson, a még épphogy hivatalban lévő osztrák kancellár, Christian Kern úgy nyilatkozott, mintha a választók nem mutattak volna neki elég határozottan ajtót. „Hiba lenne feladni a kötelező uniós menekültügyi kvóták elgondolását”, majd saját migrációs politikáját méltatta. Nem sokkal később megszólalt a választásokon győztes Sebastian Kurz is, és teljes mértékben igazat adott Donald Tusknak.
Európa két pártra szakadására és a nyugati politikára jellemző, hogy amíg néhány ország a megoldást keresi, addig Angela Merkel és Emmanuel Macron azzal volt elfoglalva, hogy a hetes cikkely szerinti eljárást sürgesse Lengyelország ellen. A kontinens jövője szempontjából ez legalább annyira égető kérdés, mint a melegházasság bevezetése…
Ennél már csak az olasz miniszterelnök volt jobb: a visegrádi országok vezetői arról döntöttek, hogy 35 millió euró felajánlásával támogatják az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést. Alig telik el néhány óra, és Paolo Gentiloni olasz kormányfő miközben elismerte, hogy történt előrelépés a bevándorlási válság kezelésében, odaszúrta, hogy „még nem sikerült leküzdenünk a visegrádi országok ellenállását a kötelező kvóták ügyében”. 
Kap egy halom pénzt tőlünk, aztán meg nekünk esik. Tehet egy szívességet.
Nem véletlenül fogalmazott úgy Orbán Viktor hazaindulás előtt: A csúcsnak vége, a harc folytatódik.