A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Ezek talán megőrültek?

Mi lesz veled, Németország?

A karlsruhei testület alkotmányellenesnek ítélte a német anyakönyvezési gyakorlatot, amely csak két kategóriát („nő” és „férfi”) ismer el. A hatályos jogszabályok lehetőséget adnak arra is, hogy a polgár üresen hagyja a nemre vonatkozó rubrikát, amivel nyolcvanezer német élt is. Az alkotmánybíróság döntése értelmében azonban ez nem elégséges: a magukat sem férfinak, sem nőnek nem tekintőknek joguk van nemi identitásuk pozitív elismertetésére, mivelhogy az identitás kifejezett elismerése személyiségi jog, és az egyenlő bánásmód követelményéből következik. A döntés akkurátusan kitér arra is, hogy a harmadik nemi kategória elismerése nem csorbítja azok jogát, akik nőként, avagy férfiként szeretnék azonosítani magukat. Az alkotmánybíróság 2018 végéig adott időt a német törvényhozásnak, hogy tegye lehetővé az inter, illetve vegyes nemi identitás elismerését az anyakönyveztetés során.
A német alkotmánybíróság döntése értelmében a nő és a férfi mellett hivatalos elismerést kaphatnak az inter- és transzszexuálisok is. De mi lesz azokkal a szexuális kisebbségekkel, akik a harmadik kategóriával sem elégedettek?
„Nem csak nők, férfiak, illetve »nemköziek« és »vegyes« neműek vannak, hanem számtalan további nemi kisebbség is, amely állami elismerést követelhet. A diszkrimináció felszámolása csak újabb diszkriminációt teremt” – kommentálja Peter Rásonyi a Neue Zürcher Zeitungban a német alkotmánybíróság döntését, amely hivatalos elismerésben részesítette a harmadik nemet.
A német véleményvezérek többsége egyetért az alkotmánybíróság döntésével. Parvin Sadigh, a Zeit kolumnistája úgy véli, a döntés fontos lépés, nagyban elősegítheti az interszexuálisok egyenlő elismerését. A liberális publicista szerint szó sincs róla, hogy az alkotmánybíróság politikai korrektséget akarna a társadalomra erőltetni, avagy fel akarná számolni a férfiak és a nők közötti különbséget. Pusztán arról van szó, hogy eztán teljes emberként tekinthet magára a becslések szerint százezernyi interszexuális, vagyis biológiai értelemben sem nőként, sem férfiként nem egyértelműen azonosítható állampolgár. Ez pedig, véli Sadigh, elengedhetetlen a pozitív énkép kialakulásához. A törvényi elismerés segíthet az interszexuálisokkal szembeni előítéletek és diszkrimináció csökkentésében is.

Teljes cikk és háttér a karácsonyi Magyar Fórumban! Keresse az újságárusoknál!