A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Ezek talán megőrültek?

Mi lesz veled, Németország?

A karlsruhei testület alkotmányellenesnek ítélte a német anyakönyvezési gyakorlatot, amely csak két kategóriát („nő” és „férfi”) ismer el. A hatályos jogszabályok lehetőséget adnak arra is, hogy a polgár üresen hagyja a nemre vonatkozó rubrikát, amivel nyolcvanezer német élt is. Az alkotmánybíróság döntése értelmében azonban ez nem elégséges: a magukat sem férfinak, sem nőnek nem tekintőknek joguk van nemi identitásuk pozitív elismertetésére, mivelhogy az identitás kifejezett elismerése személyiségi jog, és az egyenlő bánásmód követelményéből következik. A döntés akkurátusan kitér arra is, hogy a harmadik nemi kategória elismerése nem csorbítja azok jogát, akik nőként, avagy férfiként szeretnék azonosítani magukat. Az alkotmánybíróság 2018 végéig adott időt a német törvényhozásnak, hogy tegye lehetővé az inter, illetve vegyes nemi identitás elismerését az anyakönyveztetés során.
A német alkotmánybíróság döntése értelmében a nő és a férfi mellett hivatalos elismerést kaphatnak az inter- és transzszexuálisok is. De mi lesz azokkal a szexuális kisebbségekkel, akik a harmadik kategóriával sem elégedettek?
„Nem csak nők, férfiak, illetve »nemköziek« és »vegyes« neműek vannak, hanem számtalan további nemi kisebbség is, amely állami elismerést követelhet. A diszkrimináció felszámolása csak újabb diszkriminációt teremt” – kommentálja Peter Rásonyi a Neue Zürcher Zeitungban a német alkotmánybíróság döntését, amely hivatalos elismerésben részesítette a harmadik nemet.
A német véleményvezérek többsége egyetért az alkotmánybíróság döntésével. Parvin Sadigh, a Zeit kolumnistája úgy véli, a döntés fontos lépés, nagyban elősegítheti az interszexuálisok egyenlő elismerését. A liberális publicista szerint szó sincs róla, hogy az alkotmánybíróság politikai korrektséget akarna a társadalomra erőltetni, avagy fel akarná számolni a férfiak és a nők közötti különbséget. Pusztán arról van szó, hogy eztán teljes emberként tekinthet magára a becslések szerint százezernyi interszexuális, vagyis biológiai értelemben sem nőként, sem férfiként nem egyértelműen azonosítható állampolgár. Ez pedig, véli Sadigh, elengedhetetlen a pozitív énkép kialakulásához. A törvényi elismerés segíthet az interszexuálisokkal szembeni előítéletek és diszkrimináció csökkentésében is.

Teljes cikk és háttér a karácsonyi Magyar Fórumban! Keresse az újságárusoknál!