A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Beiktatás

Zsille Gábor rovata: A Visztulától a Dunáig

A lengyel közéletben jelenleg a kormány átalakítása, a kormányfő cseréje a legfőbb téma, ez most mindent felülmúl. Múlt kedden éjjel bizalmat kapott a Mateusz Morawiecki vezette új kabinet a lengyel szejmben, vagyis parlamenti alsóházban. A szavazást megelőző vitában az ellenzéki képviselők látszatváltozásnak nevezték a Beata Szydlo lemondását követő váltást. A fő ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform (PO) frakcióvezetője, Slawomir Neumann azt mondta: az új kormányfő a PiS elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel együtt már két éve „alattomos diktatúrát” épít. A kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) viszont bejelentette, hogy januárban mélyreható kormányátalakítás lesz, amely a gazdaság fejlesztését célozza. A 460 fős parlamentben 243 képviselő szavazott Morawiecki kormányára. 25-en nem voltak jelen, 192-en nemmel szavaztak, senki sem tartózkodott. A PiS a szejmben a kormány jóváhagyásához szükséges abszolút többséget biztosító 237 mandátummal rendelkezik.
Az új miniszterelnök, a 49 éves Morawiecki képviselői kérdésekre válaszolva részletezte gazdaságpolitikai elképzeléseit. Elmondta, hogy kormányfői tisztsége mellett továbbra is ő marad a fejlesztési és pénzügyminiszter. Kitért a lengyelországi politikai vita élességére, azzal összefüggésben is, hogy előző éjjel ismeretlen tettesek felgyújtották a kormányfői hivatal államtitkára, Beata Kempa vidéki képviselői irodáját. Morawiecki mindenkit felszólított a kedélyek csillapítására, hangsúlyozva: arra törekszik, hogy kormánya „az összes lengyelé” legyen. Közvetlenül a bizalmi szavazás előtt az összes képviselő egyperces csenddel tisztelgett az 1981-es lengyelországi hadiállapot áldozatainak emléke előtt. Az alsóházi vitával egy időben a felsőház, azaz a szenátus az Európai Bizottság által kifogásolt bírósági törvényekről tárgyalt. A jogszabályok ellen több száz ember tüntetett a parlament épülete előtt. Egy rendőr megsérült, amikor a tiltakozók ránehezedtek a védőkorlátra.
A bizalmi szavazást követően Andrzej Duda államfő derűs hangulatban adta át a megbízólevelet az új miniszterelnöknek.

Olvasson el mindent, amit tudni akar az új lengyel miniszterelnökről a karácsonyi Magyar Fórumban! Keresse az újságárusoknál!