A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Beiktatás

Zsille Gábor rovata: A Visztulától a Dunáig

A lengyel közéletben jelenleg a kormány átalakítása, a kormányfő cseréje a legfőbb téma, ez most mindent felülmúl. Múlt kedden éjjel bizalmat kapott a Mateusz Morawiecki vezette új kabinet a lengyel szejmben, vagyis parlamenti alsóházban. A szavazást megelőző vitában az ellenzéki képviselők látszatváltozásnak nevezték a Beata Szydlo lemondását követő váltást. A fő ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform (PO) frakcióvezetője, Slawomir Neumann azt mondta: az új kormányfő a PiS elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel együtt már két éve „alattomos diktatúrát” épít. A kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) viszont bejelentette, hogy januárban mélyreható kormányátalakítás lesz, amely a gazdaság fejlesztését célozza. A 460 fős parlamentben 243 képviselő szavazott Morawiecki kormányára. 25-en nem voltak jelen, 192-en nemmel szavaztak, senki sem tartózkodott. A PiS a szejmben a kormány jóváhagyásához szükséges abszolút többséget biztosító 237 mandátummal rendelkezik.
Az új miniszterelnök, a 49 éves Morawiecki képviselői kérdésekre válaszolva részletezte gazdaságpolitikai elképzeléseit. Elmondta, hogy kormányfői tisztsége mellett továbbra is ő marad a fejlesztési és pénzügyminiszter. Kitért a lengyelországi politikai vita élességére, azzal összefüggésben is, hogy előző éjjel ismeretlen tettesek felgyújtották a kormányfői hivatal államtitkára, Beata Kempa vidéki képviselői irodáját. Morawiecki mindenkit felszólított a kedélyek csillapítására, hangsúlyozva: arra törekszik, hogy kormánya „az összes lengyelé” legyen. Közvetlenül a bizalmi szavazás előtt az összes képviselő egyperces csenddel tisztelgett az 1981-es lengyelországi hadiállapot áldozatainak emléke előtt. Az alsóházi vitával egy időben a felsőház, azaz a szenátus az Európai Bizottság által kifogásolt bírósági törvényekről tárgyalt. A jogszabályok ellen több száz ember tüntetett a parlament épülete előtt. Egy rendőr megsérült, amikor a tiltakozók ránehezedtek a védőkorlátra.
A bizalmi szavazást követően Andrzej Duda államfő derűs hangulatban adta át a megbízólevelet az új miniszterelnöknek.

Olvasson el mindent, amit tudni akar az új lengyel miniszterelnökről a karácsonyi Magyar Fórumban! Keresse az újságárusoknál!