A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Példaértékű magyar modell

A kormány az üldözött keresztényeket a helyben nyújtott segítséggel támogatja

Azzal, hogy a Közel-Kelet vallási kisebbségeit, különösen a keresztényeket támogatjuk, hozzásegítjük őket ahhoz is, hogy teljesüljön az igényük, miszerint szeretnének őseik földjén, a hazájukban maradni. Így nemcsak felebaráti kötelességünknek teszünk eleget, hanem hozzájárulunk az Európába irányuló migrációs nyomás csökkentéséhez is – mondta a Magyar Fórumnak Azbej Tristan, az EMMI helyettes államtitkára.

Ősszel Washingtonban nemzetközi konferenciát rendeztek a keresztények üldözéséről. Konkrétan milyen kérdéseket érintettek a háromnapos tanácskozáson?
 

– A washingtoni konferenciát két héttel az általunk szervezett magyarországi, hasonló témájú nemzetközi tanácskozás után rendezték. Az Egyesült Államokban két témakört érintettek: megvitatták, hogyan lehet a leghatékonyabban segíteni a Közel-Kelet és Afrika üldözött keresztényeit, valamint, hogyan lehet a nyugati országok kormányait és a nagy nemzetközi szervezeteket cselekvésre sarkallni. A washingtoni konferencia főszervezője a Keresztények Védelmében (IDC) nevű szervezet volt, amely nem kormányzati, hanem civil pozícióból igyekszik helytállni ennek az ügynek a szószólójaként. A találkozón a folyamatban lévő magyar programokat úgy mutattuk be más országok képviselőinek, mint egy lehetséges, működő modellt az üldözött keresztények megsegítéséért.
 
Született valamilyen dokumentum a konferencia végén?
 
– Igen, de sokkal fontosabb ennél, hogy a konferencián Mike Pence amerikai alelnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok a jövőben célzottan és közvetlenül támogatja majd az üldözött keresztény közösségeket. Az általa meghirdetett program olyan, mintha a magyar támogatási modell mintájára tervezték volna, ami nem meglepő, hiszen korábban is egyeztettünk és megosztottuk tapasztalatainkat az amerikai partnereinkkel. Mike Pence nagy visszhangot kiváltó bejelentésének másnapján a Fehér Ház hivatalában egyeztettem az alelnök kabinetigazgatójával a magyar programról. Komoly érdeklődést tapasztaltam, és egyetértettünk abban is, hogy a támogatást közvetlenül a keresztény közösségeknek kell megkapniuk, elsősorban az afrikai és közel-keleti keresztények helyben maradása érdekében. Az alapelvek megegyeznek, jelenleg a támogatás jogi és technikai részét dolgozzák ki, ezért továbbra is kérik, hogy osszuk meg velük tapasztalatainkat.
 
Ez azt is jelenti, hogy Magyarországon kívül más államban nem foglalkozik külön államtitkárság a témával?
Olvassa végig interjúnkat a karácsonyi Magyar Fórumban! Keresse az újságárusoknál!