A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Példaértékű magyar modell

A kormány az üldözött keresztényeket a helyben nyújtott segítséggel támogatja

Azzal, hogy a Közel-Kelet vallási kisebbségeit, különösen a keresztényeket támogatjuk, hozzásegítjük őket ahhoz is, hogy teljesüljön az igényük, miszerint szeretnének őseik földjén, a hazájukban maradni. Így nemcsak felebaráti kötelességünknek teszünk eleget, hanem hozzájárulunk az Európába irányuló migrációs nyomás csökkentéséhez is – mondta a Magyar Fórumnak Azbej Tristan, az EMMI helyettes államtitkára.

Ősszel Washingtonban nemzetközi konferenciát rendeztek a keresztények üldözéséről. Konkrétan milyen kérdéseket érintettek a háromnapos tanácskozáson?
 

– A washingtoni konferenciát két héttel az általunk szervezett magyarországi, hasonló témájú nemzetközi tanácskozás után rendezték. Az Egyesült Államokban két témakört érintettek: megvitatták, hogyan lehet a leghatékonyabban segíteni a Közel-Kelet és Afrika üldözött keresztényeit, valamint, hogyan lehet a nyugati országok kormányait és a nagy nemzetközi szervezeteket cselekvésre sarkallni. A washingtoni konferencia főszervezője a Keresztények Védelmében (IDC) nevű szervezet volt, amely nem kormányzati, hanem civil pozícióból igyekszik helytállni ennek az ügynek a szószólójaként. A találkozón a folyamatban lévő magyar programokat úgy mutattuk be más országok képviselőinek, mint egy lehetséges, működő modellt az üldözött keresztények megsegítéséért.
 
Született valamilyen dokumentum a konferencia végén?
 
– Igen, de sokkal fontosabb ennél, hogy a konferencián Mike Pence amerikai alelnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok a jövőben célzottan és közvetlenül támogatja majd az üldözött keresztény közösségeket. Az általa meghirdetett program olyan, mintha a magyar támogatási modell mintájára tervezték volna, ami nem meglepő, hiszen korábban is egyeztettünk és megosztottuk tapasztalatainkat az amerikai partnereinkkel. Mike Pence nagy visszhangot kiváltó bejelentésének másnapján a Fehér Ház hivatalában egyeztettem az alelnök kabinetigazgatójával a magyar programról. Komoly érdeklődést tapasztaltam, és egyetértettünk abban is, hogy a támogatást közvetlenül a keresztény közösségeknek kell megkapniuk, elsősorban az afrikai és közel-keleti keresztények helyben maradása érdekében. Az alapelvek megegyeznek, jelenleg a támogatás jogi és technikai részét dolgozzák ki, ezért továbbra is kérik, hogy osszuk meg velük tapasztalatainkat.
 
Ez azt is jelenti, hogy Magyarországon kívül más államban nem foglalkozik külön államtitkárság a témával?
Olvassa végig interjúnkat a karácsonyi Magyar Fórumban! Keresse az újságárusoknál!