A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Tíz világrekord egy versenyen

Mónus József és csapata elképesztően szerepelt Utah-ban

Amilyen nagy visszhang kísérte a világ legjobb harci- és távlövő íjászának közelmúltbeli, egri bástyalövését, olyan csend követte azt, hogy Mónus József és kis csapata minden korábbinál nagyszerűbb eredménnyel zárta a világ leghitelesebb távlövő versenyét az Egyesült Államok-beli Utah-ban. Lapunk sportrovata azonban ezúttal is első kézből kért és kapott tájékoztatást a kiváló íjásztól a Mónus-csapat szenzációs amerikai szerepléséről, amely idén tíz világrekordban, négy speciális világcsúcsban és a magyar zászló büszke ragyogásában öltött testet.

- Mielőtt a világrekordokkal teletűzdelt, ragyogó szereplésről kérdezném, arra kérném, röviden mutassa be az amerikai íjászversenyt. Mit érdemes tudni erről a viadalról?
- Az Egyesült Államok Nemzeti Íjász Szövetsége és a World Archery közös rendezésében, Utah államban – Wendover körzetében –, az autós gyorsulási versenyeiről is ismert sós síkságon rendezik meg évről-évre ezt a nagy hagyományokkal bíró versenyt. Minden verseny közül itt jellemző a legkeményebb szabályrendszer, amit az amerikaiak kényesen be is tartanak. Ennek eredményeként a világ leghitelesebb távlövő versenye ez, az USA Archery, illetve a World Archery rendez. 1940 óta jegyzik ezt a versenysorozatot, és világrekordot csak az a versenyző tud lőni, aki itt a legnagyobbat lövi. Ez ugyanakkor megfordítva is igaz: aki a World Archery versenyen világrekordot ér el, azt lényegében az egész világon egyöntetűen elismerik, már csak azért is, mert a World Archery rendezi az olimpián az íjászatot!
- Akkor ezek alapján lényegében kijelenthető, hogy ez a verseny az egész éves versenysorozat egyik legfontosabb állomása?
- Igen, ez egyértelműen igaz, egyrészt az imént felvázolt különleges és mindenütt elfogadott szabályrendszer miatt, másrészt pedig azért is, mert éppen a sajátos szabályrendszer eredményeként a világ legjobb távlövő íjászainak az eredményeit kell túllőni, azaz a legnagyobb létszámban elért világrekordok ezen a versenyen képviseltetik magukat. Mindezek okán az itt elért helyezések sport- és eszmei értéke is nagyon nagy.
- Ön évek óta nem panaszkodhat az amerikai helyezéseire, hiszen világrekordok egész sorát érte már el korábban is Utahban. Miben volt különleges az idei viadal?
- Ez a verseny minden évben különleges, mindig tartogat valami újat számunkra. Illendő most már egyértelműen, hogy többes számban fogalmazzak, hiszen idén minden korábbinál több és szebb sikert értünk el mi, magyarok. Büszkén mondhatom, hogy lassan igazi sikercsapattá váltunk, hiszen többen egyszerre visszük sikerre a legrangosabb és legnehezebb kategóriákkal bíró világrekordok megszerzése terén a magyar lobogót. A Farkas-csapat tagja volt feleségem, Mónusné Ruszin Anna Mária, a fiam Mónus László, Egerből tanítványom, Prokaj Kiara, Kovácsné Soós Edit, Kiara édesanyja, aki nem versenyzett ugyan, de végig a segítségünkre volt, illetve jómagam. Kis létszámú küldöttségünk tíz világrekorddal, közte négy World Archery-világrekorddal zárta a World Archery-t. Minden versenyem kapcsán elmondom, ezúttal is igaz: én a kilőtt nyílvesszőimmel akarom felhívni a világ figyelmét a magyarságunkra, a küzdeni, az élni akarásunkra. Mögöttem és csapatom mögött nincs, soha nem is volt politika, nincs pénz, nincs szövetség. Mi egyszerű emberként akarunk tenni az országunkért, azzal, amihez hitet, kitartást és tehetséget kaptunk! Ha ezt az eredményeinkkel tudjuk megtenni, akkor azzal. Örömmel, büszkeséggel és jóleső elégedettséggel tölt el, hogy törekvéseinket ezúttal is alátámasztották az elért eredmények, vagyis a győzelmek és a szédületes világrekordok.
- Kérném, hogy vegyük sorra a győzelmeket, világrekordokat!
- Tíz világrekordot lőttünk, amely felkerült az USA Archery által vezetett világrekord-listára, és ebből négy olyan rekord, amely a World Archery által vezetett világrekord-listán is helyet követelt magának. Nagyon fontos, hogy a sportíjászat olimpiai érme után a legnagyobb kitüntetést szereztük meg mindannyian a Wolrd Archery világrekordokkal! Emellett nyolc Harry Drake aranyérmet és két Broadhead aranyérmet is nyertünk. Mindezek együtt egy olyan álom megvalósulását jelentik, amelyről álmodoztunk, amelyben reménykedtünk, de amelyért nagyon sokat dolgoztunk és nagyon meg kellett küzdenünk. Ami külön kiemelendő: Prokaj Kiara és Mónus László  révén két, szinte még gyermekkorú versenyzővel – akik természetesen a felnőttek között lettek a világ legjobbjai – értük ezt a világra szóló eredménysort. Az elért eredmények jogán saját kategóriájának világranglista-első helyére került Mónusné Ruszin Anna, Prokaj Kiara és Mónus László is. Eredményeiket World Archery-világrekordként tartják nyilván, ami rendkívül nagy eredmény. Jómagam pedig 412 méteres lövésemmel 35 méterrel szárnyaltam túl a történelmi hosszú íj, az angol longbow kategóriájának korábban valaha mért legjobb eredményt, a 387 méteres világrekordot!  Ezt az  íjamat Stephen R Gardner, a világ egyik legjobb longbows íjkészítője faragta. Nagyon nagy áldozatokkal, nagyon kemény versenyen vagyunk túl valamennyien.
- Bár mindig szerény és visszafogott, most mégis hallani a hangján a büszkeséget. Mire a legbüszkébb a felsorolt eredmények közül?
- Jól hallja, valóban nagyon büszke vagyok. Hogy mire vagyok a legbüszkébb? Ne kérje, hogy csak egy dolgot emeljek ki, mert az lehetetlen. Büszke vagyok a feleségemre, Anira, aki fellőtte magát a World Archery világrekordlistájára, és aki túllőtte a 400 méteres álomhatárokat! Büszke vagyok tanítványaimra, Kiarára és Lacira akik megszerezték második World Archery világrekordjukat is. Büszke vagyok rájuk mert hallgattak rám, el tudták hinni, hogy ha a nagy távlövés titkait megfogadják, akkor elérhetik azt, amit a világon egyetlenegy íjász sem tud elérni ezekben a kategóriákban. Fiatalok, alig felnőttek még, de mégis elmondhatják magukról, hogy nincs senki a világon, aki olyan messzire ellövi a nyílvesszőt, mint ők. Elképesztően fantasztikus dolog ez, mert nagy eredmény világbajnoknak is lenni, megnyerni egy vb-t, de azt elmondani, hogy soha még akkorát senki nem lőtt, mint ők, az különlegesen nagy teljesítmény. Büszke lehetek a saját eredményeimre is, hiszen a történelmi angolíj világrekordja mellett a simple azaz kétfa íjak  kategóriájában is sikerült világrekordot lőnöm, több mint 47 méterrel megdöntve az eddigi, amúgy rendkívüli csúcsot. Emellett a modern amerikai longbow vadászhegyes kategóriában és a Nagy Sándor barátom által készített magyar szarus íjjal 90 méterrel javítottam meg a szintén vadászhegyes korlátozott complex composit kategóriák világcsúcsát. Korábban a szarus íjkészítő világhírű mester, Paku Sándor barátom íjával már értem el világrekordot, de így már kettőt birtoklok ezekből. De mindenekelőtt arra vagyok a leginkább büszke, hogy bár rendkívüli módon elfáradtunk de töretlenül végigcsináltunk mindent, büszkén, ahogyan a sólyom száll az égen, büszke magyarként. Tényleg már csak a magyar zászló tisztelete, vagy talán inkább a múlt harcosainak szelleme sietett a segítségünkre. De nem engedhettük, hogy legyőzzenek bennünket. Nem hátrálhattunk meg, nem félhettünk, és nem törhettünk össze a nagy teher alatt. Azt mondták, akik látták a küzdeni akarásunkat, hogy vesztett helyzetből álltunk fel úgy, hogy a végén senkinek sem volt esélye legyőznie a magyar zászlót! Egyértelmű, hogy mind közül erre vagyok ezúttal is a legbüszkébb.
- Gondolom, egyedi élmény, hogy felesége és gyermeke is a tanítványai között van, Prokaj Kiara személyében pedig egy különleges egyéniség szakmai életútját egyengetheti.
- Ez pontosan így van, ez különleges kiváltság, még akkor is, ha időnként fájdalmakkal is jár, mert rossz megélni, amikor irigységet, előzetes negatív hangokat, becsmérlést tapasztalok azokkal kapcsolatban, akiket nagyon szeretek. A feleségem, Ani példájával kezdem. Sokan nem hitték el, hogy a világ legjobbjait is le tudja győzni, ha kell! De megtapasztalhatták Törökországban, amikor a Hódítók kupáján, vagy a „hős városban” Kahramanmarasban káprázatosan küzdött és győzött, most pedig Utah-ban világrekordot lőtt. Mindenkit legyőzött a világon! Ami a tanítványaimat,ba világrekorder, világbajnok, Európa-bajnok Prokaj Kiarát és Mónus Lacit illeti, ők is megélnek olykor furcsa megjegyzéseket. Ilyenkor én mindig azt mondom, álljon oda bárki a felnőtt nők közül, és lője meg azt, amit csak Kiara tudott meglőni a világon, egy 35 fontos olimpiai íjjal a kezében, és próbáljon 397 méterre ellőni. Nem fog sikerülni senkinek, mert éppen most, Utah-ban nyert bizonyságot, hogy Kiara a világ legjobbja. Vagy álljon oda a felnőtt férfiak közül bárki a világon, kezében egy 35 fontos olimpiai íjjal, és próbáljon Lacin túllőni, aki 455 méterre lőtt vele és szintén a világ legjobbja lett. Hiszek benne, hogy nincs olyan nő vagy férfi, aki Kiarát vagy Lacit túl tudja lőni. Azért nincs, mert az ő szívükben is ott ragyog az önzetlen tűz, ami azért ég, hogy hírül vigye a világnak: harcolunk az utolsó csepp vérünkig a magyar nemzetért.
- Nemrégiben olvastam egy interjút önnel, amelyben arról beszélt, hogy valamennyi kategória világcsúcsát meg szeretné dönteni. Pontosan hány kategóriáról van szó, és ebből hány olyan van, amelyben már ön a csúcstartó?
- Igen, ezt mondtam, mert valóban ez a célom. Az egyszerű módon való íjhasználat legerősebb íjerősségeiben a lehetséges hét kategóriájában már hatot én tartok. Nevezetesen: Modern Amerikai lonbow kategóriában 471 m, Vadászreflex  (Field bow) kategóriában 645 m, Moder Ásiatic kategóriában 538 m, Angol hosszúíj kategóriában 412 m, Field Bow kategüóriában 361, Simple composit kategóriában 369 méterrel vezetem a világrekordlistát. A következő nagy kihívás ezért a kimaradt hetedik kategória, a  complex composit-kategória világcsúcsának megdöntése lesz majd számomra.
- Hírlik, hogy az idén komoly sportdiplomáciai elismerés is érte önt Amerikában. Beszélgetésünk végén kérem, mondja el ennek részleteit.
- Az íjászat, mint sportág, több szakágra bontható, és azon belül az általam is művelt harci- és távlövő íjászat egyértelműen a felfelé ívelő szakágak közé tartozik a világon. Sajnos Magyarországon nem! Én felvállaltam, hogy helyére rakom nemzetközi csúcslövő íjászlegendákkal  az íjászatban távlövészet szerepét.  A nemzetközi elismertségnek azonban nyilvánvaló jele az is, hogy idén alakult meg a World Flight Archery Federation – magyarul: a Távlövő Íjászok Világszövetsége –, amely szervezet nagy megtiszteltetésben részesített: megválasztottak elnökké. Amellett, hogy a sportágam mellett a hazámat is szeretném szolgálni ebben a minőségemben is, természetesen komoly programpontjaim is lesznek majd. Ezek konkrét kidolgozása még hátravan, ám a verseny-szervezésen túl a szakághoz kapcsolódó történelmi háttér kutatását, és a szakág minél szélesebb körű megismertetését is célul tűztem ki, és elnökként a jövőben ehhez magam is hozzá kívánok járulni.

Kovács Attila