A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Az ajtócsapkodástól a szülőszobáig

Märle Tamás

Legszebb öröm a káröröm! Az elmúlt esztendőn átívelő néhány folyamat elemzését kezdjük a baloldal európai visszaszorulásával. A posztkommunista és liberális pártok ugyanis egyértelműen visszaestek 2017-ben, ha így folytatják Magyarországon, hamarosan bezárhatják a boltot.
Tőlünk nyugatabbra sem áll jól a szénájuk, Franciaországban a szocialista Hollande már ringbe sem szállt a választásokon, igaz pénzügyminisztere, Emmanuel Macron épphogy, de elhitette az emberekkel, hogy ő valamiféle középpolitikus. A német választásokon Martin Schulz bukott egy óriásit; abszurd, hogy vesztesként ezek után az Európai Egyesült Államok létrehozását sürgeti. A sógoroknál is hatalmas pofonba szaladtak bele az osztrák szocdemek, csehországi elvtársaik röviddel utána ugyanígy.
Eközben Európa-szerte erősödnek a nemzeti, jobboldali pártok, bizonyíték erre akár az osztrák, akár a cseh választási eredmény. Bár év közben egy időre úgy tűnt, meg lehet bontani a visegrádi egységet, mostanra lehiggadtak a kedélyek. Hiába történt miniszterelnök-váltás Lengyelországban és kormányváltás Csehországban, a visegrádi egység csak erősebb lett. Lengyel barátainknál egyenesen azért váltottak, mert erősebb külképviseletre vágytak Brüsszelben, ahogyan ők fogalmaztak: olyan kiállást akarnak, amilyet Orbán Viktor szokott tanúsítani. Az új cseh miniszterelnökről pedig egy pillanat alatt kiderült: még radikálisabban elutasítja a bevándorlást és a brüsszeli politikát, mint elődje. Közép-Európa egyre erősebb, és egyértelmű, hogy ebben elévülhetetlen érdemeink vannak, mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy nyugaton is egyre többen adnak igazat a V4-ek politikájának, gondoljunk az új osztrák kormány közeledésére.
Ha már külpolitikánál tartunk, említsük meg az év legkellemesebb meglepetését: hosszú évtizedek után a magyar külpolitika megmutatta harcos arcát a Kárpát-medencén belül is. Orbán Viktor évek óta bátran és határozottan kiáll érdekeink mellett a nagyvilágban, de az elszakított nemzetrészek ügyében ez a harcos kiállás idén mutatkozott meg először, különösen Szijjártó Péter személyében. Elsősorban az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos magatartás esett jól minden nemzetben gondolkodónak, még akkor is, ha ez esetben egyelőre nem sikerült eredményt felmutatni. Ugyanakkor biztató, hogy Románia esetében az OECD-csatlakozás blokkolása azonnal rábírta a románokat arra, hogy rendezzék a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyét. Reméljük, hogy az Ukrajnára gyakorolt nemzetközi nyomás sem marad eredmény nélkül.
Határon túli honfitársainkról szólva meg kell említeni, hogy idei kormánydöntés értelmében 2018 a külhoni magyar családok éve lesz. Első lépésként a 42 ezer forinttal járó babakötvényt és a 62 ezer forinttal járó anyasági támogatást terjesztik ki magyarországi lakcímmel nem rendelkező nemzettársainkra, de további támogatások is várhatóak. Ha valami, akkor ez igazán fontos, hiszen gyermekek nélkül nincs magyar jövő.
Az anyaországi statisztikák már egyértelműen kimutatják, hogy idehaza egyre gyümölcsözőbb a családtámogatás: csaknem 52 ezerre emelkedett a házasságkötések száma 2016-ban a 2010-ben regisztrált 35 ezerről. Hasonló jelenség utoljára a második világháború után fordult elő, amikor a világégés idején elhalasztott esketéseket pótolták be a párok. Ezzel együtt a születésszám is emelkedésnek indult, továbbá csökkenő kivándorlást mutatnak a statisztikák általánosan, de az orvosok körében is, ahol igen magasra csapott nem olyan rég még ennek az aránya.
Európa közepén, birodalmak és megszállók kereszttüzében sosem volt és sohasem lesz könnyű megmaradni. Ugyanakkor az elmúlt több mint ezer év azt bizonyítja, hogy igenis meg lehet maradni, az elmúlt év pedig azt, hogy jó úton járunk. A bátorság és az életigenlés 2018-ban is csak üdvös lehet.