A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Jövőre több világ- és Európa-bajnokságot rendezünk

Fiatal tehetségeink nyáron 81 aranyat szereztek

Katinka és Shane éppúgy a magyar úszás sikeréért dolgoznak, ahogy mindannyian a hazai úszósportban. Ezt a munkát a Magyar Úszó Szövetség irányítja, szervezi és ellenőrzi, alapozva a sportág minden résztvevőjének véleményére, az egymással folytatott szakmai párbeszédre – emelte ki a sportért felelős államtitkár. Szabó Tündét arról is faggattuk, hogy miként érhető el, hogy a testnevelők ne pusztán egy gyermek, egy osztály, de a jövő generációjának testi-lelki neveléséért is dolgozzanak.

Az év végén tartsunk számvetést. 2017 bővelkedett a sportrendezvényekben. Ezek közül kiemelkedik a 17. FINA Vizes Világbajnokság. A világbajnokság megszervezésében szereztek annyi tapasztalatot, hogy már minden rangos sportrendezvényt képesek lebonyolítani?
 

– Magyarországon kormányzati cél, hogy minél több rangos nemzetközi sporteseménynek adhassunk otthont. Míg 2010-ben mindössze 34 nemzetközi sporteseményt rendeztünk, addig 2017-ben már 109-et. Egy-egy olyan nagyszabású világsportesemény megrendezése pedig, mint a FINA Vizes Világbajnokság vagy az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál, a szakmai tudás, a kreativitás, a fegyelmezettség és az összetartás fokmérője. A rendezés során minden területen kiválóan teljesítettünk, és a sikert figyelembe véve büszkén mondhatom, hogy bármilyen nagyszabású sportrendezvény lebonyolítására készen állunk.
 
A vb-n elért eredményes sportolók példaképei lehetnek a diákoknak?
 

– Természetesen. Sőt nemcsak a diákoknak, de az ifjúságnak, a magyar nemzetnek is. Eredményeik, különösen egy ilyen fantasztikus hangulatú, hazai közönség előtt zajló versenyen, bizonyítják, hogy a befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét. Ezek a sikerek rendkívül motiválóak az utánpótlás-sportolóknak, és sportolásra ösztönzi azokat a gyermekeket is, akik eddig nem érdeklődtek annyira a sport iránt.
 
Maradjunk a „vízben”. Mi az igazság a Hosszú Katinka-ügyben? Az ellenzéki sajtó szerint Hosszú Katinka még tavaly novemberben kirobbantotta az úszóháborút, amely Gyárfás távozásához, majd Bienerth Gusztáv érkezéséhez – és később távozásához – vezetett. Az ellenzék azt harsogja: Hosszú Katinkának és Shane Tusupnak tisztán üzleti céljaik voltak. Mi erről a véleménye?
 

– Hosszú Katinka és Shane Tusup teljes odaadással, elképesztő szakmai színvonalon képviselik Magyarországot a nemzetközi úszómezőnyben. Katinka és Shane éppúgy a magyar úszás sikeréért dolgoznak, ahogy mindannyian a hazai úszósportban. Ezt a munkát a Magyar Úszó Szövetség irányítja, szervezi és ellenőrzi, alapozva a sportág minden résztvevőjének a véleményére, az egymással folytatott szakmai párbeszédre. A jelenlegi elnökkel és elnökséggel a MÚSZ alkalmas közeg ennek megvalósítására. Fontosnak tartom, hogy ezeken a feladatokon együtt, összetartva, egymást segítve dolgozzanak úszók, edzők és sportszakemberek egyaránt.
 
Már megszoktuk, hogy a stadionépítéseket állandóan kritizálja a baloldal. Novemberben gálamérkőzéssel avatták fel a Haladás új stadionját Szombathelyen. A város baloldali képviselői szerint „az a tragédia, hogy bűnben fogant ez a beruházás, és hogy tocsog a korrupcióban”. Nem találja abszurdnak, hogy ezt korábban Czeglédy mondta, akit őrizetbe vettek bűnügyben?
 

– A sportinfrastruktúra-fejlesztés kiemelt fontosságú minden sportág tekintetében, ezért támogatjuk a Magyar Labdarúgó Szövetség Létesítményfejlesztési Koncepciójának megvalósítását is. A program keretében NB I-es és NB II-es klubok által használt stadionok és körülbelül 1000 labdarúgópálya fejlesztése valósul meg, többek között a szombathelyi stadioné is.
 
Az államtitkárság megvizsgálja, hogy szabályosan épülnek-e fel a stadionok?
 

– Ezeknek a beruházásoknak a lebonyolítója, közbeszerzési tanácsadója és építési-műszaki ellenőre a BMSK Zrt., mint az állami beruházások terén legnagyobb tapasztalattal és kompetenciával rendelkező állami tulajdonú gazdasági társaság. Ez számunkra is biztosítékot jelent, hogy a beruházások a sportági és a mai kor követelményeinek megfelelően valósulnak meg.
 
De azt is mondják, minek annyi aréna, stadion, ha futballban világviszonylatban hátul kullogunk. Hol áll a magyar foci a világranglistán?
 
– Magyarország 211-ből az 53. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség világranglistáján. Az elmúlt két év sikerei után sokakban csalódást kelthet ugyan az eredményesség hiánya, a labdarúgás jelentősége még így is jócskán túlmutat a nemzeti válogatott teljesítményén. A sport összehozza az embereket, a labdarúgás pedig még mindig a legnépszerűbb sportág hazánkban. Ezt mutatja az is, hogy az igazolt sportolók száma mára meghaladta itthon a félmilliót, amelyből messze a legtöbben fociznak. A játék- és a szurkolási lehetőségek biztosításához szükség van új létesítményekre, illetve a meglévő, elavult létesítmények felújítására, hiszen sok közülük már balesetveszélyes is. Tekintve, hogy nem kizárólag felnőttcsapatok használják ezeket a létesítményeket hanem az utánpótlás is, rendkívül fontos szempont a korszerűség és a biztonság.
 
Mi a helyzet az utánpótlással?
 

– Örömmel számolhatok be róla, hogy a hazai utánpótlás sikerpályán van. Fiatal tehetségeink csak idén nyáron 81 arany-, 84 ezüst- és 63 bronzérmet szereztek 32 ifjúsági, kadet, junior vagy serdülő Európa-bajnokságon, világbajnokságon vagy olimpiai eseményen. Ez egyfelől rendkívül biztató jövőt ígér, másfelől pedig megkérdőjelezhetetlenül igazolja vissza, hogy az a stratégia, amely mentén a hazai utánpótlás-nevelést felépítettük, amelyben 6-23 éves korig támogatjuk anyagilag és szakmailag is a gyermekek, fiatalok sportpályafutását, beváltotta reményeinket és meggyőző eredményeket produkál. Utánpótlás-nevelési rendszerünk része a sportiskolai program, a Sport XXI. program, a Héraklész-programok, a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok, az akadémiai rendszer. A sportágak jelentős része az utánpótlás-nevelés átfogó rendszerének köszönhetően már a kiválasztástól kezdve a teljes korosztályos vertikumot gondozni tudja, így a kiválasztás még tervezettebbé, az utánpótlás-nevelés hatékonyabbá válik. Az utánpótláskorú sportolók létszámának jelentős növekedése is ezt támasztja alá. Ki kell térnem a szakemberek szerepére is az utánpótlás sportban, hiszen kifejezetten az utánpótlásedzők anyagi megbecsülése érdekében vezettük be az Utánpótlás Edző Programot, amelynek célkitűzése, hogy olyan életpályamodellt biztosítson számukra, amellyel az utánpótlásedzői pályán és itthon tarthatók.
 
Miként választották ki azokat a városokat, ahol tornatermek, tanuszodák épülnek?
 

– A kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról. A program célja, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését és elősegítik az adott település köznevelési feladatainak ellátását. A tornatermi beruházások tornateremmel egyáltalán nem rendelkező köznevelési intézményekben valósultak meg, míg a tanuszoda-fejlesztések célja, hogy minden járásban, legyen egy 25 méteres medencével ellátott tanuszoda. Ennek megfelelően kerültek meghatározásra a program I. és II. ütemében a fejlesztéssel érintett települések. Az új létesítmények elsőrendű funkciója az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás kiszolgálása, amelyen túl bárki más számára is biztosítottá válik az úszás, a kikapcsolódás és az egészségmegőrzés lehetősége.
 
Mit tesz a Sportért Felelős Államtitkárság a fiatalok egészséges életmódra nevelése érdekében?
 

– A sport az egészség megőrzésének egyik leghatékonyabb eszközeként fontos része a kormányzati programoknak. Egyik fő célkitűzésünk, hogy folyamatosan növeljük a rendszeresen sportolók arányát a teljes magyar társadalmon belül, hiszen az egészségmegőrzésnek, az életminőség javításának és a közösségteremtésnek is az egyik legjobb eszköze a sport, a rendszeres testmozgás. Kiemelt figyelmet fordítunk ezért a szabadidő aktív és egészséges eltöltését szolgáló fejlesztésekre és programokra is, a szabadidősporthoz való egyenlő esélyű hozzáférésre, ennek mennyiségi és minőségi javítására. Mivel sok gyermek még mindig csak az iskolai oktatás keretein belül végez rendszeres testmozgást, jelentős lépés volt a mindennapos testnevelés bevezetése. Idén már több mint 1,2 millió gyerek mozgott naponta rendszeresen legalább 45 percet. Ehhez megfelelő infrastrukturális háttérre van szükség, ezért indítottuk el a már említett Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programot. A mindennapos testnevelés bevezetésével a pedagógusnak majdnem dupla annyi testnevelésórát kell szakmai tartalommal megtöltenie, ezért több olyan országos, ingyenesen elérhető továbbképzési program is indult, amely segíti ebben a pedagógusokat. A legfiatalabb korosztályokkal foglalkozó szakemberek támogatását a már szintén említett Utánpótlás Edzők Programja biztosítja. De ne felejtsük el, hogy a hazai rendezésű sportesemények is sportolásra ösztönző tényezőként jelennek meg, melyek által a passzív sportfogyasztókat is aktív sportolásra ösztönözhetjük. Különösen a fiatalabb korosztályban lehet jelentős hatása a hazai sportsikereknek, valamint a példaképként megjelenő sportolóknak is.
 
Ebben más államtitkársággal is együttműködnek, hiszen például a cserkészeknek is ez az egyik céljuk. A sport az egészséges életmód mellett még mire nevel?
 

– A sportolás új élményekkel gazdagít, és a sportnak köszönhetően olyan készségekre és képességekre lehet szert tenni, amelyeket később az élet bármely területén kamatoztathatunk. A sport becsületes küzdelemre, a szabályok betartására, mások és önmagunk tiszteletére, elfogadására nevel. Azt gondolom, mindezek egy életen keresztül elkísérik azt, aki fiatalkori éveiben sportolt. Nem beszélve arról, hogy a nemzeti összetartozást, büszkeséget is átélhetjük a sportnak köszönhetően versenyzőként, szurkolóként egyaránt.
 
Hogyan tudják elérni, hogy minden gyerek sportoljon?
 

– Ahogy korábban említettem, már több mint 1,2 millió diák életének része a sport a mindennapos testnevelésnek köszönhetően, s a köznevelési fejlesztési program további tornatermek, és tanuszodák építésével erősíti ennek infrastrukturális hátterét. Ezek a szabadidősport számára is új színterekként szolgálnak, és lehetőséget adnak a sport közösségi élményként való megélésére. A sportolás, az egészséges, mozgásgazdag életmód népszerűsítése különösen fontos küldetésünk, hiszen a „mozgásgyógyszerrel” – a TE számításai szerint – 5-6 év alatt egy olimpia árát takaríthatja meg az egészségügyi kassza. A magyar kormány ezért többek között olyan szabadidős fejlesztéseket és programokat is elindított, amelyek kifejezetten a szabadidősportot, a tömegsportot, az egészséges életmód elterjedésének alapjait támogatják és fejlesztik. Ennek megfelelően például a szabadidősportban is nagyon sok kiemelt rendezvényünk van Budapesten és szerte az országban, köztük olyan kifejezetten az ifjúságot, gyermekeket célzó események, mint a budapesti és vidéki sportágválasztók.
 
Megvalósítható, hogy a testnevelők nem pusztán egy gyermek, egy osztály, de a jövő generációjának testi-lelki neveléséért is dolgozzanak?
 

– A tanári pálya nem csupán foglalkozás, hanem egy életre szóló hivatás. A testnevelő tanárok feladata, hogy a fiataloknak átadják a sport által közvetített értékeket, így hatással vannak a jellem, az értelem és a lelkiismeret alakulására, fejlődésére is. A testnevelőtanárok ezáltal a technikai és erőnléti felkészítésén túl gyermekeink személyiségének tudatos formálásában is részt vesznek, és így nem pusztán egy-egy gyermek vagy egy osztály, de a jövő generációjának testi-lelki neveléséért dolgoznak. Támogatásukat, megbecsülésüket és ösztönzésüket kiemelt feladatunknak tekintjük, a fiatalok számára pedig szeretnénk minél vonzóbbá tenni ezt a pályát. Az országban jelenleg hat felsőoktatási intézmény hirdet meg osztatlan testnevelő-tanári képzést, a jelentkezők és felvettek száma is jelentősen nőtt az utóbbi években. A diákok számára meghirdetett Klebelsberg Képzési Ösztöndíj keretében a testnevelő-tanári szak, mint kiemelten támogatott szak jelenik meg, ezzel is motiválva a jövő testnevelőtanárait.
 
Másik téma: mit tudhatunk a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjról?
 

– Egyre több fiatal gondolja úgy, hogy az élsport és a felsőfokú tanulmányok összeegyeztethetők, a kormány pedig mind anyagilag, mind szakmailag igyekszik támogatni a gyermekek, fiatalok sportpályafutását. A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj ennek az egyik legnépszerűbb eszköze. Fontos célunk támogatni a sportolókat és megbecsülni az eredményeket, hiszen a sportcsillagok példaképei a nemzetnek, példaképei az ifjúságnak, azáltal, hogy megmutatják, hogyan lehet az élet több területén is sikeresnek lenni, így egyszerre jól tanulni és jó eredményeket elérni a sportban is. A programba olyan 35 évnél fiatalabb sportolók jelentkezhetnek, akik olimpiai vagy paralimpiai versenyszámokban kiemelkedő nemzetközi sporteredményeket értek el, vagy teljesítményük alapján a jövőben erre esélyesek. További feltétel, hogy vállalják, hogy felsőfokú végzettséget, szakképzettséget szereznek, jelenleg is felsőoktatási intézmény hallgatói, vagy már felvételt nyertek az intézménybe. Az ösztöndíjas hallgatókat három, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki helyezéseken alapuló kategóriába sorolják, amelyek alapján az ösztöndíj összege differenciálódik. A 2017–18-as tanév első félévében a havi támogatások összege 120 és 240 ezer forint között van, melyet havi rendszerességgel folyósítanak számukra az adott félévben.
 
Az élsport nem vonja el a tanulástól az időt?
 

– Lehet, hogy az időt jobban be kell osztani, lehet, hogy esetleg kevesebb jut olykor a tanulásra, de a sport olyan képességeket fejleszt és erősít, amelyek hatékonyabbá, gyorsabbá tehetik a tanulást, és teherbíróbbá a diákot. A tanulás és a sport jól kiegészítheti egymást, az ösztöndíjra jelentkezők folyamatosan növekvő száma is jól mutatja, sokan gondolják így, és számos példát tudunk mondani arra, hogy a kiemelkedően eredményes versenyző az élsport mellett az iskolapadban, majd a civil szakmájában is megállja a helyét.
 
Az ösztöndíjat meghirdetik 2018-ban is?
 

– Igen, hiszen igény van rá, a legutóbbi kiírásra rekordszámú jelentkezés érkezett, mely egyfelől bizonyítja, hogy az ösztöndíj sikeresen működik, másfelől, hogy nemcsak az utánpótláskorú versenyzők létszáma növekszik jelentősen, hanem az eredményességük is javul.
 
2018-ban milyen nagy események várnak a magyar sportvilágra? S felkészültek-e már rájuk?
 

– Örömmel mondhatom, hogy számos nagyszabású versenyt rendezünk a következő évben is: például a birkózó és kempo világbajnokságot, Divízió I. – jégkorong világbajnokságot, öttusa Európa-bajnokságot, nyílt vízi és rövid pályás úszó világkupát, ifjúsági világ- és Európa-bajnokságokat, melyeket mind sportolóink, mind a teljes sportszakma felkészülten várnak és létesítmények szempontjából is egyre kisebb, egyre kevesebb sportágat érintő a lemaradásunk. A 2017-es esztendő hazai rendezésű, nemzetközi sporteseményeinek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, ezek a nagyszabású, nagy érdeklődésre számot tartó események nemcsak a sportágazatban, de számos más területen, így a turizmusban, a gazdaságban és a kulturális életben is éreztetik pozitív hatásukat.
 
Medveczky Attila