A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

A temeriniek igazi bűne

Märle Tamás

Talán kevesen tudják, hogy az új osztrák kancellár egyik nagymamája a délvidéki Temerinben született és nőtt fel. Müller Mihály (nevét magyarul írta alá akkor) és Legler Katalin gyermekeként látta meg a napvilágot 1928-ban Müller Magdalena, akit aztán Tito partizánjai a többi temerini német lakossal együtt 1944 októberében száműztek szülőfalujából. A kisemmizett család az alsó-ausztriai Zogelsdorf faluban telepedett le, ahol Magdalena férjhez ment a helybéli Alois Döller mezőgazdasági termelőhöz. Ebből a házasságból született Elisabeth, a jelenlegi kancellár édesanyja, aki Bécsbe költözött, miután házasságot kötött egy Kurz nevű mérnökkel. Itt született Sebastian is, aki egy interjúban elmesélte, hogy hétvégenként és iskolai ünnepek alkalmával gyakran meglátogatta falun élő nagyanyját, aki jobbnál-jobb sváb ételekkel fogadta őt.
Azt már sokkal többen tudják, hogy Temerin szülötteit nem 1944-ben érte utoljára szerb atrocitás. Hatvan évvel később egy verekedés után öt temerini fiút ítéltek összesen 61(!) év börtönbüntetésre, közülük karácsony másnapján szabadult utolsóként Máriás István. Mindössze huszonegy éves volt, amikor bebörtönözték, és 34 esztendősen lett újra szabad.
Máriás Istvánt annak idején egy piactéri incidens miatt fogták el négy társával együtt. 15 év szabadságvesztésre ítélték, az amnesztiatörvény alapján egy év hat hónap büntetésenyhítésben részesült, így december 26-án kedden, a neve napján szabadulhatott. A DélHír Portál temerini otthonában kereste fel, nekik először arról beszélt, milyen szabadnak lenni: „Fura, nagyon fura. A családdal összeültünk, édesanyám, aki Bécsben dolgozik, szintén hazajött. Karácsony másnapján, nevem napján jöttem haza, de az újévvel remélem egy új élet is indul. Temerint alig ismertem meg, amikor beértem, az utcámban minden olyan volt, mintha összement volna, szűknek tűnt, a szobám is kicsinek láttam, de most már kezdem megszokni. Ismét bele kell rázódnom a kinti életbe, be kell szereznem minden hivatalos papíromat, hajtási engedélyemet megcsináltatni és hasonlók. Munkát is keresek, akár itthon Temerinben, mint hegesztő vagy más szakmában, de gondolkodok azon is, hogy kimegyek külföldre egy kis pénzt keresni.”
De hogyan is történt az a bizonyos eset 2004. június 25–26-án éjszaka? 
Részletek és háttér a január 4-én megjelenő Magyar Fórumban!