A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
​Szinte felrobbant a tévé

Széplaky Bálint

A néptáncegyüttesek közül a zsűri a legmagasabb pontszámmal a gyimesközéploki Tatrospart Néptánccsoportot juttatta tovább a döntőbe, ahol aztán a Kárpátok végein élő fiatalok a közönségdíjat nyerték el a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban. De kik ezek a fiatalok, akik ilyen hamar belopták magukat az emberek szívébe? Antal Tibort, a néptánccsoport vezetőjét kerestük fel.

A döntő után lapunk is felkereste Antal Tibort, akit először arról kérdeztünk meg, hogy szerinte miért pont ők kaphatták a legtöbb szavazatot a nagyérdeműtől. „A közönséget talán az az őszinteség, az a szeretet fogta meg, ahogyan mi szeretjük a kultúránkat, és ahogyan azt a magunk egyszerűségével bemutattuk. Ahogy itthon is szoktunk mulatni, nevetni, azt próbáltuk a színpadra is felvinni. Sok visszajelzést kaptunk a műsor után, volt, aki azt írta nekünk, hogy szinte felrobbant a tévé képernyője otthon, ahogy az a mulatság ott megszületett, és átment a kamerán, annyira tele volt élettel.”
Pedig nem mondhatjuk, hogy egy hosszú évek óta összeszokott csapatról van szó, csupán néhány hónapja pattant ki a gyimesi fiatalok fejéből az ötlet, hogy elinduljanak a Pávában. „Nem gondoltam fél évvel ezelőtt, hogy ennek ekkora sikere lehet. Úgy mentünk oda, hogy mutassuk meg azt a kultúrát, amit mi itt még őrzünk vagy esetleg újratanultunk az öregektől, nagyszüleinktől és aztán lesz, ami lesz. Egy percig se gondolkoztunk ezen. Nekünk az is elég volt, hogy egy jó csapat összekovácsolódik ezekből a fiatalokból, és egyáltalán elkezdenek ezzel foglalkozni. Nagyon örültem, amikor megkerestek, hogy segítsek ebben. Eleve az előválogatóra elmenni az is egy jó kirándulás volt, aztán meg fogtuk magunkat és még megnéztük, mi az, amit meg kell tanulnunk. Óriási meglepetés volt nekünk, hogy közönségdíjasok lettünk, úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb díj, amit ki lehet osztani egy olyan embernek, aki színpadon mozog.”
Ahogy Antal Tibor említette, a közönséget őszinteségük, vidámságuk ejthette rabul, de mi azt gondoljuk, igen rokonszenves volt az is, hogy győztes produkciójukban egy élő közösséget láthattunk. „Ez egy újévköszöntő szokás volt Gyimesben, amit harsogtatásnak neveznek, sajnos mostan már kihalófélben van. Annak idején ostorokkal jártak körbe és azokkal a rossz szellemeket űzték el hangosan, harsogtatással. Óriási hangzavart keltettek és közben az ügyesebbek, bátrabb kiállásúak köszöntő verset és jókívánságokat mondtak az új esztendőre a gazdának és családjának. Már elég ritkán hallom, hogy valakit így köszöntenének az új évre, ezért is tartottam fontosnak Fitos Dezsővel, hogy ezt az amúgy is aktuális szokást fölelevenítsük.”
Beszélgetésünk végén a jövőre tértünk rá, arra, hogy mi következhet a Páva közönségdíja után. 
Mit lehet még tudni a csoportról? Mit nyilatkoztak még nekünk? Olvassa el a január 4-én megjelent Magyar Fórumban!