A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Új szövetséges

Zsille Gábor rovata: A Visztulától a Dunáig

Köszöntöm az Olvasót ebben a vadonatúj esztendőben, és mindenekelőtt jó egészséget kívánok! Továbbra is heti rendszerességgel szemlézem a lengyel–magyar kapcsolatrendszer fontosabb eseményeit, illetve a Lengyelországgal kapcsolatos híreket.
Karácsony előtt néhány nappal Varsóba látogatott Theresa May brit miniszterelnök, hogy aláírja az EU-ból hamarosan távozó Nagy-Britannia és Lengyelország védelmi és biztonságpolitikai együttműködéséről kötött megállapodást, amilyet London korábban csak Párizzsal kötött. A brit kormányfő a Reuters hírügynökség tudósítása szerint közölte: Európában mindenki hisz a jogállamiságban, ezért örömteli, hogy lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki biztosította őt afelől, hogy országa rendezni kívánja az Európai Bizottsággal fennálló vitát. May egyébként lengyel belügynek nevezte azt, hogy a varsói parlament miként kívánja módosítani Lengyelország alkotmányát: „Ezekkel az alkotmányos kérdésekkel általában az adott országnak kell és kellene is foglalkoznia” – mondta az azt firtató újságírói kérdésre, hogy mit szól az Európai Bizottság bejelentéséhez, miszerint megindította az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt.
A brit kormányfő tárgyalását követően Andrzej Adamczyk infrastruktúrafejlesztésért felelős lengyel miniszter kijelentette egy rádióinterjúban: „Nem áll fenn annak a veszélye, hogy Lengyelországtól uniós forrásokat vonjanak el.” A miniszter szerint a brüsszeli eljárás megindítása nem vezet odáig, hogy az EU következő költségvetési időszakában forrásokat vonnak meg Varsótól, hiszen azokat a pénzeket elsősorban infrastruktúrára és közlekedésre költik, márpedig azokra az egész EU-nak szüksége van. Más szakértők is úgy vélik, hogy az uniós eljárás „nem fog végigmenni” – azaz a nagy csinnadrattával bejelentett büntetések végül elkerülik Lengyelországot. Pedig néhány héttel ezelőtt egyes sajtótermékek még úgy fogalmaztak: Brüsszel valóságos atombombát dobott le Varsóra a rettegett hetedik cikkely alkalmazásával. A lengyel napilapok különbözőképpen értékelték Brüsszel határozott fellépését Varsóval szemben. A liberális Gazeta Wyborcza kommentárjában reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió nem csak blöfföl, mert „ha nem tud gyorsan és megfelelően reagálni a lengyel kormányzati lépésekre, a demokrácia hívei nem csupán a független bíróságba vetett hitüket, hanem az EU intézményeinek komolysága és tekintélye iránti bizalmukat is elveszítik.” Ezzel szemben a konzervatív Rzeczpospolita arról írt, hogy az eljárás megindítása azt jelzi: Brüsszel a konfrontációt választotta a párbeszéd helyett, a kérdés tehát az, hogy a vitában kinek van igaza. Magyarország vétója mellett az EU keleti tömbjének államaira fog számítani Lengyelország, hiszen Németország, Franciaország és más nyugati államok is jelezték, a kérdésben támogatják Brüsszelt. Theresa May varsói látogatását a nyugati sajtó általában úgy értékelte: Lengyelország erős, de uniós szempontból súlytalanná vált szövetségest talált magának. S akárhogyan is, ez a szövetség még hasznára lehet az Európai Bizottsággal, illetve a nyugat-európai országok zömével viselt harcában.
Hogyan viszonyul jelenleg a lengyel népesség az EU-tagsághoz? Milyenek a múlt év gazdasági mutatói? Olvassák végig lengyel-magyar rovatunkat a legújabb Magyar Fórumban!