A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Veszélyben a kárpátaljai járások

Ukrajna fittyet hány a Velencei Bizottság ajánlására

Ukrajna átalakulása a nemzeti kisebbségeket hátrányosan érinti, és bújtatott alkotmánymódosítás történik – jelezte lapunknak Brenzovics László parlamenti képviselő.

Decemberben kiderült, hogy a Velencei Bizottság szerint jogosak az ukrán nyelvtörvény elleni bírálatok. Az ukrán kormánynak kötelessége figyelembe venni az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló szervének véleményét?
 
– Az ukrán kabinetnek nem kötelessége figyelembe venni a Velencei Bizottság véleményét, de illene. Főleg azért, mert mikor az államelnök felszólalt az Európa Tanácsban, bejelentette, hogy a törvényt a Velencei Bizottság elé viszi, s ha kell, akkor változtatnak rajta. De mindhiába, mert a parlament elnöke többször kijelentette, hogy eszük ágában sincs megváltoztatni a nyelvtörvényt. Elindult a vita, de még sincs meg a politika szándék a törvény megváltoztatására.
 
Tehát a Velencei Bizottság ajánlása nem nyugtatja meg a kárpátaljai magyarokat…
 

– Sajnos nem, de az már nagy eredmény, hogy a törvény európai üggyé vált, és az azt övező viták folyatódnak. Reméljük – bár ez halovány remény –, hogy előbb-utóbb a józan ész győzedelmeskedik, és az ukrán pártok felmérik, hogy milyen károkat okoz ez a törvény a nemzetközi kapcsolatokban. A Velencei Bizottság véleménye szerint az ukrán tannyelvű oktatásra történő radikális átállás jóval kevesebb lehetőséget biztosít a nemzeti kisebbségeknek az anyanyelvükön való tanulásra, így az új szabályozás komoly aggodalmakat vet fel az oktatás minőségével kapcsolatban. A bizottság szerint az új törvény azon rendelkezése, amely engedélyezi, hogy egyes tárgyakat az EU hivatalos nyelvein – így magyar, román, lengyel és bolgár nyelven – oktassanak, szemmel láthatóan hátrányosan különbözteti meg a legszélesebb körben használt nem államnyelven – oroszul – beszélőket.
 
Ukrajna a nyelvtörvény miatt szinte az összes szomszédjával összeveszett?
 

– Így is megfogalmazhatjuk, mert Szlovákia kivételével, valamennyi szomszédos állam jelezte aggodalmát. A szlovák ajkú lakosság aránya annyira csekély, hogy őket ez nem igazán érinti. Körülbelül félmillió ukrán polgárt érint, akiknek a többsége orosz, majd a sorban magyar és román.
 
Igaz, vagy rémhír, hogy négy kárpátaljai járást – a técsőit, az ilosvait, a perecsenyit és az ungvárit –akarnak megszüntetni a közigazgatási felosztásról szóló új törvény elfogadásával?
 

– A közigazgatásról szóló tervek valósak, és mindez Kárpátalján eléggé vontatottan halad. A községeket akarják egyesíteni, s egyes elképzelések szerint valóban összevonnak járásokat. Ezek még csak tervek, de hogy ez miként valósul meg, nem tudni, és szerintem a közeljövőben a járásokat még nem szüntetik meg.
 
A reformmal kapcsolatban elfogadtak már törvényeket is?
 

– Két éve zajlik a közigazgatási reform, s ezzel kapcsolatban csak egyetlen, az önkormányzatok szabad egyesüléséről szóló törvényt fogadtak el. Magyar megfogalmazásban kistérségnek lehet nevezni azt, amikor több község egyesül, bizonyos feladatokat közösen látnak el, s közös az önkormányzat. Ez az ukrán területeken már beindult, de Kárpátalján nem igazán. Egyik parlamenti képviselő elmondta a Novini Zakarpattyának, hogy tudomása szerint a kormány törvénytervezetének átmeneti rendelkezései határidőt szabnának az új típusú önkormányzatok, az úgynevezett egyesült területi közösségek létrehozására, és amennyiben azok nem alakulnak meg önként, Kijevben határoznának a létrehozásukról.
 
A kis számú kárpátaljai magyarság mit tud annak érdekében tenni, hogy az élet minden területén azonos jogai legyenek a többségi nemzettel?
 

– Ukrajna átalakulása a nemzeti kisebbségeket hátrányosan érinti, s úgy látom bújtatott alkotmánymódosítás történik. Hiszen az elfogadott alkotmányban viszonylag széles jogokat biztosítottak a nemzeti kisebbségek számára a nyelv, az oktatás, és az állampolgárság területén. Most pedig ezeket a jogokat igyekeznek visszavenni, de olyan módon, hogy nem módosítják az alkotmányt, így a nemzetiségek ellen hozott törvények többsége alkotmányellenes. Ezért sok keresetet nyújtottak be az alkotmánybírósághoz. Azt se feledjük el, hogy Ukrajna, megalakulásakor a szomszédos országokkal – igaz sokak által bírált – alapszerződésekben rendezték a viszonyokat. Az új törvények szembe mennek az alapszerződésekkel, melyek tartalmazzák a kisebbségek jogait is. A módosított ukrán oktatási törvény az országban élő kisebbségek jogfosztását jelenti, ezzel Ukrajna megsértette az Európai Unióval kötött, néhány hónapja hatályba lépett társulási megállapodás alapelveit is. Az országban fegyveres konfliktusok zajlanak, Ukrajna lassan elszigetelődik, s ezért lenne jó a nemzetiségi jogok biztosítása – nemcsak nekünk.
 
A KMKSZ elégedett a magyar kormány nemzetpolitikájával és Grezsa kormánybiztos úr tevékenységével?
 

– A kárpátaljai magyarok nevében köszönöm a magyar kormánynak és kormánybiztosságnak a támogatásokat. A KMKSZ kifogástalanul bonyolítja le az anyaországból érkező támogatások elosztását, jól menedzseli a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatását kezelő Egán Ede Gazdaságfejlesztési Tervet és a Keleti Partnerség programot is. Kulcsfontosságúak ezek a támogatások, amelyek azt jelzik, hogy az anyaország, a magyar kormány nem engedi el a kárpátaljai magyarság kezét.
 
2018-ban lesznek-e valamilyen változások az ukrán politikában?
 

– Kedves szerkesztő úr, én nem vagyok jós, de ott tartunk, hogy Ukrajnában azt sem lehet megmondani, hogy mi volt, nem azt, hogy mi lesz. De úgy tűnik, továbbra is nehéz év vár ránk.
 
Medveczky Attila