A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Drakula visszatért

Märle Tamás

Gondoltuk, amikor a román miniszterelnök úgy nyilatkozott: aki kiteszi valahova a székely zászlót, az lógni fog! Ezen kijelentésével a „nagy elődökre” emlékeztetett bennünket Mihai Tudose, elsősorban karós Vladra. A Bram Stoker által Drakulává formált Vlad Tepes ugyanis köpönyegforgatása mellett brutálisnál brutálisabb módszerekkel történt kivégzéseiről vált hírhedtté. Élve karóba húzatás, testcsonkítás, nyúzatás és lefejezés: több tízezer ember efféle halálában lelte örömét a román fejedelem.
Aztán eszünkbe jutott a Románia-szerte számos szoborral bíró „nemzeti hős”, Avram Iancu is, aki 1848-ban több mint tízezer fegyvertelen magyart mészárolt le szabadcsapataival, Dél-Erdélyben falvak sokasága néptelenedett és magyartalanodott el tevékenysége következtében. Az erdélyi falvakat leromboló Ceausescut ugyancsak nem hagyhatjuk ki a sorból.
És akkor itt következik Mihai Tudose, aki meghallván, hogy a három erdélyi magyar párt közösen lépett fel az autonómia mellett, kijelentette, hogy elzárkózik minden vitától, tárgyalástól, majd halálosan megfenyegette a magyarságot. Időről időre kritika éri a hazai kormányt a megromlott magyar–román kapcsolatokért ellenzéki oldalról, de lehet ezekkel egyáltalán jó kapcsolatot ápolni?
A magyarságon kívül most senki sem tiltakozik. A magyar miniszterelnök mindjárt idegengyűlölő, rasszista, antiszemita, amint azt mondja, hogy nem szeretnénk bevándorlókat, de helyben segítünk azokon, akik tényleg rászorulnak. A román miniszterelnök ugyanakkor nyugodtan adhat vérgőzös nyilatkozatot. Senki sem kiált jogállamért, senki sem rikácsol elnyomásról, idegengyűlöletről, kirekesztésről esetleg halálos fenyegetésről. Mihai Tudose pedig hiába mond le, nem példátlan magyargyűlölete miatt buktatták meg párttársai, effajta támadásoknak továbbra is ki lesznek téve honfitársaink.
Egy módon azonban mégis felléphetünk ez ellen és hallathatjuk a hangunkat: írjuk alá minél többen a Minority SafePack nevű kezdeményezést, hogy biztosítva legyenek minden európai őshonos kisebbség tagjainak jogai. Minél többen írjuk alá, annál nagyobb erőt tudunk felmutatni Bukarest felé. Immár két hónapja hirdetjük újságunkban és honlapunkon a petíciót, néhány napja pedig már utcai standoknál is aláírhatjuk a kezdeményezést. Tegyük meg a tőlünk telhetőt! Ne hagyjuk magára az erdélyi magyarságot!