A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
​Ki akar brutális anyagi veszteséget?

Széplaky Bálint

Az elmúlt héten sokat lehetett hallani arról, hogy az osztrák környezetvédelmi minisztérium bejelentette, Ausztria keresetet nyújtott be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítésének engedélyezése ellen, habár a szerv korábban már jóváhagyta a beruházás megindítását. Kissé érthetetlen ez a lépés, hiszen minden állam saját hatásköre, hogy energiamixének összeállításáról döntsön. A cikk záró mondata szolgálhat némi indoklással. A korábban meghatározott ütemterv szerint, már e hónapban megkezdődik a paksi atomerőmű két új blokkjának építése – jelentette be ugyanakkor Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter. A magyar atom erősen átpolitizált kérdéskörében, a tisztán látást segítve igyekszünk egy-két alapvetést és összefüggést bemutatni olvasóink számára a teljesség igénye nélkül, arra keresve a választ, miért is kellhet nekünk Paks II.

Megújuló vs. atom
 
Akár a GreenPeace, akár az LMP „rendkívül haladó” gondolkodású politikusai folyamatosan szembe állítják a megújuló alapú energiatermelési technológiákat az atomerőművel, és azt számolják, mennyivel jobb lenne az előbbi az ország számára. Hogy ezt az ellentmondást feloldjuk a menetrend tartó, alap- és csúcserőművek fogalmát kell tisztáznunk. A villamosenergia-ellátásban az egyik legfontosabb dolog az ellátásbiztonság, hogy a termelés és a fogyasztás minden időpillanatban egyensúlyban legyen. Gondoljunk bele, hogy egy kisebb fajta áramszünetnél már mi, egyszerű lakossági felhasználók is mennyire hátráltatva vagyunk munkánk elvégzésben, az ipari létesítmények és nagyobb gyárak esetében milliós vagy akár milliárdos károkat is okozhat egy-egy komolyabb villamosenergia-kiesés.
Egy ország energiaellátásában mindig szükség van olyan alaperőművekre, melyek a nap 24 órájában (a karbantartási időszakot kivéve) az év 365 napján termelnek villamos energiát és biztosítják az alapigényt azon a teljesítményszinten, amelynél lejjebb sosem csökken a fogyasztás. A menetrendtartó erőművek változtatható teljesítménnyel igazodnak a fogyasztáshoz, egy nappal előre megtervezett 15 perces előre vállalással. A csúcserőművek pedig – az előre nem tervezhető hirtelen termeléskiesés vagy fogyasztástöbblet esetén bekapcsolt – gyorsindítású gázturbinás egységek, melyek működési költsége természetesen nagyon magas.
Minden, amit tudni kell Paks II-ről, a február 1-jén megjelent Magyar Fórumban!