A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Hazánk közép-európai szövetségépítésen dolgozik

A magyar kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik, ilyen politikát folytat, ezt mutatta a múlt heti budapesti V4-csúcstalálkozó, Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi látogatása, és ebbe a sorba illeszkedik a jövő heti budapesti magyar-szerb kormányülés is - közölte Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár tárgyalását a miniszter eredményesnek, sikeresnek minősítette, azon - jelezte - minden kérdés szóba került. A schengeni határ megvédésével kapcsolatban alapvető érdeknek nevezte, hogy Ausztriával szoros biztonsági együttműködés alakuljon ki.
    Paks II. ügyében Lázár János azt mondta: Magyarország tiszteletben tartja Ausztria atomellenes álláspontját, azonban bízik abban, hogy az Európai Bizottság és Bécs vitája után sikerül együttműködést kiépíteni a két ország között az atomerőművel összefüggésben.
A határzár-menti hőkamerák felvételeinek nyilvánosságra hozatalát kéri Lázár János a belügyminisztertől. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján - helyszíni tapasztalatairól beszámolva - azt mondta: napi szinten 2-3 óránként próbálják illegális bevándorlók átvágni a határkerítést hidegvágókkal.
    Ha nem lenne a duplakerítés és az élőerős védelem, nem 30-50-en kísérelnének meg egy nap bejutni az ország területére, hanem folyamatosan lennének próbálkozók - közölte a tárcavezető, aki azt is jelezte: a tranzitzónába visszakísért migránsok nem menekültek, eszük ágában sincs beadni a kérelmet.
A kormány kész mérlegelni a szegedi Szeviép-ügy károsultjainak kártalanítását. Elmondta, a károsultakat képviselő ügyvéd fordult rajta keresztül a kormányhoz, amely várja a beadványt.
    Lázár János hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felelősséget is viselni kell, ezért a kabinet fontosnak tartja a szegedi városvezetés elszámoltatását az ügyben.
    "Az elszámoltatásnak és a kártalanításnak egyszerre kell zajlania" - jelentette ki.
A kormány négysávos út megépítéséről döntött Törökszentmiklós, Püspökladány és Berettyóújfalu között, a beruházás várható költsége 100 milliárd forint. Lázár János megerősítette, hogy Szolnokot össze kívánják kötni az M0-ás körgyűrűvel.
    Beszámolt arról is, hogy mintegy 74 ezer hadigondozott havi juttatását 8550 forintról 10 ezer forintra emelik.
    A miniszter sajtótájékoztatóján felszólította a Jobbik vezetőit, hogy ne uszítsák a kistelepülési polgármestereket az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban, mert a megvalósított változtatások jól sikerültek, a fejlődés biztosított.