A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Elvárás nincs, remény viszont van

Regőczy Krisztina és Gyurta Dániel is nagyon várja a téli olimpiát

A február 9-én rajtoló pjongcsangi téli olimpiai játékok közelségét jól példázza, hogy lapunk megjelenésének napjára sportolóink egy része már el is utazott Dél-Koreába. Erre szükség is van, hiszen a nyolc órás időeltolódás miatt nem lesz könnyű az akklimatizálódás. A MOB által szervezett hivatalos fogadalomtétel és búcsúztatás alkalmával nem csupán a téli játékok magyar indulói voltak jelen, de eljött az egyetemes magyar sport számos korábbi és jelenlegi klasszisa, téli és olimpiai játékok korábbi hősei. Lapunk az utolsó magyar téli olimpiai éremszerzőt, valamint a londoni nyári játékok úszóbajnokát kérte fel egy előzetes esélylatolgatásra.

– Élsportolóként a nyári olimpiákon érdekelt. A téli olimpiákhoz milyen viszony fűzi?
– Eddig kizárólag televíziós kapcsolatom volt a téli olimpiákkal, az viszont nagyon is aktív, hiszen amit csak lehetett, igyekeztem mindig megnézni a téli játékok eseményeiből is. Szerettem a jégkorongmeccseket, de érdeklődve követtem nyomon a lesiklást, a sílövészetet vagy éppen a gyorskorcsolyát is. És nyilván mindig szurkoltam a magyaroknak, bármilyen sportágban, bármilyen esélyekkel álltak is rajthoz.
– Most különleges téli olimpiánk lehet, mert végre van reális esélye a magyar éremnek.
– Igen, ez így van, egyetértek, bár rögtön szeretném leszögezni, hogy nem szeretnék semmiféle nyomást helyezni rövid pályás gyorskorcsolyázóinkra. Nem tartanám szerencsésnek, ha most ezekre a srácokra helyeznénk annak minden terhét, hogy 1980 óta nem született magyar dobogós helyezés téli olimpián. Akár az éghajlati adottságainkat, akár a sokáig fennálló létesítményi helyzetet vesszük alapul, nem vagyunk télisport-nagyhatalom. A téli olimpiákon való viszonylagos eredménytelenség ennek tudható be. Most valóban felcsillant annak reménye, hogy lesz magyar érem, de ezt a magam részéről semmiképpen nem fogalmaznám meg elvárásként. A rövid pályás gyorskorcsolya ráadásul nagy szerencsefaktorú sportág, tehát nem is csak a felkészültségen vagy a rátermettségen múlhat a végeredmény. Megismerve őket, biztosra veszem, hogy mindent megtesznek a jó szereplésért, ráadásul az elmúlt évek eredményei igazolják a világ legjobbjai közé tartoznak. Hogy aztán ez mire lesz elég, az majd Pjongcsangban kiderül.
– Ha jók az értesüléseim, akkor ön is jelen lesz a téli játékokon.
Olvassa végig a Gyurta Dániellel készült, valamint a Regőczy Krisztinával készült interjúnkat a Magyar Fórumban!