A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Soros szatócsboltja, vagy nemzetek Európája

Nem mindegyVersenyhátrányban

A vendégcsap intézményt támogatjuk

Tapasztaljuk, ha egy csehországi vagy németországi kisvárosban üzemel helyi sörfőzde, akkor biztos, hogy az ottani vendéglátóhelyeken annak a sörgyárnak a söreit lehet elsősorban kapni. Mi is ezt szeretnénk Magyarországon – mondta megkeresésünkre a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. Gyenge Zsoltot arról is faggattuk, mi a véleménye arról, hogy több fórumon azt olvassuk, hogy a kézműves megjelölés alatt sokfelé készítettek silány minőségű terméket.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordulnak, hogy megszülessenek azok a döntések, amelyek biztosítják a magyar kisüzemi sörfőzdéknek a szabad piacra lépését. Eddig nem tudtak megjelenni a szabad piacon?
 

– A multinacionális sörgyárak „fogságban” tartják a vendéglátóhelyek jelentős részét. Ez a kijelentés meglepő lehet, holott az igazság, hogy olyan szerződéseket kötnek a vendéglátóhelyek üzemeltetőivel, tulajdonosaival, ami által visszaélnek gazdasági erőfölényükkel, és a kis- az alternatív sörgyártókat nem engedik be a saját piacukra. Ez úgy történik, hogy kimegy a sörgyár képviselője, a kocsmárosnak ígér, mondjuk 1 millió forintot – ha frekventált helyről van szó, akkor ennél sokkal többet – ha a következő 5-10 évben csak az ő söreit árulják. Egy kis sörfőzde ezzel képtelen konkurálni, versenyezni. Példaként egy személyes történet: az a 17-18 ezer lakosú kisváros, ahol saját sörfőzdém üzemel, legalább 35 olyan vendéglátóhellyel, ahol csak nagy sörgyárak termékét lehet kapni, és csak két helyen árusítják a mi sörünket. Söreinket utaztatni kell – esetenként 100 kilométert is – pedig milyen egyszerű lenne, ha helyben el lehetne adni. Gondoljunk arra, hogy ha egy csehországi, vagy németországi kisvárosban üzemel egy helyi sörfőzde, akkor biztos, hogy az ottani vendéglátóhelyeken annak a sörgyárnak a söreit lehet elsősorban kapni. Mi is ezt szeretnénk Magyarországon.
 
Viszont a GVH már megállapította a magyar kisüzemi sörfőzdék versenykorlátozó jelenségeit. Tudtommal kötelezték a három legnagyobb magyarországi sörgyárat, hogy 2017 végéig 20%-kal csökkentsék a kizárólagos szerződéseken keresztüli értékesítéseiket. Ez nem segített önökön? Nem lett belőle semmi?
 

– A GVH-nak ez a döntése, egy „nesze semmi, fogd meg jól.” Kötelezték a multi sörgyárakat, hogy nyissák meg piacuk pontosan 19%-át az alternatív sörgyártók előtt – de ezt mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Azt viszont tudom, hogy egyesületünk tagjai közül senki semmit ebből nem érez, ugyanúgy nem engedik be őket, a multik által levédett kocsmákba. Ezért fordultunk még egyszer a Gazdasági Versenyhivatalhoz – ahol a vizsgálat még tart, sajnos nem dolgoznak rohamtempóban.
 
Több fórumon azzal vádolják önöket, hogy a kézműves megjelölés alatt sokfelé készítettek silány minőségű terméket. De attól, hogy valami nagyüzemi, az már biztosan jó?
 

– Azt a piac eldönti, hogy valami silány minőségű, vagy sem. Ha egy sörfőzde silány minőségű sört készít, vagy ha mondjuk egy pék silány minőségű kenyeret süt, akkor a vevő elfordul tőlük. Egyértelmű, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy minél jobbat készítsen. Mindez igaz a nagy sörgyárakra is, ha termékeiket nem vagy csak nyomott áron tudják eladni, akkor is a vevők döntenek. Tehát vannak nagyon jó nagyüzemi és kézműves sörök, ahogy mindkét ágazatban rosszak is. Előfordul, hogy a kis sörfőzdéknél változékony a minőség.
 
Ha egy kocsma tulajdonosának sikerül is elérnie, hogy más üveges – tehát kézműves – sört is árulhasson, bajba kerülhet, ha eközben a „szerződéses söre” nem fogy eléggé? Így a kézműves sör árusítását nem reklámozza.
 
– Egyesületünk a vendégcsap intézményéért küzd. Tehát nem mondjuk azt, hogy a multik ne támogassák továbbra is a vendéglátóhelyeket, a kocsmákat. Adjanak nekik pénzt, tettessék ki velük a reklámtábláikat – de a kizárólagosság ellen viszont tiltakozunk, és azt szeretnénk, hogy a vendégcsap által a vevő dönthesse el, hogy melyik sörfőzde sörét kéri.
 
Mekkora a kereslet a kézműves sörökre?
Olvassa végig interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!