A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

(V)érmes reményekkel

Rövid pályás gyorskorcsolyázóink 28 szűk esztendőt zárhatnak le

A most hétvégén rajtoló téli olimpiai játékokat érzékelhetően nagyobb várakozás előzi meg idehaza, mint az elmúlt téli játékok bármelyikét. Ennek oka abban keresendő, hogy rövid pályás gyorskorcsolyázóink az elmúlt három évben egyetlen világversenyről sem jöttek haza dobogós helyezés nélkül, és így, ebből kiindulva 38 esztendő elteltével ismét reális esélye van egy téli olimpiai magyar éremszerzésnek. A rövid pályás gyorskorcsolya-csapat legeredményesebb tagját, Liu Shaolin Sándort még az elutazás előtt, az olimpikonok fogadalomtétele után kérdeztük meg az esélyekről, a reményekről és a várakozások fogadtatásáról.

- Hallotta Áder János köszöntő beszédét?
- Természetesen nagy figyelemmel hallgattam meg a köztársasági elnök úr beszédét, nagy megtiszteltetés, hogy személyesen is eljött a fogadalomtételünkre.
- Ha már a megtiszteltetést szóba hozta: önökről, rövid pályás gyorskorcsolyázókról külön is szólt, megemlítve, hogy nagy várakozás kíséri leendő olimpiai szereplésüket.
- Igen, ezt is hallottam. Csapattársaim nevében is mondhatom, hogy nagyszerű érzés számunkra ez a megkülönböztetett figyelem, amellyel nemcsak Áder János, hanem az egész sportszerető közvélemény kitüntet minket. Amúgy is megtisztelő dolog egy olimpián képviselni a hazánkat, de így, hogy ennyire az érdeklődés középpontjában vagyunk, ez még inkább igaz.
- Nem hallgathatjuk el, hogy ez részben az elmúlt évek kiváló szereplésének is köszönhető, amely viszont éremvárományossá tette önöket Pjongcsangban is. Ezt miként élik meg?
- Pozitívan és örömmel. Ez ugyanis egyrészről azt mutatja, hogy a szurkolók bíznak bennünk, másfelől pedig azt, hogy tudják, értékelik azt a munkát, amelyet az elmúlt években elvégeztünk, és amelyek az utóbbi évek világversenyein eredményekben is visszaköszöntek. Az pedig nyilván számunkra is egyfajta visszacsatolás, hogy az emberek úgy érzik: van miért szorítani nekünk, van értelme követni a szereplésünket.
- Körülbelül egy évvel ezelőtt interjút adott lapunknak csapattársa, Knoch Viktor. Ő akkor azt nyilatkozta, hogy minden valószínűség szerint nem változtatnak a már bevett felkészülési metóduson, hiszen az eredmények azt mutatják, hogy az sikeres. Tényleg így lett, hasonlóan készültek tavaly is, mint a korábbi években?
- Viktor remek jósnak bizonyult, mert valóban az elmúlt évekhez hasonlóan készültünk most is. Igaz, nem is indokolta semmi azt, hogy változtassunk. Az érdemi munka mindig május elején veszi kezdetét. Ez azt jelenti, hogy a pihenőnk nekünk április hónapra esik, körülbelül egy hónapra állunk le teljesen. Aztán májustól edzésbe állunk, száraz edzésekkel és kondi termi foglalkozásokkal igyekszünk erőnlétileg megalapozni magunkat. Nyártól már nekikezdünk a jeges edzéseknek is, és biciklizés, futás is szerepel a programban, de ez utóbbiak aránya nem túl nagy. Általában a nyári időszak második felében vonulunk el edzőtáborba, ami az utóbbi időben már – a sportág megnövekedett támogatásának köszönhetően – Kanadában szokott lenni. Idén összesen kilenc hetet edzőtáboroztunk. Ebből négy hetet ezúttal is Kanadában töltöttünk, remek körülmények között. De nagyszerű lehetőségeink voltak a háromhetes olaszországi és a kéthetes hazai táborozás során is. Nagyon kemény kilenc hetes időszakot teljesítettünk, de megérte, mert remek erőállapotban és megfelelő felkészültséggel kezdhettük meg az idényt. Sikerült megszerezni a maximális kvótamennyiséget, ami már önmagában is sikerként értékelhető.
- Ejtsünk néhány szót az olimpiáról. Az egyik legnagyobb riválisnak a dél-koreaiak számítanak. Számít ebből a szempontból, hogy ők hazai jégen fognak versenyezni?
Olvassa végig interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!