A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Soros szatócsboltja, vagy nemzetek Európája

Nem mindegyBalliberális álvélemények

Zsille Gábor: A Visztulától a Dunáig

„Lengyelország sorsa az EU-ban Orbán Viktor kezében lenne?” – az utóbbi napokban ezt a kérdést boncolgatja a lengyel sajtó. E felvetés alapja, hogy a lengyel szavazati jog megvonásával fenyegető uniós eljárást Orbán Viktor akaszthatja meg szavazatával az Európai Tanácsban. A véleményeket a gazeta.pl című világhálós lap foglalta össze.
Az első kérdés úgy hangzik: Milyen szövetséges Orbán Viktor? Ez a kérdés azért fontos a lengyeleknek, mert úgy látják, hogy miniszterelnökünk nagyobb befolyással vesz részt a brüsszeli diplomáciában, mint a jelenlegi lengyel kormány. Orbán hivatalosan támogatja Lengyelországot, mert szüksége van rá, de nem látható előre, mit tesz, ha az egész EU ellen kell szavaznia – idéz a lengyel portál egy meg nem nevezett magyar szakértőt. Az összeállítás e ponton válik megkérdőjelezhetővé, keményebb szóval szakmailag hiteltelenné. Mert a „meg nem nevezett magyar szakértők” rendszerint – tisztelet a kivételnek – a balliberális pártok soraiból vagy holdudvarából kerülnek ki. A levitézlett SZDSZ szélnek eresztett vezetői másnapra akkora szakértők lettek, hogy a fal adja a másikat. Ahogy a rendszerváltás időszakában az MSZMP, majd az MSZP politikusai is mind szakértővé vedlettek. Emlékezhetünk, hogy 1994-ben Horn Gyula már egy „szakértő kormány” irányítója volt. Egy szó mint száz, a névtelenül beidézett magyar szakértői vélemények ösztönös óvatossággal kezelendők.
A lengyel lap a továbbiakban arról értekezik, hogy Orbán Viktor ma szabadon mozoghat az európai szalonokban. Pártja, a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, amely nagyhatalom az EU politikájában, hiszen többsége van az Európai Parlamentben. Ennek a pártnak a tagja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is. Lengyelországot a jelenleg ellenzékben lévő mérsékelt jobboldali Polgári Platform képviseli az EPP-ben. E ponton következik egy szakértői idézet a Gazeta Wyborcza volt berlini tudósítójától: „Ha mindez kevés lenne, a magyarok miniszterelnöke akkor sem jönne zavarba. Az elmúlt években bizonyította, hogy az EPP-tagságtól függetlenül is jól együttműködik a német kereszténydemokratákkal, akiknek a vezetője Angela Merkel.” A Gazeta Wyborcza, melynek alapító tulajdonosa a közismert Adam Michnik, nyíltan közellenségnek tekinti Orbán Viktort és a most Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot is – ennélfogva a volt berlini tudósítójának szakvéleménye sem tekinthető elfogulatlannak.
A sajtószemle szerint „egyes lengyel szakértők” úgy vélekednek, hogy Varsó csak Orbán kegyére hagyatkozhat. Egy európai parlamenti lengyel képviselő, aki PiS-tagból „mérsékelt liberálissá változott, egy interjúban egyenesen azt állította: „Lengyelország ma Orbán Viktor gyarmata.” Ki-ki döntse el, hogy ez vajon személyes meggyőződésből vallott valódi vélemény, vagy csak afféle megélhetési, pártvonalas álvélemény.
A teljes lengyel-magyar rovat minden héten a Magyar Fórumban!