A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Migránsokra költi pénzünket az ENSZ?

Széplaky Bálint

Felemás magyar tapasztalatok

Ezek után joggal kérdezi meg az átlagember, hogy akkor mégis mire jó ez a szervezet? Az ENSZ pozitív tevékenységnek indult, alapgondolata szerint a további világégések megakadályozására alapították, valamint azért, ha az erősebb lerohanja a gyengébbet (lásd 1956), akkor a gyengébbek segítséget kapjanak. Fontos állomása volt a szervezet tevékenységének a magyar forradalom, hiszen számos hazánkfián segítettek, akik a Vörös Hadsereg és a kommunista megtorlás elől menekültek nyugatra.
Ugyanakkor ma már azt is biztosan tudjuk, hogy az ENSZ nem tett meg értünk mindent 1956-ban. Két évvel ezelőtt oldották fel a magyar kormány kérésére az erre vonatkozó titkosított dokumentumokat, melyekkel Nagy András történész kezdett foglalkozni. Ezek tanulmányozása során megállapította, hogy „az ENSZ formálisan fenntartotta a látszatot, hogy foglalkozik a magyar forradalom ügyével, de valójában nem így tett, Hammarskjöld újraválasztása előtt állt, és ehhez szüksége volt a Szovjetunió támogatására is.” Elképesztő az is, hogy milyen nagy mennyiségű ismeretanyag birtokában nem cselekedett a világszervezet. Egyedül Povl Bang-Jensen dán diplomata azonosult a magyar üggyel, őt viszont ellehetetlenítették, sorozatosan megalázták, majd 1959 novemberének végén eltűnt, és három nap múlva, 1959. november 25-én – amikor az ENSZ közgyűlésén a magyar ügy tárgyalása volt esedékes – átlőtt halántékkal találták meg egy New York-i parkban.
Mit kell tudni a főtitkárról? Mekkora pénz felett rendlekezik az ENSZ? Mire költi? Olvassa el a legújabb Magyar Fórumban!