A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Erdélyi Borkalauz

A Nemzeti Borkiválóság Program keretén belül februárban jelenik meg az Erdélyi Borkalauz című könyv, amely a Kárpát-medence szőlőfajtáit, borvidékeit és borait bemutató sorozat első része - tudtuk meg a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosától.

Erdély inkább a pálinkáról híres és nem a borairól. Miért éppen Erdély?
 

–Természetesen van relevanciája Erdéllyel, mint bortermelő vidékkel foglalkozni, hiszen ott a szőlőtermesztés és borkészítés nyomai több mint két évezredre nyúlnak vissza. Kárpát-medence egyébként is organikus egység, és nem csupán ökológiai szempontból. Bár a Kárpát-medence jogi besorolása szerint több országból áll, azonban termőhelyként, klímájában és hagyományaiban egységet alkot. Olyan érték van jelen ebben a régióban, mely a világon egyedülálló lehetőséget nyújt az itt élőknek.
 
Mi alapján választották ki, mely pincészetek, borászatok kerüljenek be a kötetbe?
 

–Az Erdélyi bormustra felhívásra fehér-, rozé- és vörösborral jelentkezhettek a termelők, akár több tétellel is. A közel háromszáz pincészet megkeresése révén beérkező borokból 34 minta – 23 fehér-, 2 rozé és 9 vörösbor – kóstolója sikeresen lezajlott. A minősítésen az Országos Borszakértő Bizottság tagjai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai vettek részt. Az értékelés szempontjai nemzetközi borbírálati rendszeren alapultak, a hagyományos 100 pontos rendszerben történtek.
 
A kötet egyben reklám is?
 

–Inkább ismertető jellegű. Az Erdélyi Borkalauz lehetőséget biztosít az erdélyi borok és pincészetek megismerésére, segít a borválasztásban, a kárpát-medencei szőlőfajták megismerésében, melynek köszönhetően a magyar és külpiaci pozicionálást szeretné a szaktárca támogatni. Ebben komoly támogatást jelentenek a kormány által elindított határon túli gazdaságfejlesztési programok, melyek a mi céljaink elérését is segítik. Célunk, hogy a magyar borászok közösségei határon innen és túl összefogjanak, fejlesszék kapcsolataikat, osszák meg egymással tudásukat, jelenjenek meg közös rendezvényeken, és együtt fejlesszék gazdaságukat.
 
Medveczky Attila