A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Ilyen most a kapcsolat Moszkva és Washington között

Euronews

Milyen eredményt hozhat Szíriában az orosz–iráni–török együttműködés? Joggal tart-e Oroszországtól az Európai Unió? Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov a Global Conversation vendége. Galina Polonszkaja kérdezte őt a nemzetközi diplomácia alakulásáról.

Köszönjük, hogy időt szakított ránk! Első kérdésem az orosz–amerikai viszonyra vonatkozik. Egy évvel azután, hogy Donald Trump elnök lett, ez a kapcsolat feszültebbé vált, mint valaha. Többet vártak Trump elnökségétől?
 
– Azt nem mondanám, hogy vérmes reményeink lettek volna. Mostanában kelendő spekuláció, hogy Oroszország Trumpra fogadott, és vesztett. Valóban elhangzott néhány kijelentés közszereplők, politikusok szájából, amelyek Donald Trump megválasztását támogatták, de mérvadó személyek, akik a külpolitikáért felelnek, az elnöktől a külügyminiszterig, sohasem fogadtak senkire. Azt mondták el világosan, hogy Oroszország olyan elnökkel és kormányával szándékozik együtt dolgozni, akit az adott ország népe megválaszt.
Ez tényleg így van, nem tudtuk megjósolni a jövőt. Nem avatkoztunk be, pedig még mindig beszélik, hogy volt valamiféle orosz állami beavatkozás a kampányban, de én még egyetlen bizonyítékot sem láttam ezzel kapcsolatban.
Nagyon remélem, hogy azok a tendenciák, amelyek – úgy látom – uralják Washingtont, előbb-utóbb kihalnak. Az elnök még mindig a saját feje után megy, persze figyelembe véve a kompromisszum szükségességét és a kongresszusi hangulatot, és továbbra is azt állítja, amit a választási kampányban, hogy egy normális, kölcsönösen tiszteletteljes és kölcsönösen előnyös kapcsolatot akar kiépíteni Oroszországgal.
 
Pedig arra senki sem kényszerítette, hogy szankciókat írjon alá, és fegyvert adjon Ukrajnának…
Olvassa végig az orosz külügyminiszterrel készült interjút a legújabb Magyar Fórumban!