A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Választási tét a munkahelyek megvédése

Medveczky Attila

A baloldalon ma ugyanazok készülődnek, akik tönkretették a gazdaságot és megduplázták a munkanélküliséget. Önök azt mondják, a baloldal a multikat szolgálja, de a Mercedes, az Audi nem multi cégek, amelyeknek gyáraiban idehaza több ezer magyar dolgozik? – tettük fel többek között a kérdést a Fidesz-frakció szóvivőjének, aki szerint Karácsony Gergely egyértelműen Soros György embere.

Ha valóban rekordalacsony a munkanélküliség, azt mivel magyarázza a nagyobbik kormánypárt?
 

– A Fidesz kormányzása óta a segélyeket felváltotta a munka, a munkanélküliség 12 százalékról 3,8 százalékra csökkent, amellyel valóban egész Európában az élen járunk. Soha ennyien nem dolgoztak még az országban: 4 millió 447 ezren, vagyis 750 ezerrel többen, mint 2010-ben. A fiatalok munkanélküliségi rátája 30-ról 10 százalékra csökkent, miközben a diplomás munkanélküliség gyakorlatilag eltűnt. A rekord alacsony munkanélküliség és a rekord magas foglalkoztatás a polgári kormány megfontolt, átgondolt gazdaságpolitikájának köszönhető.
 
Ám ilyenkor mondja az ellenzék, hogy ebbe beleszámolják a közmunkásokat is…
 

– A jelenlegi kormány munkát ajánl. Aki ma Magyarországon akar dolgozni, az tud is munkát vállalni. A fenti számok nagy részét nem a közmunkások teszik ki. A kormányzat egyértelműen törekszik a közmunkások az elsődleges munkaerőpiacra történő visszavezetésére.
 
Milyen gazdaságpolitikával készül a Fidesz és milyennel a baloldal a választásokon?
 

– A baloldalon ugyanazok készülődnek, akik kormányzásuk alatt tönkretették a magyar gazdaságot és megduplázták a munkanélküliséget. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, egykori miniszterelnök és a szocialisták világéletükben a külföldi gazdasági érdekeket és a multikat szolgálták. Leépítették a hazai vállalkozásokat, és ezzel veszélybe sodorták a magyar munkahelyeket. Agyonadóztatták a munkavállalókat és a munkaadókat, megalázóan alacsony béreket fizettek a dolgozóknak, a közszférában is csökkentették a béreket, és sokaknak inkább adtak segélyt, mint munkát. A balliberális kormányzás alatt megduplázódott a munkanélküliség, leépítések voltak a vállalkozásoknál, de az egészségügyi dolgozók vagy a pedagógusok körében is.  Az ellenzéki pártok az elért eredmények ellenére kezdettől támadják a kormány gazdaság- és foglalkoztatáspolitikáját. Ha rajtuk múlna, visszatérnének ugyanahhoz a szélsőséges gazdaságpolitikához, amivel egyszer már tönkretették az országot. Ha a választóktól felhatalmazást kapunk az április 8-i választásokon, folytatjuk a jól bevált gazdaságpolitikánkat: ma már abban is biztos lehet mindenki, hogy aki dolgozik, előbbre is tud lépni, egyre jobban megéri dolgozni, mert csökkennek az adók és nőnek a bérek. A minimálbér és a szakmunkás minimálbér soha nem látott mértékben emelkedik, miközben csökkennek a vállalkozások munkát terhelő adói, és a közszférában is jelentős béremelések valósulnak meg.
 
Mennyire lényeges a KKV-szektor megerősítése?
 

– A versenyszféra béremelését a vállalkozások tudják végrehajtani. Annak érdekében, hogy a vállalkozások emelni tudják a béreket, jelentősen csökkentjük adóterheiket: Európában a legalacsonyabb társasági adót biztosítjuk számukra, duplájára emeltük a kisvállalkozói adókedvezményt és csökkentjük a béreket terhelő munkáltatói adókat. Ezekkel az adócsökkentésekkel 580 milliárd forintról mondott le az állam a vállalkozások javára, ennek köszönhetően emelkedik idén 25 százalékkal a szakmunkás minimálbér és 15 százalékkal a minimálbér.
 
Önök azt mondják, a baloldal a multikat szolgálja, de a Mercedes, az Audi nem multi cégek, amelyeknek gyáraiban idehaza több ezer magyar dolgozik?
 

– A fejlődés egyik motorja a nagy autógyárak mellett a teljes magyar embereket foglalkoztató beszállítói kört is felölelő járműgyártás volt, amelynek súlya növekedett. Az Ön által említett cégek hozzáadott értéket hordoznak, több száz magyar kis- és középvállalkozást foglalkoztatnak.
 
Aztán itt van Karácsony Gergely, a szocik és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, aki nem csak a multikat, de a kvótát is lelkesen támogatja.
 

– Újságíróként bizonyára tudja, hogy Karácsony Gergely már eddig is Soros György elszánt támogatója volt. Zuglói polgármesterként az illegális bevándorlók számára ajánlott fel ingatlanokat, hogy így szolgálja a Soros-terv végrehajtását. Pártelnökként pedig utasította a Párbeszéd brüsszeli képviselőjét, hogy minden migránspárti határozatot szavazzon meg. Egyértelmű, hogy Soros érdekét szolgálja.