A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Választási tét a munkahelyek megvédése

Medveczky Attila

A baloldalon ma ugyanazok készülődnek, akik tönkretették a gazdaságot és megduplázták a munkanélküliséget. Önök azt mondják, a baloldal a multikat szolgálja, de a Mercedes, az Audi nem multi cégek, amelyeknek gyáraiban idehaza több ezer magyar dolgozik? – tettük fel többek között a kérdést a Fidesz-frakció szóvivőjének, aki szerint Karácsony Gergely egyértelműen Soros György embere.

Ha valóban rekordalacsony a munkanélküliség, azt mivel magyarázza a nagyobbik kormánypárt?
 

– A Fidesz kormányzása óta a segélyeket felváltotta a munka, a munkanélküliség 12 százalékról 3,8 százalékra csökkent, amellyel valóban egész Európában az élen járunk. Soha ennyien nem dolgoztak még az országban: 4 millió 447 ezren, vagyis 750 ezerrel többen, mint 2010-ben. A fiatalok munkanélküliségi rátája 30-ról 10 százalékra csökkent, miközben a diplomás munkanélküliség gyakorlatilag eltűnt. A rekord alacsony munkanélküliség és a rekord magas foglalkoztatás a polgári kormány megfontolt, átgondolt gazdaságpolitikájának köszönhető.
 
Ám ilyenkor mondja az ellenzék, hogy ebbe beleszámolják a közmunkásokat is…
 

– A jelenlegi kormány munkát ajánl. Aki ma Magyarországon akar dolgozni, az tud is munkát vállalni. A fenti számok nagy részét nem a közmunkások teszik ki. A kormányzat egyértelműen törekszik a közmunkások az elsődleges munkaerőpiacra történő visszavezetésére.
 
Milyen gazdaságpolitikával készül a Fidesz és milyennel a baloldal a választásokon?
 

– A baloldalon ugyanazok készülődnek, akik kormányzásuk alatt tönkretették a magyar gazdaságot és megduplázták a munkanélküliséget. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, egykori miniszterelnök és a szocialisták világéletükben a külföldi gazdasági érdekeket és a multikat szolgálták. Leépítették a hazai vállalkozásokat, és ezzel veszélybe sodorták a magyar munkahelyeket. Agyonadóztatták a munkavállalókat és a munkaadókat, megalázóan alacsony béreket fizettek a dolgozóknak, a közszférában is csökkentették a béreket, és sokaknak inkább adtak segélyt, mint munkát. A balliberális kormányzás alatt megduplázódott a munkanélküliség, leépítések voltak a vállalkozásoknál, de az egészségügyi dolgozók vagy a pedagógusok körében is.  Az ellenzéki pártok az elért eredmények ellenére kezdettől támadják a kormány gazdaság- és foglalkoztatáspolitikáját. Ha rajtuk múlna, visszatérnének ugyanahhoz a szélsőséges gazdaságpolitikához, amivel egyszer már tönkretették az országot. Ha a választóktól felhatalmazást kapunk az április 8-i választásokon, folytatjuk a jól bevált gazdaságpolitikánkat: ma már abban is biztos lehet mindenki, hogy aki dolgozik, előbbre is tud lépni, egyre jobban megéri dolgozni, mert csökkennek az adók és nőnek a bérek. A minimálbér és a szakmunkás minimálbér soha nem látott mértékben emelkedik, miközben csökkennek a vállalkozások munkát terhelő adói, és a közszférában is jelentős béremelések valósulnak meg.
 
Mennyire lényeges a KKV-szektor megerősítése?
 

– A versenyszféra béremelését a vállalkozások tudják végrehajtani. Annak érdekében, hogy a vállalkozások emelni tudják a béreket, jelentősen csökkentjük adóterheiket: Európában a legalacsonyabb társasági adót biztosítjuk számukra, duplájára emeltük a kisvállalkozói adókedvezményt és csökkentjük a béreket terhelő munkáltatói adókat. Ezekkel az adócsökkentésekkel 580 milliárd forintról mondott le az állam a vállalkozások javára, ennek köszönhetően emelkedik idén 25 százalékkal a szakmunkás minimálbér és 15 százalékkal a minimálbér.
 
Önök azt mondják, a baloldal a multikat szolgálja, de a Mercedes, az Audi nem multi cégek, amelyeknek gyáraiban idehaza több ezer magyar dolgozik?
 

– A fejlődés egyik motorja a nagy autógyárak mellett a teljes magyar embereket foglalkoztató beszállítói kört is felölelő járműgyártás volt, amelynek súlya növekedett. Az Ön által említett cégek hozzáadott értéket hordoznak, több száz magyar kis- és középvállalkozást foglalkoztatnak.
 
Aztán itt van Karácsony Gergely, a szocik és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, aki nem csak a multikat, de a kvótát is lelkesen támogatja.
 

– Újságíróként bizonyára tudja, hogy Karácsony Gergely már eddig is Soros György elszánt támogatója volt. Zuglói polgármesterként az illegális bevándorlók számára ajánlott fel ingatlanokat, hogy így szolgálja a Soros-terv végrehajtását. Pártelnökként pedig utasította a Párbeszéd brüsszeli képviselőjét, hogy minden migránspárti határozatot szavazzon meg. Egyértelmű, hogy Soros érdekét szolgálja.