A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A kisebbség asszimilál?

M.T.

Hiába kezdett nyílt asszimilációs politikába szeptemberben Kijev, egyelőre nem nekik áll a zászló.

Kárpátalján a nyelviskolák és a magántanárok az elmúlt 4-5 évben nem győztek megfelelni az ukránajkúak megnövekedett magyar nyelvtanulási igényének – számol be a Kárpáti Igaz Szó. Évek óta túljelentkezés van – a zömében ukrán nyelvű településeken – a magyar kormány által támogatott nyelvtanfolyamokra. Három hete indult az ötödik turnus, amelyre 3985 fő iratkozott be 11 járás 41 településéről. Eddig összesen több mint 15 ezren jelentkeztek – lehetnek átfedések, ugyanis vannak, akik sikertelen záróvizsga után többször is próbálkoztak – a tanfolyamra és közel hatezren kaptak tanúsítványt alapfokú magyar nyelvtudásról.
Ez még messze nem minden! A kárpátaljai településeken az ukrán szülők egyre nagyobb számban adják gyermekeiket magyar óvodába és iskolába. A megyeszékhelyen tavaly nyílt új magyar csoport az egyik óvodában, olyan is akad, ahova 36 gyerek jár. Kétszeres, háromszoros a túljelentkezés. Szeptember elsején 83 gyerekkel három első osztály indult a Dayka Gábor Középiskolában, a Drugeth Gimnáziumban 36-an kezdték el tanulni a magyar ábécét. Ungváron ma már megszámlálhatatlanul sok a nyelviskolákban működő magyar csoport, és még többen járnak magántanárokhoz. A közösségi hálón számos olyan hirdetést lehet olvasni, hogy magyar nyelvtanárt vagy magyar ajkú dadust keresnek gyerekekhez.
Természetesen, a magyar nyelv népszerűsége az egyszerűsített honosítás bevezetésével függ össze. Hirtelen sokan felfedezték magyar gyökereiket, és élénk érdeklődést mutatnak nyelvünk iránt. Közrejátszik ebben az a rengeteg segítség is, amely Budapestről érkezik, gondoljunk csak a kanyaró elleni védőoltásra, vagy az egészségügyi felszerelésekre, amit múlt héten adtak át. Ezekből ugyanúgy részesülnek az ukránok is. Ezzel szemben Kijev mit ad? A nagy semmit, inkább elvesz.