A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

A kisebbség asszimilál?

M.T.

Hiába kezdett nyílt asszimilációs politikába szeptemberben Kijev, egyelőre nem nekik áll a zászló.

Kárpátalján a nyelviskolák és a magántanárok az elmúlt 4-5 évben nem győztek megfelelni az ukránajkúak megnövekedett magyar nyelvtanulási igényének – számol be a Kárpáti Igaz Szó. Évek óta túljelentkezés van – a zömében ukrán nyelvű településeken – a magyar kormány által támogatott nyelvtanfolyamokra. Három hete indult az ötödik turnus, amelyre 3985 fő iratkozott be 11 járás 41 településéről. Eddig összesen több mint 15 ezren jelentkeztek – lehetnek átfedések, ugyanis vannak, akik sikertelen záróvizsga után többször is próbálkoztak – a tanfolyamra és közel hatezren kaptak tanúsítványt alapfokú magyar nyelvtudásról.
Ez még messze nem minden! A kárpátaljai településeken az ukrán szülők egyre nagyobb számban adják gyermekeiket magyar óvodába és iskolába. A megyeszékhelyen tavaly nyílt új magyar csoport az egyik óvodában, olyan is akad, ahova 36 gyerek jár. Kétszeres, háromszoros a túljelentkezés. Szeptember elsején 83 gyerekkel három első osztály indult a Dayka Gábor Középiskolában, a Drugeth Gimnáziumban 36-an kezdték el tanulni a magyar ábécét. Ungváron ma már megszámlálhatatlanul sok a nyelviskolákban működő magyar csoport, és még többen járnak magántanárokhoz. A közösségi hálón számos olyan hirdetést lehet olvasni, hogy magyar nyelvtanárt vagy magyar ajkú dadust keresnek gyerekekhez.
Természetesen, a magyar nyelv népszerűsége az egyszerűsített honosítás bevezetésével függ össze. Hirtelen sokan felfedezték magyar gyökereiket, és élénk érdeklődést mutatnak nyelvünk iránt. Közrejátszik ebben az a rengeteg segítség is, amely Budapestről érkezik, gondoljunk csak a kanyaró elleni védőoltásra, vagy az egészségügyi felszerelésekre, amit múlt héten adtak át. Ezekből ugyanúgy részesülnek az ukránok is. Ezzel szemben Kijev mit ad? A nagy semmit, inkább elvesz.