A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Kicsoda Vígh György?

Märle Tamás

Ha leszólítanák a járókelőket ma az utcán, hogy kicsoda Vígh György, valószínűleg a legtöbben csak bután néznének. Pedig kevés ilyen embert találni ma az országban, a legtöbben nem lennének képesek arra, amire ő képes volt.
A sajtó se nagyon ír róla, hiába tüntették ki a múlt héten. Egyszerűen a mai világban néhány nap után már nincs hírértéke annak, amit ő tett. Olyan, mintha egy régi korból maradt volna itt, mintha Zrínyi Miklós vagy Dugovics Titusz kortársa lenne. Hiszen ma nem a Vígh Györgyök a példaképek, hanem az A8-assal lányok közé járó és whiskey-t liter számra rendelő Kis Grófó vagy a hisztérika C. Ronaldo. Nem a frissen nyugdíjazott testnevelő tanár. A bulvársajtóban is, ha megjelent egy-egy cikk róla, akkor nem tettét méltatták, hanem érzelmeivel való küszködését ecsetelték.
Azt is mondhatnánk, hogy Vígh György nem ebből a világból való, hiszen ma az önzés természetes, nem az önfeláldozás. Ahogy Csorja Gergely írta ugyanezeken a hasábokon, éppen emiatt rohan Európa a vesztébe. Amíg az öreg kontinens lakói elpuhulnak, és nem látnak tovább saját kényelmüknél, addig a muszlim világban minden fölé emelték az önfeláldozást, ebből fakad az öngyilkos merénylők tette is.
Természetesen Isten ments’ európai öngyilkos merénylőktől, de azért az mégis csak szomorú, hogy alig tudja valaki az események után egy évvel, kicsoda Vígh György.
Az említett tornatanár 35 éve házasodott össze feleségével. Két gyermekük született, Laura tavaly töltötte be a 18-at, Balázs pedig 30 éves volt, de már egyikük sincs velük. Ugyanakkor más családok gyermekei Vígh Györgynek köszönhetik életüket, mivel saját életét kockára téve hat gyereket, illetve sportolót mentett ki a lángok közül, amikor tavaly január 20-án éjjel egy sítáborból hazafelé tartó magyar autóbusz balesetet szenvedett az olaszországi A4-es autópályán. A buszon ötvenhatan utaztak, 43 gyerek, 11 felnőtt és a két sofőr. A tragédiában tizenheten haltak meg, köztük Vígh György két gyermeke.
Hónapokig kórházban feküdt feleségével, majd újra kellett tanulnia járni. Pedagógus pályafutását befejezte, mivel épp a veronai busztragédia idején érte el a nyugdíjkorhatárt. Múlt héten azonban a Testnevelési Egyetem szenátusi ülésén vette át a TF Hőse-díjat, az elismerést Mocsai Lajos rektor, a TE vezetői, valamint a szenátus tagjai adták át Vígh Györgynek.
Az, amire ő képes volt, túlmutat önmagán. Kétségtelen, hogy a mai társadalom romokban hever, és ha nem képes megújulni, elvész. Vígh György példáját éppen ezért is kell mindenkinek ismernie, hogy lássuk, építkezni nem csak a múltból lehet. Az önfeláldozásra, az odaadásra ma is van példa, Vígh György korunk HŐSE. Így, csupa nagybetűvel.