A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Tüntetni tanulunk

Széplaky Bálint

Február 23-án a Független Diákparlament ismét utcára hívta a diákokat, miután Balogh Zoltán miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök sem reagált érdemben a követeléseikre. Nem mintha e politikusoknak ez kötelességük lenne, hiszen a működő diákönkormányzati rendszer által a párbeszéd folyamatos a diákság és a döntéshozók között. Diktatúrát festő ellenzéki médiatérben persze érthető, hogy a fiatalok jogosnak érzik ezen való felháborodásukat. Az oktatási rendszer fejlesztésére irányuló vágy közös kifejezése még rendben lenne, de az észérvek és a kidolgozott konkrét javaslatok helyett a „rendszerváltás” torz gondolatának hangulata és a nyilvánvaló ellenzéki politikai-hatalmi érdekek talán a tervezettnél is jobban áttetszettek a „minden fiatal érdekét szolgáló” demonstráció maszkján.

Független ellenzéki tüntetés
 
A demonstráció címének („Váltsunk rendszert, a közoktatásban”) megválasztása a szervezők dörzsöltségéről tanúskodott különösen úgy, hogy az okostelefonon csak az első két szó látszódott. Persze a cím és a tartalom között volt némi disszonancia. A 12+1 pontos követelésben számos, a diákok terhelésének csökkentésére vonatkozó javaslat van, mint például az, hogy töröljék el a nulladik órákat, csökkentsék le a heti óraszámot és ne növeljék a tanév hosszát. Emellett tartalmazza, hogy „Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!”, amivel – azt hiszem – legtöbben egyet is értenek. De hogy ezt miért kellene rendszerváltásnak nevezni, ha a háttérben nem a kormányt váltani akaró erők állnának? Jó kérdés.
A szervezőknek a Kossuth térre sikerült összehozniuk ezer embert, de ezt a számot Tarnay Kristóf Ábel ceremóniamester „kellő szerénységgel” 8 ezerre becsülte. Az ellenzéki pártok vezetőinek ez már bőven a kritikus tömeg fölött volt, így szinte természetes, hogy Vona Gábor és Dúró Dóra, valamint Szél Bernadett és Ungár Péter ott voltak a tömegben, hogy elnyerjék a könnyen befolyásolható fiatalok bizalmát.
Érdekes tény, hogy az oktatási rendszer fejlesztéséért évek óta küzdő Független Diákszervezetnek valahogy nem sikerült elérnie, hogy legyen akár csak egyetlen olyan molinó is, amelyen az oktatás minőségéért tett javaslatok üzenetét igyekszik eljuttatni a közvéleménye felé. A résztvevők például olyan plakátokkal fejezték ki kritikájuk esszenciáját, mint: „Balogh Zoltán mondjon le!”. Ezt a plakátot egy, az arcát halálfejes kendővel eltakaró srác tartotta a kezében. Zárójelben megjegyezzük, nyilvános tüntetésen szabályba ütközik az arc eltakarása. Az „Orbán egy g…” simicskai idézet is nagyon „lényegre törően” foglalta össze a demonstráció főbb törekvéseit.
És mi volt Rékasi Károly fiával és az anarchisták közé keveredő Vona Gáborral? Olvassa el a legújabb Magyar Fórumban!