A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Lila könnyek

Lázár Bence (1991–2018) emlékére

Életének 27. évében elhunyt az Újpest korábbi utánpótlás-válogatott labdarúgója, Lázár Bence. A kitűnő csatár hosszú ideje harcolt a szervezetét megtámadó gyilkos kórral, amellyel szemben végül elveszítette a csatát. A fiatal futballista temetéséről később intézkednek.
Különleges pályafutással büszkélkedhetett. A tehetséges, alázatos, valóban a sportágának élő fiatal srác Lajosmizsén vált futballistává. Nem mindennapi karrier, hogy egy Bács-Kiskun megyei kiscsapatból valaki eljusson az ország egyik legnépszerűbb csapatához. Lázár Bencének ez sikerült, az Újpesti TE utánpótlás-játékosa lett. A Megyeri úton is szépen folytatódott a történet, hiszen alig két évvel az újpesti szerződés után a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott. Nem is akárhogyan: első szereplése alkalmával rögtön két gólt szerzett a Kaposvár elleni bajnokin. Nem csak a tehetsége, de a futballhoz való hozzáállása is kiemelte az átlag fiatal labdarúgók közül, ezért Újpesten joggal érezhették úgy, hogy csiszolatlan gyémántra akadtak, aki hosszú időre orvosolhatja majd égető csatárgondjaikat.
Ám a közismerten Janus-arcú Sors, amely mindaddig cinkosan lekacsintott Lázár Bencére, attól kezdve a másik arcát mutatta a tehetséges játékos felé. Komoly sérülések jöttek, egyik a másik után, így alig-alig léphetett pályára. Mire éppen formába lendült volna, ismét jött egy sérülés. Kölcsönszerződéssel Nyíregyházára került, abban a reményben, hogy a másodosztályú csapatban új erőre kap, ám a gerincműtét utáni makacs és rendre kiújuló derékbántalmai miatt végül kénytelen volt felhagyni az aktív játékkal. A Janus-arcú Sors továbbra sem kímélte Lázár Bencét, sőt, igazi pofonjait még csak ezutánra tartogatta. A lila-fehérek labdarúgójánál ugyanis 2015-ben leukémiát diagnosztizáltak. A hír az egész honi labdarúgó-társadalmat mellbe vágta. Akkor egy több hónapos kezelést követően végül sikerült tünetmentessé válnia, és a labdarúgásba is visszatérhetett – igaz, nem a pályán, hanem szakkommentátorként. Mindenki reménykedett, hogy a bajnak vége, Bence örökre legyőzte a gyilkos kórt. Televíziós szereplései amúgy is üde színfoltot jelentettek, hozzáértésről tanúskodó érdekes meglátásait könnyed stílusban tárta a tévénézők elé, ledöntve számos, a futballistákról élő kellemetlen sztereotípiát.
Mivel éppen a hosszú téli szünet zajlott a magyar futballban, így különösebben nem is volt feltűnő, hogy Lázár Bence eltűnt a képernyőről. Ám a múlt ismeretében több mint aggodalomra okot adó volt az a napokban megjelenő felhívás, miszerint véradásra kérik a futballbarátokat, mert Lázár Bencének sürgősen vérkészítményre van szüksége. Kevéssel a felhívás után jött a tragikus hír: Lázár Bence visszaadta a lelkét a Teremtőjének.
Lázár Bence élete és pályafutása különleges volt. Meseszerűen indult, hányatottá vált, majd tragikusan végződött. Most, a tavaszi idény kezdetén a pályán lenne a helyed, Bence. Lőni a gólokat, őrületbe kergetni a védőket. S ha ez nem is menne, akkor legalább a stúdióból értékelni, megmagyarázni mindazt, ami a pályán történt.
Ehelyett csak az emlékmécsesek lángja pislákol. Fényük a zord hidegben felér az égi futballpályákig…
Nyugodj békében, Lázár Bence!
 
Kovács Attila