A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Félned kell, ha magyar vagy

Märle Tamás

Nem az a cél, hogy dolgozzatok, hanem, hogy megdögöljetek – mondták annak idején a málenkij robotra ítélt kárpátaljai magyaroknak a nem köntörfalazó orosz katonák. Most valami hasonló a helyzet, hiszen minden jel arra mutat: Kijev fel akarja számolni a magyarságot Kárpátalján.
Egy hónapon belül kétszer – február 4-én és 27-én - gyújtották fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodáját Ungváron. Alig ocsúdtunk fel a szélsőségesek támadásából, az ukrán politika az eddigieknél is nagyobb csapást mért a kárpátaljai magyarságra: az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az ukrajnai kisebbségbarát törvényt.
Ezután nem kötelesek a hivatalok a magyarok nevét magyar helyesírás szerint feltüntetni személyi okmányaikban, levehetik a kétnyelvű utcanévtáblákat, köztéri feliratokat, és nem használhatják az emberek hivatalos helyeken anyanyelvüket. Tehát a magyar hivatalnok nem válaszolhat anyanyelvén magyar ügyfelének! Megszűnik az arra vonatkozó jog, hogy valaki anyanyelvén fordulhasson beadvánnyal a hivatalokhoz és anyanyelvén kapjon azokra választ.
Ugyancsak megszűnt az önkormányzatok joga arra, hogy saját hatáskörben dönthessenek arról, feltüntetik-e kisebbségi nyelveken is hivatalos dokumentumaikon a helyhatóság megnevezését, továbbá az a jog, hogy a hivatal kisebbségi nyelven is kitehesse névtábláját az épületére. Szintén problémás lesz a 2016 óta folyó szűrővizsgálatok ügye is. A magyarországi orvosok és egyetemi hallgatók egy újabb kisebbségellenes törvény esetén nem folytathatják vizsgálataikat magyarul.
A döntés nyomán mostantól nincs jogszabály Ukrajnában, amely szabályozná a nyelvhasználatot. Az alkotmánybíróság indoklása szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert a házszabály megsértésével fogadta el a törvényhozás 2012-ben. A testület a jogszabály tartalmát persze nem vizsgálta.
Újból azt hihetnénk, hogy ennél már nincs rosszabb, pedig van. Az ezzel foglalkozó parlamenti bizottság három nyelvtörvénytervezetet már általános vitára ajánlott. Ezek közül egy - az államnyelv használatáról szóló -, minden területen az ukrán használatát teszi kötelezővé. A másik kettő - amely hasonló tartalmú -, engedélyezi kisebbségi nyelvek használatát, de csak azokban a községekben és városokban, ahol az érintett nemzetiségek aránya eléri a 30 százalékot, míg a 2012-es törvényben ehhez elegendő volt a 10 százalék. Nem engedélyezi viszont a 2012-es törvénnyel ellentétben az anyanyelvhasználatot a megyékben és járásokban a hivatalos szervek működésében.
Az „ukrán államépítésnek” nevezett őrület egyre durvább módszerekhez folyamodik. Ilyen nyílt jogtiprás-sorozatra nagyon rég nem volt példa. Kijev célja a magyarság esetében egyértelmű: amennyire lehet, felgyorsítani az elvándorlást, aki pedig Kárpátalján marad, az féljen, és asszimilálódjon mihamarabb.
Ukrajnát négy éve a szétesés fenyegeti, ezért gátlástalanul mindent megtesznek kisebbségeik elnyomásáért. Hiába Oroszország az első számú ellenség, az ország nyugati végében, Kárpátalján a magyarság jelentős erőt képez, ráadásul maga mögött tudhatja Magyarország folyamatos és óriási támogatását. Valószínűleg a több milliós orosz lakosságot nem tudja legyűrni Kijev, azonban a magyar, lengyel és román kisebbséggel leszámolna, hogy legalább az ország nyugati felét biztosan a magáénak tudhassa.

Fokozott megfigyelői jelenlétet tervez az EBESZ Kárpátalján
Kárpátalján tájékozódtak két napon át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nyugat-ukrajnai speciális megfigyelő missziójának munkatársai, akiket Ungváron Barta József, a Kárpátalja megyei tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke tájékoztatott az utóbbi időszakban történt magyarellenes megnyilvánulásokról és atrocitásokról.
Giorgio Zeljkovic EBESZ-megfigyelő elmondta, hogy megvizsgálták a KMKSZ székháza elleni február 4-i és 27-i támadás körülményeit. „Szervezetünk figyelmének középpontjában áll az incidens, és teljes mértékben együttműködünk az ukrán hatóságokkal a további vizsgálatokat és a részletek tisztázását illetően.” A szervezet folytatja a tájékozódást Kárpátalján, beleértve a magyar közösséget is, és tartani fogja a kapcsolatot mind a hatóságokkal, mind a nemzetiségi közösségekkel. Reményét fejezte ki, hogy az EBESZ-megfigyelők fokozott jelenléte elő fogja segíteni, hogy a jövőben is megmaradjon a nemzetiségek eddigi példásan jó együttélése Kárpátalján.