A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Félned kell, ha magyar vagy

Märle Tamás

Nem az a cél, hogy dolgozzatok, hanem, hogy megdögöljetek – mondták annak idején a málenkij robotra ítélt kárpátaljai magyaroknak a nem köntörfalazó orosz katonák. Most valami hasonló a helyzet, hiszen minden jel arra mutat: Kijev fel akarja számolni a magyarságot Kárpátalján.
Egy hónapon belül kétszer – február 4-én és 27-én - gyújtották fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodáját Ungváron. Alig ocsúdtunk fel a szélsőségesek támadásából, az ukrán politika az eddigieknél is nagyobb csapást mért a kárpátaljai magyarságra: az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az ukrajnai kisebbségbarát törvényt.
Ezután nem kötelesek a hivatalok a magyarok nevét magyar helyesírás szerint feltüntetni személyi okmányaikban, levehetik a kétnyelvű utcanévtáblákat, köztéri feliratokat, és nem használhatják az emberek hivatalos helyeken anyanyelvüket. Tehát a magyar hivatalnok nem válaszolhat anyanyelvén magyar ügyfelének! Megszűnik az arra vonatkozó jog, hogy valaki anyanyelvén fordulhasson beadvánnyal a hivatalokhoz és anyanyelvén kapjon azokra választ.
Ugyancsak megszűnt az önkormányzatok joga arra, hogy saját hatáskörben dönthessenek arról, feltüntetik-e kisebbségi nyelveken is hivatalos dokumentumaikon a helyhatóság megnevezését, továbbá az a jog, hogy a hivatal kisebbségi nyelven is kitehesse névtábláját az épületére. Szintén problémás lesz a 2016 óta folyó szűrővizsgálatok ügye is. A magyarországi orvosok és egyetemi hallgatók egy újabb kisebbségellenes törvény esetén nem folytathatják vizsgálataikat magyarul.
A döntés nyomán mostantól nincs jogszabály Ukrajnában, amely szabályozná a nyelvhasználatot. Az alkotmánybíróság indoklása szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert a házszabály megsértésével fogadta el a törvényhozás 2012-ben. A testület a jogszabály tartalmát persze nem vizsgálta.
Újból azt hihetnénk, hogy ennél már nincs rosszabb, pedig van. Az ezzel foglalkozó parlamenti bizottság három nyelvtörvénytervezetet már általános vitára ajánlott. Ezek közül egy - az államnyelv használatáról szóló -, minden területen az ukrán használatát teszi kötelezővé. A másik kettő - amely hasonló tartalmú -, engedélyezi kisebbségi nyelvek használatát, de csak azokban a községekben és városokban, ahol az érintett nemzetiségek aránya eléri a 30 százalékot, míg a 2012-es törvényben ehhez elegendő volt a 10 százalék. Nem engedélyezi viszont a 2012-es törvénnyel ellentétben az anyanyelvhasználatot a megyékben és járásokban a hivatalos szervek működésében.
Az „ukrán államépítésnek” nevezett őrület egyre durvább módszerekhez folyamodik. Ilyen nyílt jogtiprás-sorozatra nagyon rég nem volt példa. Kijev célja a magyarság esetében egyértelmű: amennyire lehet, felgyorsítani az elvándorlást, aki pedig Kárpátalján marad, az féljen, és asszimilálódjon mihamarabb.
Ukrajnát négy éve a szétesés fenyegeti, ezért gátlástalanul mindent megtesznek kisebbségeik elnyomásáért. Hiába Oroszország az első számú ellenség, az ország nyugati végében, Kárpátalján a magyarság jelentős erőt képez, ráadásul maga mögött tudhatja Magyarország folyamatos és óriási támogatását. Valószínűleg a több milliós orosz lakosságot nem tudja legyűrni Kijev, azonban a magyar, lengyel és román kisebbséggel leszámolna, hogy legalább az ország nyugati felét biztosan a magáénak tudhassa.

Fokozott megfigyelői jelenlétet tervez az EBESZ Kárpátalján
Kárpátalján tájékozódtak két napon át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nyugat-ukrajnai speciális megfigyelő missziójának munkatársai, akiket Ungváron Barta József, a Kárpátalja megyei tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke tájékoztatott az utóbbi időszakban történt magyarellenes megnyilvánulásokról és atrocitásokról.
Giorgio Zeljkovic EBESZ-megfigyelő elmondta, hogy megvizsgálták a KMKSZ székháza elleni február 4-i és 27-i támadás körülményeit. „Szervezetünk figyelmének középpontjában áll az incidens, és teljes mértékben együttműködünk az ukrán hatóságokkal a további vizsgálatokat és a részletek tisztázását illetően.” A szervezet folytatja a tájékozódást Kárpátalján, beleértve a magyar közösséget is, és tartani fogja a kapcsolatot mind a hatóságokkal, mind a nemzetiségi közösségekkel. Reményét fejezte ki, hogy az EBESZ-megfigyelők fokozott jelenléte elő fogja segíteni, hogy a jövőben is megmaradjon a nemzetiségek eddigi példásan jó együttélése Kárpátalján.