A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
„A disznóólamat sem bíznám rád”

Széplaky Bálint

Allah Akbar-ral köszöntötték Székelyföldön. A valaha magát nemzeti radikálisként megfogalmazó pártelnök múlt heti marosvásárhelyi és székelyudvarhelyi kampányolása teljes kudarcba fulladt. Egyszerűen szembe kellett néznie azzal, hogy a választópolgárok jelentős része elítéli azt a szélkakas viselkedést, amit a Jobbik elnöke mutat. A székely választópolgárok a maguk kendőzetlen stílusukban szembesítették köpönyegforgatásával Vona Gábort.

Botrányos ügyek, erdélyi körút
Miközben a radikális vonalat képviselő párttársait kizárja a néppártosodás jegyében, Vona Gábor komolyan következmény nélkül engedi, hogy fiának keresztapja, Szotyori-Lázár Zoltán a nyilvános Facebook-oldalán becsmérelje a székelyeket:
„Mindenkinek legyen intő példa, hogy az erdélyi magyarság nagyobb része – az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan – megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt, melyért a Jobbik már akkor harcolt, amikor a Fidesz még státusztörvényben gondolkodott. Kezdem azt hinni – bármennyire is keserű kimondani –, hogy nem érdemelték meg. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság.”
Szotyori, miután belátta, hogy túlzásba esett kijelentésével, azért bocsánatot kért ő is és a pártvezető is, mégis ismét „felforrt az agyvize” (ahogy egy erdélyi fogalmazott), és ismét hasonló lekicsinylő kijelentéseket tett a sokat megélt erdélyi magyarokra.
A botrányos ügyek, a balliberálisokhoz való közeledés és jópofizás után meglepő, hogy a kampány szervezői az erdélyi körutat jó ötletnek tartották. Az is elképzelhető, hogy bátorságát akarta fitogtatni a pártelnök, bizonyítva, hogy van benne kurázsi, hogy még olyan helyre is elmegy, ahol köztudottan nem fogadják szívesen. Vagy csupán arról van szó, hogy mindenképpen a középpontban akar lenni, mindegy milyen áron?

Marosvásárhelyen forrott körülötte a levegő
A marosvásárhelyi utcai fórum kezdetén, a Színház téren összegyűlt néhány tucat ember körében a pártelnöknek roppant kínos perceket kellett eltöltenie. Valósággal forrott a levegő körülötte. Egy székely ember reflexióként Szotyori vérlázító kijelentésére, átadott Vonának egy zacskó üveggyöngyöt, aki zavarodottan fogadta az intő célzatú ajándékot.
Roppant kemény mondatokat kapott a köpönyegforgatást nehezen tűrő egyenes székely emberektől. A Gyurcsányhoz való közeledés, a Spinoza-házban tartott előadása, Heller Ágnes liberális filozófus közeledésének el nem utasítása teljesen érhetetlen számukra. Képletesen úgy fogalmazott egy úr: „Olyan vagy, mint teknőben a víz, ami ide loccsan, oda loccsan”.
A hirtelen irányváltás teljesen megbízhatatlanná tesz egy politikust, így nem csoda, hogy egy úr így fogalmazott. „Te akarsz miniszterelnök lenni, a disznóólamat nem bíznám rád”. Mások egyből haza is akarták küldeni: „Menjél haza, minek jöttél ide? (…) akkor gyere ide, ha hívunk (…) árulókkal nem tárgyalunk”.
Mi történt Székelyudvarhelyen? Ki nevezte nem kívánatos személynek? Olvassa végig riportunkat a legújabb Magyar Fórumban!