A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

„A disznóólamat sem bíznám rád”

Széplaky Bálint

Allah Akbar-ral köszöntötték Székelyföldön. A valaha magát nemzeti radikálisként megfogalmazó pártelnök múlt heti marosvásárhelyi és székelyudvarhelyi kampányolása teljes kudarcba fulladt. Egyszerűen szembe kellett néznie azzal, hogy a választópolgárok jelentős része elítéli azt a szélkakas viselkedést, amit a Jobbik elnöke mutat. A székely választópolgárok a maguk kendőzetlen stílusukban szembesítették köpönyegforgatásával Vona Gábort.

Botrányos ügyek, erdélyi körút
Miközben a radikális vonalat képviselő párttársait kizárja a néppártosodás jegyében, Vona Gábor komolyan következmény nélkül engedi, hogy fiának keresztapja, Szotyori-Lázár Zoltán a nyilvános Facebook-oldalán becsmérelje a székelyeket:
„Mindenkinek legyen intő példa, hogy az erdélyi magyarság nagyobb része – az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan – megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt, melyért a Jobbik már akkor harcolt, amikor a Fidesz még státusztörvényben gondolkodott. Kezdem azt hinni – bármennyire is keserű kimondani –, hogy nem érdemelték meg. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság.”
Szotyori, miután belátta, hogy túlzásba esett kijelentésével, azért bocsánatot kért ő is és a pártvezető is, mégis ismét „felforrt az agyvize” (ahogy egy erdélyi fogalmazott), és ismét hasonló lekicsinylő kijelentéseket tett a sokat megélt erdélyi magyarokra.
A botrányos ügyek, a balliberálisokhoz való közeledés és jópofizás után meglepő, hogy a kampány szervezői az erdélyi körutat jó ötletnek tartották. Az is elképzelhető, hogy bátorságát akarta fitogtatni a pártelnök, bizonyítva, hogy van benne kurázsi, hogy még olyan helyre is elmegy, ahol köztudottan nem fogadják szívesen. Vagy csupán arról van szó, hogy mindenképpen a középpontban akar lenni, mindegy milyen áron?

Marosvásárhelyen forrott körülötte a levegő
A marosvásárhelyi utcai fórum kezdetén, a Színház téren összegyűlt néhány tucat ember körében a pártelnöknek roppant kínos perceket kellett eltöltenie. Valósággal forrott a levegő körülötte. Egy székely ember reflexióként Szotyori vérlázító kijelentésére, átadott Vonának egy zacskó üveggyöngyöt, aki zavarodottan fogadta az intő célzatú ajándékot.
Roppant kemény mondatokat kapott a köpönyegforgatást nehezen tűrő egyenes székely emberektől. A Gyurcsányhoz való közeledés, a Spinoza-házban tartott előadása, Heller Ágnes liberális filozófus közeledésének el nem utasítása teljesen érhetetlen számukra. Képletesen úgy fogalmazott egy úr: „Olyan vagy, mint teknőben a víz, ami ide loccsan, oda loccsan”.
A hirtelen irányváltás teljesen megbízhatatlanná tesz egy politikust, így nem csoda, hogy egy úr így fogalmazott. „Te akarsz miniszterelnök lenni, a disznóólamat nem bíznám rád”. Mások egyből haza is akarták küldeni: „Menjél haza, minek jöttél ide? (…) akkor gyere ide, ha hívunk (…) árulókkal nem tárgyalunk”.
Mi történt Székelyudvarhelyen? Ki nevezte nem kívánatos személynek? Olvassa végig riportunkat a legújabb Magyar Fórumban!