A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Bábként mozgatná az ellenzéki politikusokat

Széplaky Bálint

Egy hónap sincs már hátra a kormányváltásig. Jelenlegi állás szerint a negyedik Orbán-kormány váltja majd a harmadikat. Országunk vezetője pedig várhatóan az az ember marad, aki nem kötött megalkuvást, nem hagyta relativizálódni az olyan, sokak által túlhaladottnak tekintett értékeket, mint a keresztény kultúra és vallás, a nemzeti összetartozás vagy az államhatár védelme a tömegesen beáramló idegenekkel szemben. Eközben az ellenzéki oldalon egyre nő a kétségbeesettség, és egyre követhetetlenebbé válnak az érdekellentétek szövevényes hálóján áttörni próbáló együttműködési kezdeményezések.

Már szeptemberben leeresztett a lufi
 

A Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalom célja, hogy ezeken az együttműködési problémákon segíteni tudjon azzal, hogy a választópolgárokat az általuk végzett közvélemény-kutatásokból kiindulva hitelesen tájékoztathassák az egyéni választókerületekben induló ellenzéki képviselő-jelöltek támogatottságáról.
Szeptemberben jelent meg egy cikkünk hasonló témában, amikor a szintén Gulyás Mártonhoz köthető Agóra halvaszületett  létesítménye végleg megszűnt létezni, és leeresztett a lufi – szó szerint, egy hatalmas partyballon formájában, és szellemi értelemben is. Ez a különös objektum is az ellenzéki pártok közötti együttműködést lett volna hivatott szolgálni. De lássuk, miről is szólnak a mozgalom felmérései, és mi célból van ezekre égetően nagy szükség.
 
A Közös Ország Mozgalom receptje a Fidesz meggyengítésére
 
A Közös Ország Mozgalom tervei szerint van egy biztos módja annak, hogy az egyéni választókörzetekben induló jelöltekre leadott szavazattal a Fidesz jelöltjeit legyőzzék. A mozgalom közvélemény-kutatásának köszönhetően egyre több körzetben derül fény arra, hogy ki a legesélyesebb a Fidesszel szemben. Ideális esetben a többi jelölt lemond az ő javára, és akkor az ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg, de ha erre nem hajlandóak, mi akkor is szavazzunk a legnagyobb támogatást élvező ellenzéki jelöltre, mert ez az egyetlen, amit tehetünk, ha nem a Fidesz jelöltjét akarjuk támogatni. Tehát: ha a saját választókörzetünkben például a DK jelöltje a legesélyesebb, akkor is szavazzunk rá, ha – tegyük fel – egyébként a Jobbik, az LMP vagy bármelyik másik párt jelöltjét támogatnánk. Mindezt azért, hogy hacsak lehet, ne a Fidesz jelöltje nyerjen, mert attól ugye Isten mentsen. A szavazatunkat így tehát a meggyőződésünknek tejesen ellentmondó elveket valló jelöltre is leadhatjuk, mindegy, csak fideszesre ne. Bízzunk meg vakon a Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatásában, ez fogja nekünk megmutatni, hogy kire kell szavaznunk.
 
Az elképzelésben kétségtelenül van logika. Ráadásul egy igényesen felépített kampányba ágyazódik, ügyes marketinggel. Nagyon furfangos kezdeményezés, amely hangsúlyozza, hogy „senkinek nem mondjuk meg, kire szavazzon”. De fideszesre semmiképp. A probléma az, hogy esetenként – még ha ki is aggatjuk a jelöltre a „független” címkét – komoly elvtelenségre buzdít, és eleve valami ellen jött létre. Gulyás Márton lényének egyébként is része a rombolás, a destruktív szemlélet. Mindig valami ellen és soha nem valami mellett áll ki, szólal fel. A Közös Ország Mozgalomban is itt bűzlik valami. Meg ott, hogy honnan származik az említett közvélemény-kutatások fedezésére szolgáló pénz. Olvassa végig cikkünket a legújabb Magyar Fórumban!