A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Ne engedjünk a ’48-ból!

Märle Tamás

Kívánjuk a sajtószabadságát és a cenzúra eltörlését. Akárki akármit mond, ma Magyarországon sajtószabadság van. A miniszterelnököt a nyomtatott vagy az online médiában ugyanúgy szapulhatja bárki, mégsem kerül a törvényszék elé. Csak hogy egy példát említsünk, annak sem lett semmi következménye, hogy a Jobbik bajai elnöke, Üveges Tibor február végén a Facebookon, vagyis írásban azon humorizált, milyen jó lenne felakasztani a fideszes Zsigó Róbertet.
Felelős minisztériumot Buda-Pesten. A rendszerváltás óta valóban a fővárosból irányítják hazánkat, de az utóbbi években kezdtük el azt érezni, hogy Magyarországot az ország szívéből irányítják, vagyis magyar érdekeket szolgál a kormánypolitika.
Évenkénti országgyűlést Pesten. 1848-ban létkérdés volt, hogy felálljon az önálló magyar kormány, és az országgyűlés Pesten gyűljön össze rendszeresen. Ne a Bécshez közeli Pozsonyban, és ne csak akkor, amikor az osztrák császár a saját céljaira újabb adókat akar megszavaztatni a magyar nemességgel. 1990 óta természetes az önálló kormány és a budapesti országgyűlés rendszeres ülésezése, ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy megvannak azok az erők, amelyek csorbítanák eme vívmányt az Európai Egyesült Államok javára.
Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. 2018 Magyarországán senki sem szenved hátrányt, aki törvényes papírokkal rendelkezik, ugyanúgy, mint minden jogállamban.
Nemzeti őrsereget. Egy önálló magyar hadsereg felállítása, amely képes megvédeni hazánkat, ugyancsak létkérdés. Bár ma van önálló seregünk, mégsem bír elegendő erővel. Ezért annyira fontos, hogy a haderő fejlesztésére irányuló terv, a Zrínyi 2026 program minél hamarabb és minél maradéktalanabbul megvalósuljon.
Közös teherviselést. Az Orbán-kormány volt az első a rendszerváltás óta, amelyik az adóterhek arányos elosztása érdekében komoly cselekvésre szánta el magát, gondoljunk csak a bankok megadóztatására vagy a családi adókedvezményekre.
Úrbéri viszonyok megszűntetését. A jobbágyfelszabadítás megtörtént először 1848-ban, majd ténylegesen a kiegyezés után. Ugyanakkor az emberek tisztességes munkához és fizetéshez való juttatása szintén 2010 után kezdődött. Csak egy adat, amit az Index is elismert néhány héttel ezelőtt: Orbán Viktor kormányra kerülésekor 10 év alatt 1 millió új munkahelyet ígért, hét év után 750 ezernél tartunk.
Esküdtszéket, képviseletet egyenlőség alapján. Az igazságos bíróság utáni vágy a Habsburgok által elnyomott Magyarországon teljes mértékben jogos volt. A mai hatalom nem él vissza erejével a bíróságon, legfeljebb azt kifogásolhatjuk, hogy Czeglédy Csaba mellett miért nem verték bilincsbe főnökét, Gyurcsány Ferencet is.
Nemzeti bankot. A gazdaság magyar kézbe vétele és az államadósság csökkentése legfőbb feladata az utókornak e témában. Egyértelmű sikerként könyvelhetjük el az MSZP-SZDSZ-kormány által felvett IMF-kölcsön visszafizetését, valamint a gazdaság növekvő pályára való állítását.
A katonák esküdjenek meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk. Mint feljebb írtam, a Zrínyi 2026 program mihamarabbi megvalósulására óriási a szükség, hiszen honvédeink munkája elkél többek között a déli határnál. A jó erőben lévő, papírok nélkül érkező, katonakorú fiatalembereket pedig továbbra sem szabad beengedni Magyarországra.
A politikai státuszfoglyok szabadon bocsátassanak. Akárhogy mocskolódik Gulyás Márton, Gyurcsány Ferenc, Szél Bernadett vagy Vona Gábor, ma politikai nézetei, cikkei vagy beszédei miatt senki sem kerül börtönbe. Ha valóban diktatúra lenne, ahogy ezek a személyek szeretik állítani, akkor ők már rég nem lennének szabadlábon.
Unio Erdéllyel. A határon túli testvéreinkkel való egyesülés ma csak határok felett valósulhat meg, de e téren óriási előrelépés történt az elmúlt években. Az egymillió „új” állampolgár, az egyre nagyobb számú gazdasági-kulturális kapcsolat vagy a határon túliak részére nyújtott rengeteg anyagi támogatás mind-mind összetartozásunkat erősítik. 

***

Amint azt láthatjuk, a mai Magyarország majdhogynem maradéktalanul eleget tesz az Irinyi és Jókai által megfogalmazott céloknak. Ne vegyük azonban ezt természetesnek! Jóllehet több pont a rendszerváltás után, hazánk függetlenné és demokratikussá válásakor valósult meg, ugyanakkor a ’48-as követelések közül számos 2010 óta vált valósággá. A párhuzamot folytatva pedig azt se felejtsük el, hogy akkor is csak azok akarták megvédeni a vívmányokat, akik kikövetelték azokat.