A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Juhász Péter távozzon a közéletből

Nem maradhat következmény nélkül, ha valaki kezet emel egy nőre

A statisztikák is kimutatják, hogy Németországban, Franciaországban, arányában több gyermek születik, mint Magyarországon, viszont közel 20%-uk apja, anyja harmadik országból származik. Ez azt mutatja, hogy Európa elveszti identitását, kultúráját, vallási hovatartozását – mondta megkeresésünkre Király Nóra, Újbuda alpolgármestere, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület online petíciót indított el. Ki kérte fel erre Önöket?
 

–Az egyesületet, aminek alapítója vagyok, belvárosi nők, édesanyák keresték fel az elmúlt hetekben, és ez sarkallt minket arra, hogy lépjünk ebben az ügyben. Nagyon felháborodtak a minket megkereső hölgyek azokon a sajtóhíreken, melyek Juhász Péterrel kapcsolatban jelentek meg az első hetekben, s melyek szerint Juhász Péter, az Együtt elnöke tettlegesen, súlyosan bántalmazta volt élettársát, három gyerekének édesanyját. Juhász először ezt letagadta, aztán bevallotta, hiszen bíróságról, gyámügyi osztályról előkerült iratok igazolják ezt. Felháborítónak tartjuk, hogy egy olyan ember, aki ilyet tesz egy asszonnyal szemben, közéleti szereplőként országgyűlési képviselő-jelölt lehessen. Ő az Együtt első embere, a párt listavezetője, illetve egyéni körzetben is indul a Belvárosban. Ezért léptünk az ügyben, és jelentettük be március 4-én, hogy online petíciót indítunk azért, hogy Juhász Péter távozzon a közéletből. Méltatlan lenne az Országgyűlés szellemiségéhez, ha képviselőként tevékenykedne.
 
A Fidesz berkein belül is volt egy ilyen képviselő, akit kizártak a frakcióból, és ő maga kilépett a pártból.
 

–Pontosan, és ezt a képviselőt a Fidesz nem indította többet a választásokon. A családon belüli erőszak ellen fellépünk akkor is, ha magánszemélyről van szó, vagy közéleti szereplőről – pártállástól függetlenül. Egy politikus pláne nem követhet el erőszakos cselekedetet senkivel szemben. Ha ilyet tesz, vállalnia kell a következményeket.
 
Március 5-ig kellett leadni az ajánlásokat. Nem késő már a Juhász Péter-ügyre felhívni a figyelmet?
 

–Nem, mert vissza lehet lépnie a jelöltségtől később is, és bármikor lemondhat tisztségeiről is.
 
Válaszolt-e valamit a baloldal az online aláírásgyűjtésre?
 

–Semmilyen reakció nem érkezett a részükről; azt gondolom, nekik is, és minden baloldali pártnak kötelessége elhatárolódni Juhász Pétertől és erőszakos cselekedetétől. Bízom benne, hogy jobb belátásra térnek, és Juhász Péter minél hamarabb távozik a közéletből.
 
A baloldalt ismerve, nem naivitás ebben bízni?
 

–Mondhatja erre, hogy naivitás, de nekem, civil szervezet alapítójaként, nőként, öt gyermekes édesanyaként, Újbuda alpolgármestereként mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy a hozzám segítségért forduló nők érdekeit képviseljem. Juhász Péter ügye túlmutat a Belvároson, ez egy országos ügy, aminek jelképes üzenete van – minden eszközzel fel kell lépnünk a családon belüli erőszak ellen. Számunkra most ez az eszköz adatott meg, és bízom benne, hogy előbb-utóbb eljut ennek az üzenete Juhász Péterhez, és más baloldali politikusokhoz is, akik hallgatásukkal vagy akár szolidaritásukkal gyakorlatilag egyet értenek a nők elleni erőszakkal.
 
Hol lehet aláírni a petíciót?
 

–Pártpolitikai hovatartozástól függetlenül arra kérünk mindenkit, akit Juhász Péter esete felháborított, hogy írják alá a petíciónkat a noiszem.hu oldalon. Nem maradhat következmény nélkül, ha valaki kezet emel egy nőre. Örülünk annak, hogy pár óra lefogása alatt 570-en írták alá, s bízom benne, hogy több ezer aláírást összegyűjtünk, ami elegendő lesz ahhoz, hogy Juhász Pétert, és a többi baloldali párt vezetőjét jobb belátásra bírjuk, és felhívjuk a figyelmet napjaink egyik legsúlyosabb problémájára, a nők ellen elkövetett erőszakra.
 
Ilyen jellegű petíciót indítottak korábban is?
 

–Még nem volt ilyen petíciónk, de minden fontos közéleti üggyel kapcsolatban felszólalunk. Szerencsére a mostanihoz hasonló ügy túl gyakran nem fordul elő, ezért is gondolom, hogy méltatlan az a viselkedés, amit Juhász Péter elkövetett volt élettársával szemben. Ilyet egy férfi, főleg közéleti szereplő nem tehet meg, és ez nem mindennapos a politika világában.
 
Mit gondol, a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák lebontása mellett mindenképpen állást kell-e foglalni a női kvóta kérdésében?
 

–Az a politika-család, amelyhez én is tartozom, elutasítja a diszkrimináció összes formáját. Közös célunk, hogy Magyarország építése érdekében együtt dolgozzanak férfiak és nők. Azt pedig nem kvótákban, hanem az elvégezett munka alapján kell eldönteni, hogy ki milyen pozíciót képes betölteni.
 
A baloldal viszont azt hangsúlyozza, minél több nő vegyen részt a politikában, a parlamentben.
 

–Az én politikai közösségemben az elvégzett munka számít, és előbb-utóbb mindenki megtalálhatja a neki tetsző, neki való feladatot, munkakört, legyen szó parlamenti, önkormányzati, gazdasági, köztisztviselői állásról. Persze jó lenne, ha több nő venne részt a politikai életben, de ehhez – elsősorban az ellenzéknek – változtatni kellene a politikai kultúrán.
 
Ha olyan kormány kerülne hatalomra, amely lebontaná a kerítést, megszámlálhatatlanul engedné be a migránsokat, akkor még nagyobb veszélynek lennének kitéve a magyar lányok, asszonyok, olvasva a nyugati híreket.
 
–Ezzel egyetértek, és támogatjuk a kormány törekvését, hogy nem a migránsok betelepítésével, hanem családpolitikai intézkedésekkel akarja megoldani a demográfiai problémákat. A statisztikák is kimutatják, hogy Németországban, Franciaországban, arányában több gyermek születik, mint Magyarországon, viszont a gyermekek közel 20%-a harmadik országból származó szülők gyermeke. Ez azt mutatja, hogy Európa elveszti identitását, kultúráját, vallási hovatartozását. Ma Magyarország a kontinensen belül az a „sziget”, ahol úgy növekszik a születések száma, hogy minimális az EU-n kívüli családból született gyermek. Bízunk benne, hogy az április 8-ai választások után ez a trend folytatódik, és Magyarország megmarad magyarnak.
 
Medveczky Attila

Fotó: Bors