A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Több a zászló, kisebb a tábor!

Széplaky Bálint

Elmúlt héten az 1848-as forradalom 170. évfordulóján a magyar kormány méltó megemlékezése mellett az ellenzéki erők is összehívták szerény táboraikat kampányrendezvényeikre. Javarészt a 2014-ben már megbukott ellenzéki összefogás pártjai és figurái ismét összeálltak. A parlamentből való kiesés küszöbén álló MSZP ügyesen lízingelt egy miniszterelnök-jelöltet, az alig 1%-os párt „tiszta tekintetű” képviselőjét. A Gyurcsány-hívők kicsi, de masszív táborát is maguk mellett tudva az MSZMP-utódpártnak már arra is van bátorsága, hogy ismét a legesélyesebb ellenzéki formációnak nevezze magát. Elmentünk, hogy testközelből érezhessük át az Orbánt elsöpörni kívánó „erőt”, a Változás Szövetségét.

Rögtön az érkezésnél egészen elképesztő élmény volt a Pa-dö-dő együttes előadását hallgatni. No persze a számunkra unszimpatikus zene sokak számára lehet kedvelt hangulatteremtő muzsika, mindenesetre abban talán még a jelenlévők egy jó része is osztja véleményünket, hogy nem illett ez igazán az ünnephez. Ez az oldal Pa-dö-dővel, míg Magyarország kormánya Berecz Andrással, hagyományainkat őrző néptáncosokkal és 48-as költők tollából származó versek szavalatával emlékezik.
Kétségtelen, hogy az ellenzéki rendezvényekhez képest ezúttal szép számban érkeztek baloldali szimpatizánsok, de azt hozzá kell tenni, hogy az eredetileg tervezett helyszín módosítása (a Hősök teréről a Fővám térre) bölcs döntés volt szervezők részéről. A kisebb helyszínen nagyobbnak tűnt a tömeg, továbbá a lezárt Szabadság hídon átsétálók és a metróból feljövők is kénytelen-kelletlen duzzasztották a sokaságot.
A TV-közvetítésekben és a hírportálok beszámolóiból láthattuk, hogy milyen sok zászló lengedezett a baloldali választók kezében. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy Karácsony arcával felmatricázott mikrobuszokból osztogatták ki ezeket, a molinókkal és transzparensekkel együtt. Érdekes összevetni, hogy eközben a Kossuth téren Kárpátaljától, Felvidéken át Bicskéig mindenféle régió és település saját zászlóval érkezett és azokat lobogtatta.
A felszólaló Hajós András, az alakuló széles együttműködésre nagy büszkeséggel tekintve frappánsan így fogalmazott: „míg ott egy a zászló, egy a tábor, itt több a zászló, nagyobb a tábor”. Ha figyelembe vesszük, hogy az itt egybegyűltek száma nagyságrendekkel elmaradt a Kossuth téri megemlékezésen résztvevőkétől, és a zászlókat  kilószámra hozták a helyszínre, beláthatjuk, mindkét lábára sántított a hangzatos mondat. Olvassa végig riportunkat a legújabb Magyar Fórumban!