A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Az esély megvan, valóra kell váltani

Csurka István

Baljós eseménnyel szállt rá a kampánycsend a magyarságra. Szmolenszknél lezuhant a lengyel elnök különgépe, és rajta kívül odaveszett a kormány, a katonai vezetés és a katyni áldozatok kései hozzátartozóinak száz tagja. A katyni gyászünnepre igyekeztek, a nagy lengyel tragédiák egyikének emlékhelyére. Bennünket, magyarokat, azért rázott meg ez a végzetszerűség, mert a világon a mi sorsunkba van legközvetlenebbül bevésve az a tragédia, ami a lengyelekébe. Nincs még a világon két nemzet, amelyik a régebbi és a modern kori történelemben olyan, többnyire tragikus pontossággal lépett volna egy ütemre, vagy egymást húzva, kisegítve, támogatva. Ezeket felsorolni most az 1940-es befogadástól az 1956-os együttmozduláson át az 1989-90-es változásokig iskolás dolog volna – mondhatnánk kissé fellengzősen, ha nem éppenséggel az volna a helyzet, hogy ezeknek magyar–lengyel együttzengéseknek a nyomát is ki nem hazudta volna egy bűnös, hazug, gazember iskolapolitika a magyar oktatásból. Hiller és hasonszőrű bandája gondoskodni akart róla, hogy a magyar lélekből szoruljon ki a lengyel vonzalom, és ne örüljünk annak, hogy odaát már felszámolták a kommunizmust. De a lélekből mégsem tudta kiolvasztani. Hőkölten, döbbenten néztünk Katyn felé: hát nincs vége? Hát akkor a húszezerhez most szed még újabb százat Katyn szelleme? Nincs a kezünkben bizonyíték, de a gyanakvás ezen a tájon soha nem alaptalan, és tépi a lelket, mint vihar a fát.
 Lech Kaczyñski a lengyel érdek, a lengyel nemzeti öntudatra ébredés elnöke volt, neki és testvérének köszönhető egy elsöprő választási győzelem, amely először takarította le Lengyelország politikai térképéről a korrupcióba és idegenszolgálatba rothadt Lengyel Egyesült Munkáspártot – tette pontosan azt, amire a Fidesz készült most, és amire mi is készültünk, nem is annyira pártunkkal, mint ennek a lapnak az oldalain.
Félelmetes volt az áthallás a néhány nappal korábbi Magyarország fölötti átstartolás és az orosz légtérben történt katasztrófa között, szerencsére azonban ez a történelem által tépázott lélek, ez a magyar sötéten látás már kevesek sajátja, és a választási eredmény, már ami a rothadt, idegenszolgáló gyurcsányizmus és álliberalizmus letakarítását illeti, túltett a lengyelekén is. De a történelmi igazságnak tartozunk annyival, hogy kimondjuk: nem biztos, hogy létrejöhetett volna Kaczyñskiék példája nélkül. A példa kellett. Orbán Viktor megértette a lengyel példát. A lehetőséget eséllyé változtatta. Olvassa végig Csurka István elemzését a legújabb Magyar Fórumban!