A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Nagyváradról a Himalájába

Varga Csaba elhunyt társainak is emléket állít a Kancsendzöngán

Elindult a földkerekség egyik legmeredekebb hegye, a Kancsendzönga meghódítására a székelyföldi magyar hegymászó, Varga Csaba. A 8586 méter magas hegyet oxigénpalack segítsége nélkül tervezi megmászni Varga, aki útja során a Kancsendzöngán halálos balesetet szenvedett két magyar mászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter emléktábláját is elhelyezi majd.

A Kancsendzönga egyike a világ legmagasabb csúcsainak. Magassága mellett tovább nehezíti a megmászását a meredek oldalfalazat is. Eleddig csupán két magyar, a drámaian fiatalon elhunyt Kiss Péter és Erőss Zsolt mászta meg ezt a csúcsot. Varga Csaba az elutazása előtti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: elsődleges célja, hogy hegymászóhoz méltó emléket állítson Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek, akik 2013-ban mászták meg első magyarként a hegyet, azonban ereszkedés közben eltűntek. Varga Csaba a hegy újbóli megmászásával tiszteleg emlékük előtt, valamint azzal, hogy emléktáblát is elhelyez a Kancsendzönga alaptáborában
A Kalifa Himalája Expedíció keretében nekiinduló Varga Csaba az előzetes tervek szerint május közepén megmássza a Himalája harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méteres Kancsendzöngát. Varga már el is indult Budapestről az expedíciót szponzoráló Kalifa termékcsalád tulajdonosával, Sarhan Omarral, aki az alaptáborig kíséri a mászót. Varga Csaba Isztambul érintésével repült tovább Nepál fővárosába, Katmanduba, ahonnan tovább indulva nagyjából a hónap közepére érnek el az alaptáborig. Onnantól további egy hónapot kell várni addig, mire a csúcstámadásra sor kerülhet.
Varga Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy eddig még sosem mászott meg ilyen magas hegyet, ez is nagy kihívás lesz számára, és bár a Kancsendzönga nem a legnehezebb hegy a nyolcezresek közül, mégis van benne néhány kifejezetten nehezen mászható rész. „Az utolsó szakasz és a csúcstámadás elég meredek és nagyon kell figyelni, de vannak kisebb és nagyobb jégfalak is, amiket még előtte ki kell mászni. Nem a legnehezebb hegy és nem is a legmagasabb, de mindenből van benne. Felkészültem az útra, s megpróbálom kihozni magamból a maximumot.” – fűzte hozzá.
Varga Csaba kiemelte, hogy nem végzett speciális felkészülést, úgy edzett erre a mászásra is, ahogy korábban; terepfutással és gyakori túrázással, viszont az utóbbi időben napi egy óra helyett kettőt futott, összesen heti 100-120 kilométert, és igyekezett minden hétvégén mászni is. A Kalifa Himalája – Kancsendzönga Expedíció 2018 egyik fontos célja az is, hogy a csúcsot 2013-ban magyarként először meghódító, ám a hegyen meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászókról is megemlékezzen és tiszteletükre az alaptáborban egy emléktáblát helyezzen el, valamint mászás közben megkoszorúzza azt a helyet, ahol a hegymászók a feltételezések szerint eltűntek.
„Erőss Zsolt hiteles és sikeres hegymászó volt, egy ösztönző modell, ugyanakkor éppen az ő expedíciójuk legnagyobb tanulsága, hogy tudni kell visszafordulni, és ha azt érzem, hogy nem érek fel úgy, hogy vissza is tudjak jönni, akkor inkább hagyni kell és egy másik alkalommal újra megpróbálni”. A hegymászó – akinek támogatója a Hazajáró című műsort gyártó cég is – missziója, hogy munkásságával a Kárpát-medencei magyarságot is motiválja. Amint vallja: „Fontos, hogy bárhol éljünk is, őrizzük meg magyarságunkat, emberszeretetünket és tiszteljük a mellettünk élő más nemzetiségűeket is”
 
Irigylésre méltó karrier
Varga Csaba a Bihar-hegység meghódításával kezdte meg hegymászó karrierjét, majd a 7010 méter magas Khan Tengri volt 2009-ben az első igazán nagy kihívás számára. A nyolcezresek közül 2013-ban a Gasherbrum II. 8035 méteres csúcsára jutott fel, majd egy évvel később a 8051 méter magas Broad Peakere, tavaly szeptemberben pedig a Föld nyolcadik legmagasabb csúcsát, a 8163 méter magas Manaszlut mászta meg sikeresen.
Varga Csaba oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélküli mászik, és igyekezni fog, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja: a hegyen napenergiát használ és minden felszerelést, valamint az akár több hónapos ott tartózkodás alatt keletkezett hulladékot is lehozza a hegyről.